Róże 2013/2014 - Gosia
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże 2013/2014 - Gosia
Gosiu, koniecznie pokaż Chianti, bardzo lubię podziwiać jej kwiaty. Moja Persian Yellow w pąkach stoi jak zaklęta. Twoja ma jaśniejsze kwiaty od mojej, chyba, że zdjęcia tak wyszły. Moja PY kwitła zawsze ciemnożółtym kolorem, ale może to wpływ gleby.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzis wracam, może jakaś LO też już pokazała kwiat! A może VdB też już raczyła! 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Chianti ma cudny kolor
Dopiero teraz spojrzałam na kolce - HY ma właśnie takie kolczaste pędy (widziałam w Powsinie). PY ma tych kolców mniej. HY ma kwiaty bardziej roztrzepane i jaśniejsze, wszystko wskazuje, że to ona.

Dopiero teraz spojrzałam na kolce - HY ma właśnie takie kolczaste pędy (widziałam w Powsinie). PY ma tych kolców mniej. HY ma kwiaty bardziej roztrzepane i jaśniejsze, wszystko wskazuje, że to ona.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problemem jest to że tam jeden pęd jest taki super kolczasty - reszta ma średniej wielkości kolce i większa jest odległość między nimi.
Jednak może to być HY - będę musiała zmienić opisy - dzięki Asiu.
Jednak może to być HY - będę musiała zmienić opisy - dzięki Asiu.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Gosiu, czy kwiat LO jest tegoroczny? Nie mogę uwierzyć patrząc na mojego. Udało mi się nieco zmarnować moją różyczkę, bo została wiosną przesadzona aż dwa razy, teraz odwdzięcza mi się bylejakością. Czy mogę jeszcze zastosować Magiczną Siłę, by ją dokarmić?
Cudne zdjęcia!
Cudne zdjęcia!
- Deirde
Ewka - te zdjęcia obecnie są tegoroczne. Wczoraj było 27 stopni, dziś jest prawie 30 i większa część kwiatów róż otworzyła się. LO na razie kwitnie 3 pierwszymi kwiatami - ja mam 3 krzewy, mają one już kilka lat. Dla Ciebie moje dzisiejsze zdjęcie LO:

właściwie to nie zdjęcie, a ujęcie - portret jednego kwiatu.
HY jeszcze raz - dzisiejszy:

Różą foetida bicolor - jeden kwiat kwitnie dwa dni, a potem zostają ładne pręciki:

Dziś zakwitło pierwszym kwiatem Hippolyte - Souvenir de Kean

Pierwszy kwiat na Goethe:

właściwie to nie zdjęcie, a ujęcie - portret jednego kwiatu.
HY jeszcze raz - dzisiejszy:

Różą foetida bicolor - jeden kwiat kwitnie dwa dni, a potem zostają ładne pręciki:

Dziś zakwitło pierwszym kwiatem Hippolyte - Souvenir de Kean

Pierwszy kwiat na Goethe:

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Masz rację, zaczyna się festiwal kwitnienia. Różnica między wczorajszymi pąkami a dzisiejszym pełnym rozkwitem jest ogromna. Ale czad! 

- Deirde
Tak - od rana jest już bardzo słonecznie i te dni mają być bardzo ciepłe, teraz róże szybko zakwitną.
Piękna i delikatna róża remontantka - ''Captaine Christy'' - na krzewie mam ponad 50 kwiatów, powtarza kwitnienie.
Czekam aż pierwszy kwiat rozkwitnie ale już w pąku wygląda ciekawie.

za kilka godzin powinien kwiat otworzyć się.
Piękna i delikatna róża remontantka - ''Captaine Christy'' - na krzewie mam ponad 50 kwiatów, powtarza kwitnienie.
Czekam aż pierwszy kwiat rozkwitnie ale już w pąku wygląda ciekawie.

za kilka godzin powinien kwiat otworzyć się.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Tobie mogę pooglądać kawał historii.
Variegata di Bologna już powoli się rozchyla. Ma padać, zobaczę jaka jest wrażliwość kwiatów na deszcz. Ale o ile pamiętam, nie zaszkodził.
Pamiętaj o Cristacie, proszę! Popatrz, może rzeczywiście będzie miał rozłogi.
Variegata di Bologna już powoli się rozchyla. Ma padać, zobaczę jaka jest wrażliwość kwiatów na deszcz. Ale o ile pamiętam, nie zaszkodził.
Pamiętaj o Cristacie, proszę! Popatrz, może rzeczywiście będzie miał rozłogi.
Miłka
- Deirde
No właśnie Miłka - ja mam tą drugą czyli Honorine de Brabant - tonie cała w kwiatach. Czyli mamy obie variegatki, co do Cirstacie - zobaczymy jak po kwitnieniu z nim.
Asiu - Camellia - uciekły mi podpisy przy Twoich różach i obie które zostały mi kwitną - jedna jest fioletowa, a druga wygląda tak:

kwiat bardzo mocno pachnie.
Asiu - Camellia - uciekły mi podpisy przy Twoich różach i obie które zostały mi kwitną - jedna jest fioletowa, a druga wygląda tak:

kwiat bardzo mocno pachnie.
- beatris
- 200p
- Od: 16 mar 2008, o 15:20
Gosiu twoje zdjęcia są prześliczne.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
- Deirde
Dziękuje Beatka - staram się robić zdjęcia tak by można było zakochać się w różach - wybieram odpowiednią róże do zdjęcia. Niestety one lubią mi robić niespodzianki i często mam z tym problem bo okazuje się że róża właśnie zakwitła nietypowo dla siebie. Taka różnica jest w tym że mam za ciepło dla róż w swoim ogrodzie.
Taki przykład to Captain Christy - normalnie powinien mieć półpełne kwiaty, w tym roku ma pełne. Dla reszty wiadomość - róża powtarza kwitnienie.

Taki przykład to Captain Christy - normalnie powinien mieć półpełne kwiaty, w tym roku ma pełne. Dla reszty wiadomość - róża powtarza kwitnienie.

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Gosiu,
Dawno nic nie pisałam, ale zaglądam i obserwuję jak pięknie kwitna Ci już róże. Wiesz, u mnie też mnóstwo pączków ale róże jeszcze nie zaczęły spektaklu. Jednak jest duża różnica klimatyczna....
Ale wiesz, Frau Eva Schubert ma mnóstwo, mnóstwo paków. Ciekawe jak zakwitnie....
Pozdrawiam serdecznie
Dawno nic nie pisałam, ale zaglądam i obserwuję jak pięknie kwitna Ci już róże. Wiesz, u mnie też mnóstwo pączków ale róże jeszcze nie zaczęły spektaklu. Jednak jest duża różnica klimatyczna....
Ale wiesz, Frau Eva Schubert ma mnóstwo, mnóstwo paków. Ciekawe jak zakwitnie....
Pozdrawiam serdecznie