Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

Kahim, to zwilżony perlit :idea:
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Triki bardzo fajne, mam nadzieję że i u mnie się sprawdzą :wink:

Słuchajcie, mam do was pytanie, nie wiem czy nie retoryczne, ale chciałbym się upewnić w najgorszym: czy te bardzo zdrobniałe młode przyrosty i listki to objawy żerowania roztocza? Czy może tylko fiołek domaga się przesadzenia do nowej ziemi / szerszej doniczki? :roll:
Obrazek
Kuba
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

@kubus2015 Fiołek należy wyjąć z doniczki, podzielić na pojedyncze rozetki i powsadzać do maleńkich doniczek. Obejrzyj przez lupę czy nie ma żadnych insektów...choć nie sądzę, bo roślinka wygląda na zdrową.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

To ja też mam pytanko, jeśli można ;:131

Czy ten fiołeczek ze zdjęcia (kundelek) w kolejnych kwitnieniach będziemmiał inne wybarwienie (idące bardziej w biel), czy jest to raczej nie do przewidzenia?

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wybarwienie będzie miał to samo, tylko w okresach mniejszego naświetlenia ( jesień/zima) może mieć jaśniejszy kolor, nawet i do białego.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

:wit Mam takiego samego od 4 lat i cały czas kwitnie tak samo, nie wybarwia się na biało.
Młode sadzonki również kwitną w ten sposób. :uszy
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, dziękuję za odpowiedzi ;:138
A pytam dlatego, że pierwsze jego kwitnienie u mnie było zupełnie inne- o wiele więcej fioletu i tylko wąski paseczek bieli... Stąd też zastanawiałam się, w jakim kierunku idą te zmiany :wink:

Ale, że to jest kundelek, to się zgodzicie? ;:173
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Kahim, u mnie wyrósł identyczny niemalże kwiatek z listka odmianowego... Więc skundlony jest, ale i tak ładniutki :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawi mnie też, czy wszystkie "odnóżki" od tej rośliny ze zdjęcia zakwitną w ten sam sposób. Ale tego dowiem się za jakiś czas :wink:

Dziękuję za podpowiedzi :wit
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

U mnie właśnie taki kundelek, składający się w sumie z 4 roślinek (okazało się to po rozsadzeniu) zakwitł identycznie we wszystkich 4 przypadkach, ale obserwuj, może się pojawi niespodzianka :)
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
1234samnie
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 13:38

Post »

W weekend zamówiłem kilka listków fiołków do ukorzenienia.
Paczkę otrzymałem wczoraj, a że moja mama wiedziała, że mam dostać roślinki to zadzwoniła do mnie do pracy i powiedziała, że ma trochę wolnego czasu to może się tymi listkami zająć, bo już kiedyś to robiła. Powiedziałem jej, że nie ma problemu - jak chce to może otworzyć przesyłkę i zająć się roślinkami.

Mama użyła starej metody, czyli zamoczenie koniuszków listków w wodzie aż wypuszczą korzonki.
Dopiero po obejrzeniu na forum kilku tematów zauważyłem, że duża część użytkowników chwali sobie ukorzenianie listków bezpośrednio w ziemi w tych małych woreczkach. I teraz się zastanawiam czy zostawić to tak jak jest, czy jeszcze to zmienić i dać do ziemi. Listki moczą się od 24 godzin.
Ponadto nie wiem czy problemem nie będzie to, że niektóre z listków dotykają pod wodą ścianki kieliszka trzymać je tak jak poleca mama - w jasnym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Edit.
Nie wiem czemu zdjęcie się nie pokazało. Tutaj link http://zapodaj.net/3dd95dbb1e4de.jpg.html
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

@1234samnie...nie ma problemu. W każdej chwili możesz wyjąć listki z wody i posadzić do przepuszczalnego podłoża. Muszą mieć widno i ciepło. U mnie żadnego typu woreczki, ani szklarenki się nie sprawdziły. Mimo wietrzenia roślinki dopadł grzyb. Roślinka musi mieć dużo powietrza, a teraz jest najlepszy okres do ukorzeniania, więc na pewno Ci się uda. Trzeba zaznaczyć, że listki muszą być młode, jeżeli są stare, można czekać na wykiełkowanie nawet rok.
Powodzenia :wink:
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Mogą śmiało sobie zostać w wodzie i nic im nie będzie.
Ja w ten sposób ukorzeniam fiołki od 15 lat i nie miałam nigdy problemu - nie gniją mi. :lol:
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w ten sposób też nigdy nic nie zgniło, chociaż mam o wiele krótsze doświadczenie niż Marysia :wit

Pora roku jest idealna do ukorzeniania i tylko patrzeć jak pojawią się korzonki :D
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy więcej ukorzeniania pod jakimkolwiek, nawet symbolicznym przykryciem! ;:219

Kropelkowanie wody, wietrzenie dwa razy na dzień, uchylanie wieczka, dziurki w woreczku, a straty idą w dziesiątki procent! - przy wsadzaniu do kieliszka z wodą, albo do ziemi na 'wolnym powietrzu' były to pojedyncze sztuki.
A może mnie fiołki już nie lubią?...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”