Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi

Post »

Wiolu jak dla mnie to nawet w pączku wygląda rewelacyjnie.
;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Kasiu, mnie też się podoba ;:306
Wiesiołek zaczyna kwitnienie i znów kolor żółty będzie u mnie dominował
Obrazek
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie narzekaj , żółty ładnie pasuje do zieleni ;:333 Takie irysy były zawsze w ogrodzie u moich rodziców, ale mama ich tyle miała, że po latach wszystkie zlikwidowała, a teraz żałuje...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeśli ma być warzywny ogród to tuje nie mają prawa bytu,
ale tuje na ogrodzie spełniają też ważne zadanie - zasłaniają i zdobią :)
u mnie jest ich sporo i wcale nie przeszkadzają kwiatom - nawet różaneczniki rosną przy nich, a te przecież potrzebują dużo wilgoci - po prostu częściej podlewam, a jak ładnie to wygląda ...
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Wiem, że Tuja to okropieństwo sama mam beznadziejny żywopłot z tuj, który straszy, bo tuje się ogołociły.
Mi koło takiej tuj którą usunęliście rośnie Naparstnica purpurowa. :wink:
To już wiem, dlaczego szczaw Ci tak pięknie rośnie, bo uszczuplasz go. :roll: Kolejne orliki pięknie zakwitły.
Piękne Irysowe pąki za chwileczkę pięknie zakwitną. :tan
Wiesiołek ślicznie zaczyna kwitnienie.
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A mnie interesuje Wolusiu czy używasz wiesiołka tylko do ozdoby, czy wykorzystujesz jakoś jego właściwości lecznicze. U mnie tego drania całe łany i trochę mi szkoda, że nie umiem go pożytecznie wykorzystać?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Beatko, nie pomogę Ci, bo brak mi wiedzy. Nigdy nie wykorzystywałam właściwości leczniczych wiesiołka. Ale na forum widziałam wątek, w którym było o roślinkach leczniczych i medycynie naturalnej. Jak znajdę, podeslę Ci link :wit
Paulinko, nie mam naparstnicy, ale mam watpliaości, czy by się uchowała. Od tuj było mnóstwo ślimaków. :twisted: I jestem zaskoczona, bo zjadły mi aksamitki, które wysadziam zaraz po wycięciu wszystkich tuj :(
Any to prawda, że osłaniają przed wścibskimi spojrzeniami. Ale czy o to chodzi, by sie odgrodzić Metaforycznie) od innych. Teraz wszyscy krzyczą ,,Dzień dobry", próbują nawiązać rozmowę... Jest otwarta przestrzeń ;:333
Patrycjo- dopiero na żółto kwitły moje tulipany. Brakuje i kolorów. Chciałabym czerwieni więcej :wit
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Witaj Wolusiu, wpadłam do Ciebie z herbatką, bo kawy nie poję.
Gdy ją zaparzałam widziałam przez okno pięknie zaczynające kwitnąć białe irysy. Zajrzałam do Ciebie, zobaczyłam pierwsze posty, przewertowałam na koniec i co widzę? Jasno niebieskiego Irysa! Nawet nie wiedziałam, że takie są :) A to mój ulubiony kolor, mimo, że w ogrodzie mało go :D
Nie mogę doczekać się zdjęć kwitnącego. Gratuluje pięknego okazu :) ;:433
I zapisuje sobie wątek, aby nie uciekł.

Coś wiem o tujach... Rosną za płotem sąsiada -gdy wsadzałam różę zastanawiałam się czy przetrwa. Jeszcze żyje. Poprzecinałam trochę korzenie, ale więcej nie dało rady bo mało siły mam. I teraz podlewając różę, podlewam i tuję... Ehhhh...
Przy tujach osobiście nie polecam trawkę, bo ciężko z koszeniem :;230 tylko wyłożoną agrotkanine, + na niej kora czy inne ozdobne bzdety + liście funki. One dużo nie potrzebują, a z czasem pięknie się rozrastają, jednak tak można zrobić tylko wtedy jak ma się dużo miejsca na działce. Chociaż przyznam, że przy moich (kilka sztuk) cyprysikach posiadam floksy :-) oraz nieużytkowane terytorium.
Ale miejsca na ogródku mam dużo. Nawet ziemniaki zasadziłam, rządek więcej niż marchewek :D
Także dobijam herbatkę, zjadam śniadanko, pozachwycam się ogródkiem -przesyłam do Ciebie zapachy. Tego na pewno w domu CI brakuje :wink: i idę do pracy!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Przydreptałam z rewizytą i jestem pod wrażeniem Twojego zakątka :D Imponujący, wielki warzywnik i sad ;:oj Warzywa z własnej uprawy mają nieporównywalny smak i aromat. Jeżeli o mnie chodzi to prowadziłam eksperymenty z warzywnikiem, ale ostatecznie się poddałam. Pracy włożyłam mnóstwo a wyniki były marne ... Z różnych przyczyn - niewiedzy, ślimaków, nornic itp. Może kiedyś znowu spróbuję ;:224 Teraz zafiksowałam się na róże i im poświęcam cały czas i siły :D
Od tuj było mnóstwo ślimaków. :twisted: I jestem zaskoczona, bo zjadły mi aksamitki, które wysadziłam zaraz po wycięciu wszystkich tuj :(
Właśnie wczoraj wyczytałam w gazecie ogrodniczej, że aksamitki są przysmakiem ślimaków. Radzili, żeby je sadzić w pobliżu roślin na których nam szczególnie zależy - ślimaki rzucą się na aksamitki i inne rośliny zostawią w spokoju :wink:
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

A jak długo wschodzą aksamitki? Wysiałam je pod koniec kwietnia i nie wzeszła ani jedna :(
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Wiolusiu,ogród Ci pięknie zakwita ,chyba to nie wiesiołek tylko tojeść kropkowana,miłego dnia zyczę ;:196 :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Właśnie chciałam napisac ,że to nie wiesiołek tylko tojeśc,Marta mnie wyprzedziła ;:306
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Wolusiu irysek cudny ;:108 Uwielbiam je, później jak będzie więcej kolorów to podzielę się, uwielbiam je ;:215
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Dorfi pisze:A jak długo wschodzą aksamitki? Wysiałam je pod koniec kwietnia i nie wzeszła ani jedna :(
Do gruntu czy w mieszkaniu? - W mieszkaniu przy dobrych warunkach już powinny wzejść. W gruncie może to potrwać dłużej !
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Do gruntu siałam. Czyli jeszcze się nie załamywać tylko czekać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”