Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Hej
Mam 3 kg azofoski w granulkach. Na opakowaniu jest napisane, że przy nawożeniu pogłównym nie należy stosować dawki większej niż 50g/m2. Wolałabym jednak podlać nawozem moje ogórasy. Podpowiedzcie proszę, ile gram w jakiej ilości wody musiałabym rozpuścić?

Ola
A jak była nawożona gleba ?
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Zaproponowałeś zamiast 15 g/m2 saletry amonowej rozsypać 50 g/m2 czyli 0,5 kg/ 10m2 siarczanu amonu i przekopać jak piszą na 10-15 cm. Następnie rozsypać 0,3 kg/'10m2 saletry amonowej i zagrabić.
Tak zrobiłam w tunelu przed posadzeniem pomidorów, a kilka dni temu również przed posadzeniem ogórków za zewnątrz. Pierwsze pytanie, kiedy będę mogła zasilić je azofoską i czy jest taka konieczność? Drugie pytanie dotyczy ogórków posadzonych w ziemi poddanej analizie, której wyniki widać powyżej, ale przed posianiem nie zastosowano saletry ani siarczanu amonu. Pierwszy liście właściwe już się pojawiły.
Ola
Nawożenie nawozami mineralnymi to nie są żarty.
Po co Ci ta Azofoska ? Przecież widzisz w swojej analizie, że potas i fosfor masz przekroczony i jeszcze chcesz ładować te składniki do gleby i potem płakać ? . Należało dać saletrę amonową przed siewem ogórków. Teraz możesz tylko dać w dwóch rzutach rozpuszczoną w wodzie w steżeniu 0,5 % miedzy rzędy. Przy pierwszym rzucie podlej również pod każdy krzaczek lub gniazdo. Drugi rzut przed położeniem się pędów na ziemi . Ogórki nie będą rosły bez azotu !
Jeżeli macie problemy z nawożeniem najpierw pytajcie. Nikt nie będzie potem odkręcał tego nawarzonego piwa, bo czasem nawet się nie da.
Po co Ci ta Azofoska ? Przecież widzisz w swojej analizie, że potas i fosfor masz przekroczony i jeszcze chcesz ładować te składniki do gleby i potem płakać ? . Należało dać saletrę amonową przed siewem ogórków. Teraz możesz tylko dać w dwóch rzutach rozpuszczoną w wodzie w steżeniu 0,5 % miedzy rzędy. Przy pierwszym rzucie podlej również pod każdy krzaczek lub gniazdo. Drugi rzut przed położeniem się pędów na ziemi . Ogórki nie będą rosły bez azotu !
Jeżeli macie problemy z nawożeniem najpierw pytajcie. Nikt nie będzie potem odkręcał tego nawarzonego piwa, bo czasem nawet się nie da.
- jactoy
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2013, o 10:52
bel_a_6a - Dzięki za radę - a może tak te octopusy na krótkie sznurki ?
z drugiej strony zastanawiam się jednak czy miejsce między czerwonymi porzeczkami będzie dobrym miejscem na puszczenie sznurków do kolejnych ogórków
?
Mam między rzędami porzeczek ok 1m przestrzeni a zwyczajnie chciałbym spróbować te sznureczki
Ile tak naprawdę muszę mieć przestrzeni na ziemi aby puścić ogórki w jednym rzędzie na sznurkach??
Dotyczatełem że wystarczy pasek ok 0,5 m szerokości
Proszę o pomoc

z drugiej strony zastanawiam się jednak czy miejsce między czerwonymi porzeczkami będzie dobrym miejscem na puszczenie sznurków do kolejnych ogórków

Mam między rzędami porzeczek ok 1m przestrzeni a zwyczajnie chciałbym spróbować te sznureczki
Ile tak naprawdę muszę mieć przestrzeni na ziemi aby puścić ogórki w jednym rzędzie na sznurkach??
Dotyczatełem że wystarczy pasek ok 0,5 m szerokości
Proszę o pomoc
Sznureczki dobra rzecz, ale obawiam się, że korzenie porzeczek sięgają dalej niż korona krzewów i będą konkurować z ogórkami o pokarm.
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
Mam pytanie dotyczące właśnie ogórka gruntowego wolno rośnie dopiero wypuszczają drugie liście a na tych pierwszych są takie białe kropki nie wiem od czego to, czekam na radę...
Ogród to moje drugie życie...
A my czekamy na zdjęcie.
qshka
Do piątego szóstego liścia powinnaś sama obrywać ogórki , bo roślina jest za słaba, żeby się rozwijać i mieć ogórki jednocześnie, a skoro się pojawiły to nic nie trzeba dodatkowo robić, jeśli wcześniej nie zasilałaś to daj im azotu i patrz jak rośnie, szybko nadrobi,
Do piątego szóstego liścia powinnaś sama obrywać ogórki , bo roślina jest za słaba, żeby się rozwijać i mieć ogórki jednocześnie, a skoro się pojawiły to nic nie trzeba dodatkowo robić, jeśli wcześniej nie zasilałaś to daj im azotu i patrz jak rośnie, szybko nadrobi,
Niektóre odmiany ogórków, jeśli nie usuniemy bocznych pędów, zrzucają zawiązki na pędzie głównym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wsiałam nasiona ogórka tessa F1 sałatkowego gruntowego,wzeszło na całą paczkę tylko 12 nasionek.Teraz nigdzie nie moge spotkać do gruntu ,tylko sa same szklarniowe.Czy można takiego foliowego uprawiać przy sznurach w gruncie?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Jak tam Wasza rozsada ogórków
Moja dopiero wschodzi... Codziennie je podlweam, ponieważ kiełkują w wielodoniczce, w której ziemia często przesycha. Ale liczę na to, a właściwie jestem pewien, że już za tydzień będę je sadził 

-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja rozsada prawie tydzień już w gruncie. Jak na razie bardzo ładnie sobie radzi.
Pozdrawiam GOSIA