Co jest Chamedorce?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co jest Chamedorce?

Post »

Witam i chciałbym zapytać co jest mojej Chamedorze że tak jej schną liście i plamy się robią?

Załączam zdjęcia dla lepszej identyfikacji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wygląda żeby tam były szkodniki....
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co jest Chamedorce?

Post »

A na spodniej stronie liścia nie ma takich kreseczek?
U mnie jak takie liście były wciornastka znalazłam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Napisz, jak często podlewasz, w jakiej rośnie ziemi, kiedy byłą przesadzana, oraz jakie ma stanowisko - tzn., czy pada na nie słońce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
radocha
200p
200p

Post »

Nie ma nic na spodniej stronie liści ale za to są na górnej i to od początku jak ją kupiłem. Takie białe kropki, kreseczki jak by przędziorki ale to na pewno nie to bo przecież przędziorki powinny tworzyć pajęczyny i być od spodu liści a to jest od góry i lekko pobielone listki niektóre są ale tak delikatnie :-(

Chamedora kupiona w tamtym roku na wiosnę i była od razu wsadzona do większej doniczki z nową ziemią i potem już przesadzana nie była. Dałem chyba ziemię uniwersalną bądź torfową.
Podlewam tak aby zawsze wilgotno miała bo czytałem w necie , że właśnie tak powinna mieć ciągle wilgotno czyli to wychodzi gdzieś dwa razy w tygodniu. Stanowisko obecnie od jakiegoś miesiąca jest za firanka nie na parapecie ale wewnątrz pokoju ale bardzo blisko firany. Niby nie ma za ciemno ale wydaje mi się jak by właśnie było jej za ciemno. Wcześniej stała na parapecie i mogła łapać słońce w godzinach wczesnorannych od 7.30 do 9.30 na wiosnę bo w zimie raczej tam nie docierało słońce.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to może być wciornastek, zapomniałam,że toto łazi i może być i na górze. To takie "kreseczki".
Spryskać by czym pasowało...,ja Decisem załatwiłam i oberwałam te chore liście na wszelki wypadek, ale może teraz są inne lepsze środki.
Dlaczego wydaje ci się, że jest jej za ciemno?Ma żywe zielone liście, w zbyt jasnym miejscu robiłyby się blado zielone do żółtego.
Te palmy nie lubią raczej słońca.
Podłóż białą kartkę pod liście i energicznie potrząśnij(liśćmi) jak spadną na nią takie kreseczki ruszające się to jest to.Mogą mieć
różny kolor.
Można jeszcze spróbować Confidorem spryskać.
radocha
200p
200p

Post »

Dzięki tak zrobię z kartką papieru i sprawdzę. A jak się nic nie znajdzie to już nie wiem co wtedy robić. To jest taki nalot biały ale od początku jak mam tą palmę.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalot, czy raczej liść jest białawy? taki jakby pokropkowany na biało?
One są ssące i tak wyglądają liście w miejscu ich żerowania, potem to żółknie i brązowieje..Ja bym tak na wszelki wypadek te liście odcięła i spryskała roślinkę.Zaszkodzić nie zaszkodzi na pewno.
radocha
200p
200p

Post »

Z kartką papieru robiłem ale nie spada tam nic na tę kartkę czyli jak by nie było szkodników.
Natomiast liście wyglądają tak właśnie w niektórych miejscach że są takie cętki przebarwiona na biało jakby pocienienie liścia w tym miejscu ale to są takie cętki.
Czy to są jednak jakieś szkodniki czy co może to być?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”