Mszyce na drzewach i krzewach owocowych
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Suszone śliwki, pancerne mszyce i inne
ad.1 Potwierdzam to są pąki kwiatowe "na jednorocznych" znaczy "na tegorocznych"
ad.2 Nie jestem pewien na 100% więc nie spekuluję.
ad. 3 To nie grzyb tylko tzw. "gruczołki" - cecha normalna.
ad. 4 Jeśli kędzierzawość to najlepiej opryski Sylitem wczesną wiosną w momencie nabrzmiewania pąków liściowych w temperaturze powyżej 6 st. C (już 3 lata mam spokój z tą chorobą) Zdjęcie jednak budzi pewne wątpliwości czy to na pewno kędzierzawość (jest nie wyraźne).
ad. 5 Zastosowałeś środki działające w temperaturze poniżej 20 st. C. Opryskaj lepiej Confidorem lub Calypso.
ad.2 Nie jestem pewien na 100% więc nie spekuluję.
ad. 3 To nie grzyb tylko tzw. "gruczołki" - cecha normalna.
ad. 4 Jeśli kędzierzawość to najlepiej opryski Sylitem wczesną wiosną w momencie nabrzmiewania pąków liściowych w temperaturze powyżej 6 st. C (już 3 lata mam spokój z tą chorobą) Zdjęcie jednak budzi pewne wątpliwości czy to na pewno kędzierzawość (jest nie wyraźne).
ad. 5 Zastosowałeś środki działające w temperaturze poniżej 20 st. C. Opryskaj lepiej Confidorem lub Calypso.
Wielkie dzięki. Nadal jednak pozostaje problem grusz. Zacząłem je podlewać, plus zastosowałem florovit, na końcówkach pędów pojawiły się nowe pąki, ale są czarne. Wstawię dziś wieczorem zdjęcie może nakieruje kogoś na rozwiązanie tej zagadki.
maati
maati
Co do śliw to poniżej nowe zdjęcia pąków oraz zdjęcia jak mi się wydaje kędzierzawki proszę jeszcze o potwierdzenie:
https://plus.google.com/photos/11716431 ... 3246875025
Z góry dzięki za pomoc.
maati
https://plus.google.com/photos/11716431 ... 3246875025
Z góry dzięki za pomoc.
maati
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Kontakt:
Na brzoskwini i pozostałych śliwach objawy niedobory fosforu (nie koniecznie dlatego że jest go za mało w glebie. Podłoże może być np. zbyt zlewne. Czym jest wyściółkowane pod drzewami? ). Proponuję oprysk nawozem dolistnym wieloskładnikowym z mikroelementami.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Mszyce na krzewach i drzewach owocowych
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: szkodniki na liściach śliwy
To chyba mszyce.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=23788 d
do wybory do koloru
Ja używam Decis a jak zmasowany atak to Karate Zeon
do wybory do koloru

Ja używam Decis a jak zmasowany atak to Karate Zeon

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
robertP2, opamiętaj się proszę z polecaniem tych preparatów. Należą one do pyretroidów i stosując je, niszczy się przy okazji pożyteczne owady, które zjadają mszyce (np. biedronki, złotooki, larwy bzygów). W sprzedaży dostępne są inne insektycydy, selektywne, które działają tylko na owady roślinożerne Dobrymi preparatami do zwalczania mszyc są np. Mospilan 20 SP, PIRIMOR 500WG czy Calypso 480SC.
Podobno skuteczny na mszyce jest oprysk z pokrzyw, zalewa się w beczce na niespełna dobę i pryska tym mszyce.
Gleba lekkko kwaśna, gliniasta. Drzewka raczej na górce więc nie powinny być zalewane. Pod drzewkami położona jest agrotkanina i kamyki granitowe ok 2cm.
maati
maati
Re: Czeresnia- mszyce? jaki gatunek?
witam kupiłem działkę miesiąc temu, jestem początkujący możecie coś doradzić na moją czereśnie??
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Środek owadobójczy o natychmiastowym działaniu np. Karate, a później modlitwa aby roślina dała radę przeżyć.
Zastosowałem czosnek i opryskujemarcinpruszcz pisze:Środek owadobójczy o natychmiastowym działaniu np. Karate, a później modlitwa aby roślina dała radę przeżyć.
czy do tego użyć tego karate ??
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Twoja wypowiedź jest dla mnie nie zrozumiała. Jeżeli dalej masz mszyce na liściach to twój oprysk jest niewystarczająco skuteczny...
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Jakby sepsę naparem z lipy.... leczyć.VIRUS254 pisze:Zastosowałem czosnek
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.