Mały azyl Ulki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mały azyl Ulki

Post »

Napisałam posta u Ciebie i nie ma go :oops: no to jeszcze raz!
Kokoryczka to jest k. okółkowa!
Powojnik to powojnik lemon dream,
Ale Elfe to chyba nie jest bo ja widzę róż a Elfe jest kremowo zielonkawa. :lol:
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p
Od: 10 kwie 2012, o 07:08

Post »

No wiem właśnie dlatego czekam na zakwitnięcie, będzie wtedy dowód naoczny:D najwyżej hehehe będzie okazja na reklamacyjny gratis:D:D:D płakać nie będę. Chociaż zakupiona jest w miejscu, gdzie jeszcze się pomyłki nie zdarzały.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ulakonie pisze:To co miało być podlane ma dość a drzewa i róże proszą mnie o opryski. Mszyca już szaleje.
Ula, słyszałam, ale jeszcze nie wypróbowałam. Oprysk z mleka rozcieńczonego wodą, ale bez chemii.
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

witam gorąco.
Wróciłam już do domu. Zmęczona ale chyba jednak zadowolona. Z czego?

Naprawdę dużo zrobiłam w ogródku rodziców, dużo udało mi się wyplewić, do tego wysadzić troszkę kapusty, parenaście pelargoni - sadzonek, niestety nie dałam rady dokończyć 2 rabatek ale i fizycznie już padłam.
Potem, z przygodą tzn wracaniem się po moją sunię, zaliczyłam:
Puławy (oczywiście chodzi o ogrodnictwo) - nie było nic
Końskowola - cała reszta wydatków: azalie w tym cudownie pachnąca Chanel, oraz Christopher Wren i Irene Koster, małą japońską ale odmiany nie pamiętam, właśnie zła jestem bo była niedrogo Jolie Madame a ja jej nie wzięłam: ;:14
Ale jeszcze róże Summer Song, Chocolate Ruffles, Sparkling Rufles, Golden Border oraz agrest pienny Triumph, agrest krzaczasty odmiany nie pamiętam, wierzbę Hakuro, i coś tam jeszcze ale....już nie pamiętam.
DO tego zrobiłam przy okazji zakup dla 2 naszych forumek a i przywiozłam hehe trochę badyli dla naszej innej forumki:D:D:D już prawie wszystko pooddawane:)
Na zdjęciu moje oraz 3 Forumowiczek roślinki:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Imponująco wygląda ten bagażnik!
ahina
50p
50p
Od: 13 cze 2010, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ula ale Ty masz tempo pracy, od samego czytania mam zadyszkę :wink:
Pozdrawiam Halina.
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Właśnie przybiegłam zobaczyć co w tym bagażniku wiozłaś ;:oj
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Dziś musiałam być w Lublinie z córcią, potem zajechałam do zaprzyjaźnionych forumowiczów, i dopiero około 17 zjechałam na działkę.
Z M zdołaliśmy "tylko" postawić pozostałe pergole, wreszcie mam 3 tak jak chciałam, popodpinałam pędy róż które były na to gotowe, z łzami w oczach pourywałam większość martwych pąków.........bruzdownica niestety u mnie zaszalała. Każda z róż zaatakowana, niektóre w mniejszej skali, inne od 50-90% pąków straciły... powinnam dać oprysk jakieś 2 tygodnie temu. Wszystkie starsze pąki niestety zmarnowane.
Podlałam w tunelu.... i zobaczyłam, że koper muszę już powyrywać raz że już dość duży, nadaje się do mrożenia, ewentualnie 2-3 zostawię na rozsiew. Sałatę też muszę usunąć choćby na zasadzie przeniesienia, bo czas robić oprysk pomidorków.
Zabezpieczyłam sępiaskie roślinki - zagruntowałam je tylko ale przynajmniej przeżyją. No i zrobiłam lepsze prowadzenie dla klematisów pod oknem niż było. Na koniec - prawie, wykopałam sadzoneczki paru roślinek dla naszej gospodyni do której rano jedziemy. I nakazuję sobie nic po drodze nie kupować, bo mam masę rzeczy jeszcze nie posadzonych!!

Aha no i zrobiony oprysk. Mam nadzieję, że różyce nie zdechną. Najpierw poszedł oprysk od robali czyli Calypso. I na tym planowąłam skonczyć. A że chciałam by i drzewa tym potraktować... musiałam M dorobić preparat. Wkurzyłam się, bo wiem, że czas nie pozwoli na szybki oprysk od grzyba to za poradą pewnego Pana ze szkółki, który to z powodzeniem robi od lat.... połączyłam jak mówił oba preparaty czyli dodałam Score. Czy rośliny to zniosą dobrze dowiem się w ciągu max tygodnia. Cóż, nie miałam wyjścia.
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Róże zniosły dobrze oprysk. Mszyc i tp nie widać.
A przy okazji fotki wczoraj około południa

Przywieziony z Lublina..............pachnie pięknie
Obrazek

A chciałam to wykończyć w tym mcu ale się nie da... ważne jednak że jest to co jest
Obrazek

Moje hostowisko żyjące własnym życiem:) z niewielką ingerencją - wczoraj wyszło stamtąd 4 hosty dostały pobliską rabatę wzdłuż siatki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulcia Witaj :wit
ależ masz piękne , dorodne hosty :shock: ;:63 w wolnej chwili cofnę się poczytać wąteczek ;:108
pozdrawiam ;:173
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Ulka Ty masz niesamowitą energię, a upal Ci nie przeszkadza?
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękne hosty, a co to jest co tak pięknie pachnie?
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Olgo kochana, upał... z nim daję sobie radę, jak lało to byłam bezsilna i zbieram owoce tego... plewienia mam zatrzęsienie. Dziś zrobiłam w sumie niewiele. Prawie zrobione obrzeża głównej ścieżki i truskawki w połowie. Więcej nie zdążyłam, dziś zaliczałam Lublin - parę godzin w plecy.
Poza tym trzeba było podlać posadzone niedawno róże i azalie.

Masko co do host... niektóre i mnie zachwyciły. Pierwszy rok nie pokazały co potrafią za to ten rok............... konieczne było rozsadzanie:) ale to dobrze, powoli zagospodaruję po mojemu najcięższą do zadbania rabatę... ciągle zaniedbywany odcinek wzdłuż siatki z sąsiadami.... najrzadziej tam zaglądałam. Pachnące to wiszący goździk.

Jak obrobię się choć częściowo z wnętrzem domku to ogród był w odstawce. Jak siadłam w ogród.. to w domku jest co sprzątać jeszcze a na domiar złego awaria wody na odcinku prowadzącym do domku więc znów bieganina do dziękuję ;:124
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p

Post »

Wreszcie zrobiłam trochę zdjęć, ale że pracuję na przenośnym to powolutku, porcyjkami.

Maczek syberyjski, zaskoczył mnie kolorkiem
Obrazek

Ta lilia - kwestia dni:)
Obrazek

Jedna z miniaturek
Obrazek

Te ostróżki już prawie gotowe
Obrazek

Ależ mają kolor
Obrazek

Jedne zakwitają inne przekwitają
Obrazek

Obrazek

Szczypiorek na skalniaku??? dziwne ale przecież on tak pięknie kwitnie
Obrazek

Jedna z trawek
Obrazek

NN 1 -
Obrazek

NN 2 -
Obrazek

Wreszcie moja trójka gotowa. Pergole jako podstawa do róż, ale już mam i wiele innych pomysłów na ich wykorzystanie, głównie oświetlenie dodatkowe podczas ciekawszych wydarzeń, spotkań :tan :tan :tan
Obrazek

Rudbekia Dwubarwna (dziękuję Danusiu)
Nie dość że cudownie kwitnie to się pięknie rozrasta
Obrazek

Ocalały pąk powoli zaczyna się otwierać
Obrazek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Nooo, podziwiam Twój zapał.
Ula, czy teraz można przesadzić hosty? Takie już duże?
U mnie róże też jeszcze się nie otwierają. Mary Rose ma ciut otwarty jeden kwiatek.
Mszyca grasuje strasznie. U nas dziś chłodno i pochmurnie. Dobrze. Wczoraj popadało, ale mało.
Miłej niedzieli.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”