Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Podlewałem tylko Biohumusem Extra tak co 10-15 dni. na razie te chore papryczki opryskałem OW ale zmian nie widać.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Cud ,że jeszcze żyją! Tu masz certyfikat.KRANÓWA MA CHYBA WIĘCEJ MINERAŁÓW !!! I to taka zwykła ,bez EXTRA! http://www.ekologicznykacik.pl/produkty ... umus-extra .A tyle razy było wałkowane ,Florowit do pelargonii NPK(4:6:8) -3 ml/l.Daj im jeść jak najprędzej.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Pierwszy rok je hoduje i przeczytałem całe wątki o papryczkach. Było powiedziane, że wystarczy Biohumus Extra firmy EkoDarPol. ;/
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem, jeżeli opadają kwiaty oraz żółkną i usychają, odpadają liście, to świadczy to o chorobie fizjologicznej. Wyjmij jedną paprykę z doniczki i obejrzyj korzenie. Powinny być białe, jeżeli nie, to znaczy że przyczyną choroby jest uszkodzenie systemu korzeniowego ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dolne liście opadają ,górne jeszcze zielone,papryczki duże ,doniczki maleńkie.Jeżeli w podłożu do wysiewów to zagłodzone.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej
Czy dla papryczek można dać jako nawóz obornik w granulacie ?
katka_n
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2013, o 20:22

Post »

Dzień dobry wszystkim,
mam szybkie pytanie - dopiero dzisiaj dostałam nasiona interesującej mnie odmiany Dorset Naga. Mam ich tylko 10 sztuk - jak myślicie, jest sens wysiewać teraz? Czy przetrzymać sobie nasiona do przyszłego roku? Mam doświadczenie z paprykami, ale zaczynałam wysiewanie dużo wczesniej, koło marca. Mam szklarnię, ale nie jest ogrzewana zimą i na pewno nie dam rady rośliny przetrzymać przez zimę. Co radzicie?
pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

anubis pisze:Hej
Czy dla papryczek można dać jako nawóz obornik w granulacie ?
Można :)

Katka_n, jeśli nie masz możliwości przetrzymać krzaków przez zimę, to sianie teraz nie ma sensu, bo ta odmiana na pewno Ci nie zaowocuje przed zimą. Wysiana teraz owoce wyda w grudniu, jeśli dobrze pójdzie. Lepiej wysiać w styczniu, wtedy owocować będzie latem. :wit
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Posłuchajcie, a czy jest możliwość całorocznej uprawy papryczek np. habanero lub scotch bonnet w oranżerii jednak bez doświetlania ??
Co z ich zimowaniem ?? Mam ochotę zasiać kilka krzaczków, ale nie wiem jak należy postępować z nimi w zimie, jak przechowywać, w jakiej temp. trzymać i ile zapewnić im światła ??

Na allegro widziałam multum ciekawych odmian, aż się prosi aby sadzić ;)
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

Najlepiej byłoby ocenić na podstawie zdjecia.

Wg mnie, jeśli jest odpowiednie oświetlenie o ekspozycji południowej i temperatura nie spada poniżej ~18 stopni, jest nawet szansa utrzymać chili tego typu bez specjalnych zabiegów, jedynie dozować mniej wody i tym bardziej nawozu, by nie wdał się grzyb. Rośliny naturalnie pozbędą się pewnej części liści.
Gdy jest niedostateczne światło i niższa temperatura, wypada radykalnie skrócić nadziemną część rośliny i ogołocić z większości liści w październiku/listopadzie, na wiosnę wypuszcza nowe pędy.
Awatar użytkownika
KonradB
50p
50p
Od: 2 sty 2014, o 17:04
Kontakt:

Post »

Moje Jalapeno już wysadziłem do gruntu, zawiązało 3 papryczki do tej pory i mam mnóstwo zawiązków kwiatów. Nawiozłem obornikiem granulowanym i nawozem mineralnym do kwiatów balkonowych.

Obrazek
regulamin!
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p
Od: 26 mar 2013, o 12:02

Post »

Witam ;)

Przedstawiam dalsze losy ogłowionej papryczki :) Oto ona, po lewej, po prawej habanero:
Obrazek
Ogłowiona rośnie ładnie, jest najniższa, co mnie cieszy, ładnie kwitnie i ma już kilka papryk :) Niestety zaczynam myśleć, że coś ją zjada, ponieważ niektóre listki ma nieregularne, a w jednym nawet jest dziura (choć to może być mechaniczne uszkodzenie).
Oto niepokojące mnie listki:
Obrazek Obrazek

Co to może być? Na innych paprykach tego nie widać.

Mam też pytanie o habanero - widać, że jest duże, ma już ok. 60 cm a dopiero teraz zaczęło się rozkrzewiać i zawiązywać pąki. Czy w związku z tym czeka mnie półtorametrowy potwór, który zarośnie mi całe okno?

I jeszcze dwie sztuki z mojej kolekcji ;) Po lewej tzw. "Duża, czerwona, ostra", jest najładniejsza z całej kolekcji, ślicznie kwitnie, duża rośnie i produkuje ładne papryczki. Po prawej NN, z którą problem jest taki, że ma mnóstwo pąków, ale jak kwiat zakwitnie to jest zrzucany. Regularnie trzęsę rośliną, dotykam kwiatuszków, żeby je zapylić, a żaden jeszcze nie zawiązał. Czytałam, że może to być spowodowane tym, że papryka ma za sucho. Średnio możliwe, papryki podlewam codziennie. Czytałam też, że to może być brak potasu. To też średnio możliwe, bo są fertygowane jak pomidory, ale ponieważ to nieznana odmiana, to może ma jakieś inne zapotrzebowania.

Obrazek

Wszelkie uwagi i porady mile widziane ;) Z góry dziękuję.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zdobyłem nasiona papryki Pimientos de Padron z owoców zakupionych w Niemczech.

http://www.zielonakamera.pl/varia/chili ... -de-padron

Są już wysiane, właściwie dla wyprodukowania z nich nasion. Jeśli ktoś będzie chętny, to na jesień mogę się podzielić nasionami.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Sahe pisze:Posłuchajcie, a czy jest możliwość całorocznej uprawy papryczek np. habanero lub scotch bonnet w oranżerii jednak bez doświetlania ??
Co z ich zimowaniem ?? Mam ochotę zasiać kilka krzaczków, ale nie wiem jak należy postępować z nimi w zimie, jak przechowywać, w jakiej temp. trzymać i ile zapewnić im światła ??

Na allegrooo widziałam multum ciekawych odmian, aż się prosi aby sadzić ;)
Nie polecam kupowania nasion na allegro, często w opisie rarytasy a po wysianiu okazuje się że to jakaś zwykła odmiana lub są zwyczajnie skundlone. Ja mam jeszcze z 47 odmian jakieś nasiona więc jak kogoś coś interesuje mogę podesłać.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Dorotko chętnie bym się skusiła, ale doczytałam, że papryki najlepiej wysiewać do kwietnia, później w zasadzie nie ma sensu ze względu na okres jaki przypadnie na ich owocowanie. Ciągle myślę jednak, aby na wiosnę w przyszłym roku zasiać kilka krzaczków bhut jolokii oraz habanero, a po sezonie wnieść je do oranżerii.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”