TRUSKAWKI odmiany

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: TRUSKAWKI odmiany

Post »

Obornik w międzyrzędziach to bilet wstępu dla szarej pleśni. Obornik używa się w truskawkach tylko raz przed sadzeniem. Jesienią przeorany na wiosenne sadzenie i wiosną na jesienne.

A mieszanie obornika z nawożeniem mineralnym, dla lepszego smaku, cóż różne są gusta, jak np. wolę kawę z mlekiem niż bez.

P.S. Moje truskawki są pyszne bez zbędnych dodatków.
A ich smak zależy od odmiany a nie nawożenia międzyrzędzi.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

majs
dziękuję za odpowiedż.co prawda w kwietniu sypnęłam trochę kurzego,granulowanego obornika przed sianiem warzyw i teraz posadziłam te kupione truskawki frigo między rzędami czerwonej cebuli bo nie miałam miejsca :( ale może nic się nie stanie?
Pozdrawiam Ewa
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Kiedyś sadziłem późną jesienią lub wczesną wiosną i wtedy pryskałem na chwasty wieloletnie a we wrześniu rozrzucałem dużo obornika i przeorywałem .
Ja obornik przekopuje w 2 ? 3 roku po posadzeniu cienką warstwą na pół szpadla aby nie wystawał podczas hakania a teraz truskawki sadzę co 70-80 cm i jak zauważyłem już nie takiego problemu z szarą pleśnią jak sadziłem co 40-50 cm .
Ja teraz sadzę w 1 połowie lipca truskawki frigo tak aby w 2 połowie sierpnia ? wrześniu owocowały . :heja
Ewao4
500p
500p

Post »

A czy posadzone w lipcu zdążą jeszcze zaowocować?Ja muszę przyznać,że sadziłam pierwszy raz tak na próbę i nie mam doświadczenia z frigo.Ale gdzieś czytałam,że najlepsza dla nich pora do sadzenia to od połowy maja do połowy czerwca..
Pozdrawiam Ewa
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak napisałaś od połowy maja ale możesz posadzić między 1 ? 10 lipca nie później niż 15 lipca wtedy będziesz miała dużo truskawek we wrześniu i nie zapominać o letnim podlewaniu .
Jak jest mała różnica w cenie to lepiej kupić klasy A+ , A++ - wielko wielokoronowe .
Ewao4
500p
500p

Post »

Mam pytanie odnośnie odmian truskawek typu frigo.Chcę kupić kilka odmian po 25 sztuk.dlatego mam pytanie,które są lepsze-
Elsanta
Kama
Dukat
Pandora
Polka
Chciałabym trafić aby były i wcześniejsze,i póżniejsze ...
Czy z tych ,które podałam,dałoby się zestawić kilka odmian aby były długo owoce??

-- 19 maja 2014, o 19:07 --

Mam pytanie odnośnie odmian truskawek typu frigo.Chcę kupić kilka odmian po 25 sztuk.dlatego mam pytanie,które są lepsze-
Elsanta
Kama
Dukat
Pandora
Polka
Chciałabym trafić aby były i wcześniejsze,i póżniejsze ...
Czy z tych ,które podałam,dałoby się zestawić kilka odmian aby były długo owoce??

Ewentualnie jeszcze Kama..co sądzicie o tych odmianach??
Pozdrawiam Ewa
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Radziłabym Elsantę Dukata i Polkę bo u mnie się sprawdziły chwalą sobie Kamę ale ja nie byłam zachwycona .
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Czy zna ktoś truskawkę "Tristan F1"?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Adas11 pisze:Kiedyś sadziłem późną jesienią lub wczesną wiosną i wtedy pryskałem na chwasty wieloletnie a we wrześniu rozrzucałem dużo obornika i przeorywałem .
Ja obornik przekopuje w 2 ? 3 roku po posadzeniu cienką warstwą na pół szpadla aby nie wystawał podczas hakania a teraz truskawki sadzę co 70-80 cm i jak zauważyłem już nie takiego problemu z szarą pleśnią jak sadziłem co 40-50 cm .
Ja teraz sadzę w 1 połowie lipca truskawki frigo tak aby w 2 połowie sierpnia ? wrześniu owocowały . :heja
Pryskałeś już na posadzone sadzonki? Czym?
Jak długo mogą być przechowywane sadzonki frigo, i kiedy je się pozyskuje?
Czemu termin 1-10 lipca jest tak ważny?
Gdzie kupić sadzonki frigo w lipcu ? Przecież to nie jest termin na sadzenie truskawek ?
A w ogóle to jaki jest sens w dawaniu obornika w 2-3 lata po sadzeniu skoro wkrótce i tak będą za stare na owocowanie ? Truskawki korzenią się bardzo głęboko, nie widzę sensu w dawaniu obornika w międzyrzędzia na pół szpadla.
Ja do tej pory nie kupowałam sadzonek frigo, sama namnażam z młodych sadzonek i co roku robię kolejny rządek młodych truskawek, a stare sukcesywnie wywalam.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pryskam przed sadzeniem i jak truskawki się zestarzeją 3-4 roku po zbiorach likwidując truskawki i chwasty.
Jak nie chce ci się latać z haczką albo masz większy kawałek to napisz do ?majs? on ci jakiś oprysk poleci .
W chłodni przechowuje się długo w temperaturze ok. ?1 - -2 *C
A w lodówce na pewno ale w jakiej temperaturze nie wiem i ile tygodni ja raz trzymałem 2 tygodnie w temperaturze dodatniej ok. + 2-5*C
Truskawki uzyskuje się jak są w czasie spoczynku i przygotowuje się aby były zdrowe i nie gniły ale ja kupuje gotowe .
Termin 1-10 lipca nie jest tak ważny ale mamy duży zbiór i jak trochę zaniedbamy podlewanie to i tak będziemy jedli truskawki ( późne odmiany trzeba posadzić X dni wcześniej)
Google truskawki frigo i odmiana która nas interesuje i kupuje .
Zanim kupowałem sadzonki frigo to sadziłem sadzonki zielone w sierpniu a w przyszłym roku mogłem liczyć na jakiś plon .
Ewao4
500p
500p

Post »

Juda
dzięki za odpowiedż.Dukata kupiłam w tamtym roku 10 sadzonek tak na rozmnożenie ,hanoye mam już kilka dobrych lat więc też będą młode krzaczki na nową działkę a Polkę ma moja mama.Muszę się do niej uśmiechnąć ;:108 Pozostaje mi kupić sadzonki Elsanty ,pewnie frigo w sklepie internetowym .Są dostępne do lipca..Tylko sadzić i sadzić :heja
Pozdrawiam Ewa
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ewao4po zbiorze będę miała sadzonki Elsanty ze świezo zakupionych w ubiegłym roku w szkółce
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Ewao4
500p
500p

Post »

Juda

a czy lepsze są sadzonki do posadzenia frigo czy świeże kopane??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Według mnie jeśli masz dużo miejsca w ogrodzie to za te same pieniądze za które kupisz sadzonki frigo lepiej kupić większą ilość sadzonek zielonych.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Jaki odstęp zrobić przy sadzeniu dukata?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”