.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

Marysiu, pisałaś kiedyś, że uprawiasz szparagi. Czy mogłabyś coś więcej na temat ich uprawy napisać?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu moje szparagi w tym roku to totalna klęska, zasypane ziemią z wykopów przedzierają się do pół metra. Wcześniej jednak tak :!: rośliny mam z siewu nasion i takie polecam, bo kupowane karpy (nawet w Irlandii) po jakimś czasie znikały, a siane przez trzy lata tylko muszą narastać, a dopiero potem pozyskujesz, ale rosną dobrze. Nawet jak wykopałam niektóre dorosłe rośliny i wsadziłam do doniczek, to po roku znikają....nie wiem dlaczego?
Więc moje poletko jest do zorganizowania od nowa, ja nie uprawiałam na tzw wałach tylko na płasko. Miewałam od paru lat jakiegoś szkodnika (chrząszczyki) co wcinał całe roślinki, ale to było w lecie kiedy roślin się nie je, więc w zasadzie jeden oprysk załatwiał sprawę. Polecam ...muszę sprawdzić czy nie mam nasion to mogę się podzielić :lol:
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry Marysiu!Jestem u Ciebie po raz pierwszy,ale jak już zajrzałam do twojego wiejskiego ogrodu to wyjść trudno ;:108 Masz takie bogactwo roślin,tyle można się od ciebie nauczyć i podpatrzeć wiele ciekawych pomysłów.No i chciejstw ogrodowych nabawić się też można...Najgorsze,że w najbliższym mieście w sklepach ogrodniczych oferta bylin żadna ;:223 Ale ogrodowa pasja uczy mnie pokory i cierpliwości.Tak jak ty mam w ogrodzie i kwiaty,i warzywka,drzewa owocowe i skalniakowe maleństwa.Podoba mi się pomysł na warzywniki w skrzyniach.W ogóle Marysiu droga wszystko mi się u Ciebie podoba,więc jeśli pozwolisz będę częstym gościem w twoim ogrodzie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, szparagi uwielbiam, i na pewno będę próbowała ich uprawy. I nasionka chętnie przyjmę ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,już nie mam siły do tego deszczu wszystko pływa ,a ja nie lubię dużo wody wczoraj byłam w ogrodzie ,a dzisiaj też idę na oględziny i może coś skubnę ,u mnie leje cięgiem ,zimno i wieje ,boję sie tych wysokich temperatur jakie zapowiadają, to dla roślin katastrofa,pozdrawiam :wit ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Marysiu :wit
Duże szkody miałaś przez deszcz. ;:196
Miłego dnia ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam popołudniowo ;:4
Agnieszko bardzo miłe słowa piszesz! witam Cię serdecznie i zapraszam! Mój ogród jest bardzo młody w zasadzie tak naprawdę to trzeci rok go organizuję, ale cieszy mnie, bo to mój sposób na emeryturę! Do tego doszło jeszcze FO, które bardzo urozmaica mi życie ...tu spotykam ludzie od których się uczę i którym mogę coś przekazać od siebie....czegóż chcieć więcej :D
Szukaj rośli na palcach, targach, bo tam można znaleźć prawdziwe perełki, a jak już wybierzesz sobie grupę roślin którą polubisz to internet jest niewyczerpanym marketem ;:173
Przychodź bardzo proszę a zawsze coś postaram się pokazać czy napisać ;:180
Martuś jest nadzieja....coś się przejaśnia, nie martw się rośliny sobie poradzą, a my trochę im pomożemy. Ściskam ;:4
Aluniu prócz nadmiaru wody nie jest źle, a ta powinna wsiąknąć, bo podobno już ma być coraz lepiej ;:168 miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Marysiu, dziękuję! ;:180
Pada! Taki miły, maly deszczyk. A ja jeszcze rano biegałam, (o ile hipopotamy biegają :;230 ), z konewkami i podlewałam. Zaplanowałam sobie robienie kancików wokół moich rabatek i było tak sucho, że mi się obsypywały i nierówno wychodziły. I piach mi się na głowę i za dekolt sypał. :twisted:
No więc podlewałam i podlewałam. Dobrze, że słońca nie było bo bym roślinki ugotowała.
A tu po południu niespodzianka! ;:oj Dzięki Twemu dmuchaniu - pada! Dzięki! ;:138 ;:180
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu
Wróciłam niedawno z drugiej wyprawy na targi ogrodnicze. Dziś miało być sławetne forumowe spotkanie Pomorza z Warmią. Już w 200 % stwierdzam, że planowanie czegoś takiego przy okazji imprez ogrodniczych sensu nie ma. Co prawda spotkaliśmy się (na chwilę), głównie żeby dokonać wymiany przywiezionymi roślinami, a było ich tyle, że pomyślałam, po co nam te targi ;:218.
W oczach wszystkich (poza mną, bo ja to miałam wczoraj) widać było taką chęć buszowania w roślinach, że po chwili rozbiegli się i tyleśmy się widzieli ;:306. Warmii nie spotkałam ;:174.
O tym, że po raz drugi przewiało mnie do szpiku kości, nawet nie wspomnę, jak też o ponownej potrzebie rozplątywania kołtuna na głowie ;:219.
Fotki u mnie za chwilę.

Pozdrawiam serdecznie ;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margolciu oczywiście przesadzasz, ale wolno Ci boś Ty ogrodniczka ;:306
Ciekawa jestem tych kancików ...masz w swoim wątku? straszny rozbryzg :;230
Ten deszcz to ode mnie poszedł do Ciebie i dzięki temu mogłam wyjść przynajmniej na parę godzin do ogrodu :lol:
Witaj Jagódko to samo słyszałam po targach w Krakowie na Klimeckiego, dziewczyny się poznały i rozpierzchły...pozostał niedosyt ;:222
To wyjazd mało ciekawy tym bardziej że byłaś wcześniej i zakupiłaś rośliny. To teraz herbatka z prundem ciepły kotek i kocyk! a i koniecznie rozplątaj to na głowie, bo jeszcze w ogrodzie ptaszek uwije sobie gniazdko ;:306
Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Marysiu, to co mi wyszło to raczej taki jeden wieki kant, a nie kanciki. ;:306 Ale w ramach ekspiacji pokazałam je światu w moim wątku. Więc jeśli Ci to nie zaburzy poczucia estetyki ;:202 to zapraszam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margolciu byłam, widziałam i nie zaburzyło ;:306

A teraz dowód na to, że słoneczko wpadło do wiejskiego wieczorkiem

Obrazek

Okazało się, że zakwitł mój złotokap w polu zastanawiam się czy dałoby się go przenieść do ogrodu, bo tu wielokrotnie obgryzany jest przez dziką zwierzynę.

Obrazek

i kalina też kwitnie w polu :wink:

Obrazek

róże szykują się do kwitnienia, szczególnie cieszę się z Agnes bo nie kwitła w ubiegłym roku

Obrazek

będzie co ucierać do pączków :lol:

Obrazek

Nim zapadł zmrok ............

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś musiałam jeszcze do Twojego ogródka zaglądnąć... ależ róża ma dużo pączków... :)
a niebo mówi żebym już nie marudziła i do wyrka poszła... ;:196 a czy na kalinie dużo jest mszycy ...nie kupiłam ostatnio bo mnie postraszyli że one tam mają wylęgarnie... ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu ta moja rośnie w szczerym polu i nigdy nie miała mszyc, może dlatego :wink:
Róża będzie pyszna tylko, żeby słoneczko teraz poświeciło, bo jak będzie lało to guzik z ucierania :lol: ale mam kolegę który produkuje i co roku dwa słoiczki odpala...jakby co Obrazek
Dobrej nocki! ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu to dopiero będą dobre pączki . ;:137
Miałam złotokap eM kupił bardzo dawno temu ,ale niestety zjadły go zające :(
Co jest na pierwszym zdjęciu :?: