Ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p
Od: 14 paź 2013, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moniki

Post »

Moni ja tez bylam milo zaskoczona, ze roslinki tak ladnie zapakowane i co najwazniejsze na drugi dzien od zamowienia juz u mnie. Teraz czekam jeszcze na hortensje....

Ewcia ja tez kocham piwonie. Dostalam cztery lata temu stare piwonie po mojej babci, niestety kiepsko kwitly. W zeszlym roku przesadzilam je w miejsce przy stawiku : nawiozlam ziemi. ( do tej pory rosly w piasko-ziemi i nigdy nie kwitly) i po raz pierwszy zakwitly . To fotka dla ciebie:
Obrazek Obrazek

Caly dzien w ogrodzie. Padam na nos, ale ciesze sie ze udalo mi sie wszystkie roslinki wsadzic. Jutro porobie wiecej fotek.
A teraz: tak bylo:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a juz jest:

Obrazek
Obrazek Obrazek

Kazda roslinke z osobna poprosilam by sie przyjela, i swoim urokiem nas zachwycala. Mam nadzieje , ze wszystkie sie dostosuja do mojej prosby.
To byla czesc dzisiejszej przygody ogrodowej. Podzielilam funkie, obsadzilam doniczki i wsadzilam wiciokrzewy. Cos tam popielilam w miedzyczasie i czekam na ciepelko, ktore od jutra zapowiadaja.

A teraz poogladam wasze male raje.... ;:167
serdecznie zapraszam do mojego ogrodu i stawu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=70932" onclick="window.open(this.href);return false; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=76511" onclick="window.open(this.href);return false;
Monika
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Widać efekt ;:138
Nie rozpoznaje roślin, co tam wybrałaś do posadzenia? Czy będziesz też ściółkować rabatę?
Uwielbiam takie pracowite dni. U mnie niestety pogoda nie dopisała, lało i padało. Na szczęście zrobiło się ciut cieplej.
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p

Post »

Na rabate bylinowa zamowilam: rudbekie purpurowa, kocimietke, rozchodnik okazaly czerwony, szylwie omszona, liliowiec rdzawy, nachylek wielokwiatowy, krwawnik ciemno-rozowy, pysznoglowke rozowa i lawende, dojda jeszcze trawy.
Pomiedzy roslinki rozsialam jeszcze jednoroczne kwiatki oraz wysialam smagliczke. Mam nadzieje ze wszystko powschodzi. W tym roku nie będę sciolkowac. Nie wiem czy w przyszlym zdania nie zmienie. Mi chodzi o to by ta rabata kiedys byla gesta od bylin. Ot takie moje marzenie. Zobacze po nastepnej zimie: jak juz wczesniej wspominalam moja dzialka to Syberia Polski. Kiedy u wszystkich pierwsze wiosenne kwiaty przekwitaja - u mnie dopiero sie rozkrecaja. Ale juz sie do tego przyzwyczailam. Dlatego ciesze sie na ciepelko, ktore zapowiadaja. Wtedy i u mnie ruszy.
Mam nadzieje.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=70932" onclick="window.open(this.href);return false; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=76511" onclick="window.open(this.href);return false;
Monika
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, wpadłam z rewizytą. Piękne miejsce na ziemi sobie stworzyliście. Piękne!!! Będę wpadała częściej bo jestem ciekawa nowej rabaty bylinowej:) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p

Post »

Witaj Dosiu...dziekuje za odwiedziny...

wczoraj wybralismy sie na spacer przy rzece Krutynia....
zapraszam was na Mazury wiosna, brak turystow i ta zielen( ktora niestety nie wyglada az tak uroczo jak w realu na moch fotkach :roll: )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Monika
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za zdjęcia, rozmarzyłam się :))) Piękne te Twoje tereny. Jak ja tęsknię za widokiem spokojnej tafli jeziora wśród drzew... i to Twoje pierwsze zdjęcie mi to uświadomiło.
Ja też mieszkam na odludziu, z dwóch stron jakiś tam lasek mam no ale nie takie jezioro.
Pozdrawiam Cię serdecznie z drugiego końca Polski :wit
Awatar użytkownika
Ruda_Zaba
1000p
1000p
Od: 28 cze 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj Mazury moje kochane ;:167 Zgadzam się - najpiękniejsze są poza sezonem ;:215
Chusteczka na R.O.D <-- wątek ogólny
róże na chusteczce <-- wątek różany
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Moniczko :wit Zauważyłam piękne świerki i stawy pełne ptacwa - łabędzia rodzinka cudowna i te kolorowe kaczki ;:333 U nas też na takim stojącym rozlewisku rzecznym bywają takie kaczki . Ja mogłabym je godzinami obserwować . Jestem pod wrażeniem Twojego urokliwego zakątka na ziemi -po prostu wspaniały :D . Oczywiście pewnie spore odległości wszędzie ale dzisiaj wszyscy jesteśmy zmotoryzowani . Pogoda wszędzie zaczyna być słoneczna to wszystko zacznie kwitnąć i rosnąć o wiele szybciej :D . Czekam na pelne kwitnienie Twoich zakupionych roślinek . Piwonia z tego co wiem to musi mieć żyzną ziemię aby ładnie kwitła . Moja Babcia też kochała piwonie / bordowe / i floksy ,malwy , bzy . Te białe Twoje są przepiękne - możesz połączyć z jakimś kolorem ożywiającym zgodnie z upodobaniami . A któż to taka piękna damulka na tej fotce :?:
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

Piwonie przepiękne. U mnie mało kwiatów, coś chyba robię nie tak z nimi.
Widoczki powalające. Możesz pokazywać częściej.
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p

Post »

Witam sie po tygodniowej przerwie...
dziekuje Wam moje drogie , ze do mnie zagladacie... ;:79
Bylam mocno zajeta odnawianiem domku letniskowego u znajomych, w tym czasie nic wielkiego nie zrobilam u siebie. Bylo zreszta u nas bardzo goraco.
Doszly zamowione hotensje, wiec w tygodniu będę sadzic na rabate. Zamowilam rowniez drzewo na pomost do stawiku i w koncu mezus zrobi bujawke ze slizgawka dla mojej 5 letniej corci. Juz sie nie moze doczekac...

Dzis rano moja lilia wodna nie wygladala jakby chciala nam sie otworzyc, ale w poludnie nas milo zaskoczyla, spojrzcie same:
Obrazek
Obrazek

a kocica miala dosc goraca i wybrala sobie takie oto miejsce:
Obrazek
Obrazek

Zakwitly irysy wodne:

Obrazek

i rhododendron zaczyna pokazywac na co go stac:

Obrazek

a na koniec ujecie po burzy: mala uwielbia latac po trawie, agentka stawala pod drzewkiem i czekala kiedy kropelka z liscia spadnie wprost do buzi,
radosc z obserwacji jaka to dzieci maja fantazje, nie do opisania... ;:167
Obrazek
Monika
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś śliczna rusałeczka hasa po Twoim ogrodzie :D
Lilia wodna przepiękna.... w ogóle nie mogę się napatrzeć na oczko i jego okolice. Marzy mi się woda w ogrodzie, jednak nie mam na nią miejsca, więc wszędzie, gdzie widzę zachwycam się :D
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p

Post »

Najpierw chwalę rusałkę, później resztę.
Fajne ujęcia miło pozwiedzać i poczytać. Jak tam dalsze plany ogrodowe?
Awatar użytkownika
monizieb
100p
100p

Post »

Aga my z mezem zawsze marzylismy o domku nad woda....jeziorem....
A ze mieszkam na Mazurach wiec wszedzie do wody mam nie za daleko....do najblizszego jeziora 1,5 km....
A stawik byl naszym cichym marzeniem, gdy dzialke kupilismy byla to zwirownia: czytaj : pozostaly duze dziury....
i tak oto po 4 latach przygotowan w zeszlym roku zakonczylismy budowe....sen z oczu zmywa nam niestety ostatnio woda: glony i mala widocznosc...
musze poczytac jeszcze na forum czy mam sie martwic czy po prostu byc cierpliwa....
Dla ciebie:
Obrazek
ups...zalapalam sie na fotke :oops: jak glonki wyciagam...

Moni ciesze sie ze podoba ci sie moj maly raj... ;:168
Wsadzilismy przedwczoraj hortensje przy stawie, a wczoraj caly dzien kosilam: najpierw kosiarka a potem podkaszarka....maz tak mi sie rozchorowal, ze bez antybiotyku sie nie obeszlo. Wieczorem zaczelam tez pielic moja nowa rabate bylinowa....Czy u was tez tak zielsko rosnie?
Dzis w planie przykrycie rabaty hortensjowej kora....i dalszy ciag pielenia...

Obrazek

zakwitl pierwszy irys, i tu musze dodac ze dostalam i posadzilam je 9 lat temu, gdy o ogrodzie moglam jeszcze marzyc, i tak sobie rosna wraz z bodziszkiem z boku przy siatce....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

moja duma: po raz pierwszy nie przemarzla ;:167

Obrazek

na koniec ujecie skarpy:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monika
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Moniu ta Twoja przestrzeń ;:167
Staw z liliami i ta żaba ;:173 Moje oczko za małe i za płytkie ,ale większe się nie zmieściło ...
Malutka śliczna ;:173 Mamusia również ;:168 Pięknie wyglądasz !!!!
Dalej na Dukanie?
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękna rozległa skarpa i jak świetnie rozplanowana.
Ogród marzenie - doskonałe przestrzenne miejsce do wypoczynku. I mazurskie okolice także godne pozazdroszczenia.
Pozdrawiam serdecznie, Moniko, nowa koleżanko forumowa! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”