.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
Marysiu, pisałaś kiedyś, że uprawiasz szparagi. Czy mogłabyś coś więcej na temat ich uprawy napisać?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Małgosiu moje szparagi w tym roku to totalna klęska, zasypane ziemią z wykopów przedzierają się do pół metra. Wcześniej jednak tak
rośliny mam z siewu nasion i takie polecam, bo kupowane karpy (nawet w Irlandii) po jakimś czasie znikały, a siane przez trzy lata tylko muszą narastać, a dopiero potem pozyskujesz, ale rosną dobrze. Nawet jak wykopałam niektóre dorosłe rośliny i wsadziłam do doniczek, to po roku znikają....nie wiem dlaczego?
Więc moje poletko jest do zorganizowania od nowa, ja nie uprawiałam na tzw wałach tylko na płasko. Miewałam od paru lat jakiegoś szkodnika (chrząszczyki) co wcinał całe roślinki, ale to było w lecie kiedy roślin się nie je, więc w zasadzie jeden oprysk załatwiał sprawę. Polecam ...muszę sprawdzić czy nie mam nasion to mogę się podzielić

Więc moje poletko jest do zorganizowania od nowa, ja nie uprawiałam na tzw wałach tylko na płasko. Miewałam od paru lat jakiegoś szkodnika (chrząszczyki) co wcinał całe roślinki, ale to było w lecie kiedy roślin się nie je, więc w zasadzie jeden oprysk załatwiał sprawę. Polecam ...muszę sprawdzić czy nie mam nasion to mogę się podzielić

Dzień dobry Marysiu!Jestem u Ciebie po raz pierwszy,ale jak już zajrzałam do twojego wiejskiego ogrodu to wyjść trudno
Masz takie bogactwo roślin,tyle można się od ciebie nauczyć i podpatrzeć wiele ciekawych pomysłów.No i chciejstw ogrodowych nabawić się też można...Najgorsze,że w najbliższym mieście w sklepach ogrodniczych oferta bylin żadna
Ale ogrodowa pasja uczy mnie pokory i cierpliwości.Tak jak ty mam w ogrodzie i kwiaty,i warzywka,drzewa owocowe i skalniakowe maleństwa.Podoba mi się pomysł na warzywniki w skrzyniach.W ogóle Marysiu droga wszystko mi się u Ciebie podoba,więc jeśli pozwolisz będę częstym gościem w twoim ogrodzie.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Marysiu, szparagi uwielbiam, i na pewno będę próbowała ich uprawy. I nasionka chętnie przyjmę 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,już nie mam siły do tego deszczu wszystko pływa ,a ja nie lubię dużo wody wczoraj byłam w ogrodzie ,a dzisiaj też idę na oględziny i może coś skubnę ,u mnie leje cięgiem ,zimno i wieje ,boję sie tych wysokich temperatur jakie zapowiadają, to dla roślin katastrofa,pozdrawiam

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Marysiu
Duże szkody miałaś przez deszcz.
Miłego dnia

Duże szkody miałaś przez deszcz.

Miłego dnia

Pozdrawiam Alicja
- Maska
- Kontakt:
Witam popołudniowo
Agnieszko bardzo miłe słowa piszesz! witam Cię serdecznie i zapraszam! Mój ogród jest bardzo młody w zasadzie tak naprawdę to trzeci rok go organizuję, ale cieszy mnie, bo to mój sposób na emeryturę! Do tego doszło jeszcze FO, które bardzo urozmaica mi życie ...tu spotykam ludzie od których się uczę i którym mogę coś przekazać od siebie....czegóż chcieć więcej
Szukaj rośli na palcach, targach, bo tam można znaleźć prawdziwe perełki, a jak już wybierzesz sobie grupę roślin którą polubisz to internet jest niewyczerpanym marketem
Przychodź bardzo proszę a zawsze coś postaram się pokazać czy napisać
Martuś jest nadzieja....coś się przejaśnia, nie martw się rośliny sobie poradzą, a my trochę im pomożemy. Ściskam
Aluniu prócz nadmiaru wody nie jest źle, a ta powinna wsiąknąć, bo podobno już ma być coraz lepiej
miłego dnia 

Agnieszko bardzo miłe słowa piszesz! witam Cię serdecznie i zapraszam! Mój ogród jest bardzo młody w zasadzie tak naprawdę to trzeci rok go organizuję, ale cieszy mnie, bo to mój sposób na emeryturę! Do tego doszło jeszcze FO, które bardzo urozmaica mi życie ...tu spotykam ludzie od których się uczę i którym mogę coś przekazać od siebie....czegóż chcieć więcej

Szukaj rośli na palcach, targach, bo tam można znaleźć prawdziwe perełki, a jak już wybierzesz sobie grupę roślin którą polubisz to internet jest niewyczerpanym marketem

Przychodź bardzo proszę a zawsze coś postaram się pokazać czy napisać

Martuś jest nadzieja....coś się przejaśnia, nie martw się rośliny sobie poradzą, a my trochę im pomożemy. Ściskam

Aluniu prócz nadmiaru wody nie jest źle, a ta powinna wsiąknąć, bo podobno już ma być coraz lepiej

- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Marysiu, dziękuję!
Pada! Taki miły, maly deszczyk. A ja jeszcze rano biegałam, (o ile hipopotamy biegają
), z konewkami i podlewałam. Zaplanowałam sobie robienie kancików wokół moich rabatek i było tak sucho, że mi się obsypywały i nierówno wychodziły. I piach mi się na głowę i za dekolt sypał.
No więc podlewałam i podlewałam. Dobrze, że słońca nie było bo bym roślinki ugotowała.
A tu po południu niespodzianka!
Dzięki Twemu dmuchaniu - pada! Dzięki!

Pada! Taki miły, maly deszczyk. A ja jeszcze rano biegałam, (o ile hipopotamy biegają

No więc podlewałam i podlewałam. Dobrze, że słońca nie było bo bym roślinki ugotowała.
A tu po południu niespodzianka!

Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Pozdrawiam - Margolcia
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Marysiu
Wróciłam niedawno z drugiej wyprawy na targi ogrodnicze. Dziś miało być sławetne forumowe spotkanie Pomorza z Warmią. Już w 200 % stwierdzam, że planowanie czegoś takiego przy okazji imprez ogrodniczych sensu nie ma. Co prawda spotkaliśmy się (na chwilę), głównie żeby dokonać wymiany przywiezionymi roślinami, a było ich tyle, że pomyślałam, po co nam te targi
.
W oczach wszystkich (poza mną, bo ja to miałam wczoraj) widać było taką chęć buszowania w roślinach, że po chwili rozbiegli się i tyleśmy się widzieli
. Warmii nie spotkałam
.
O tym, że po raz drugi przewiało mnie do szpiku kości, nawet nie wspomnę, jak też o ponownej potrzebie rozplątywania kołtuna na głowie
.
Fotki u mnie za chwilę.
Pozdrawiam serdecznie
- Jagoda
Wróciłam niedawno z drugiej wyprawy na targi ogrodnicze. Dziś miało być sławetne forumowe spotkanie Pomorza z Warmią. Już w 200 % stwierdzam, że planowanie czegoś takiego przy okazji imprez ogrodniczych sensu nie ma. Co prawda spotkaliśmy się (na chwilę), głównie żeby dokonać wymiany przywiezionymi roślinami, a było ich tyle, że pomyślałam, po co nam te targi

W oczach wszystkich (poza mną, bo ja to miałam wczoraj) widać było taką chęć buszowania w roślinach, że po chwili rozbiegli się i tyleśmy się widzieli

O tym, że po raz drugi przewiało mnie do szpiku kości, nawet nie wspomnę, jak też o ponownej potrzebie rozplątywania kołtuna na głowie

Fotki u mnie za chwilę.
Pozdrawiam serdecznie

- Maska
- Kontakt:
Margolciu oczywiście przesadzasz, ale wolno Ci boś Ty ogrodniczka
Ciekawa jestem tych kancików ...masz w swoim wątku? straszny rozbryzg
Ten deszcz to ode mnie poszedł do Ciebie i dzięki temu mogłam wyjść przynajmniej na parę godzin do ogrodu
Witaj Jagódko to samo słyszałam po targach w Krakowie na Klimeckiego, dziewczyny się poznały i rozpierzchły...pozostał niedosyt
To wyjazd mało ciekawy tym bardziej że byłaś wcześniej i zakupiłaś rośliny. To teraz herbatka z prundem ciepły kotek i kocyk! a i koniecznie rozplątaj to na głowie, bo jeszcze w ogrodzie ptaszek uwije sobie gniazdko
Trzymaj się cieplutko

Ciekawa jestem tych kancików ...masz w swoim wątku? straszny rozbryzg

Ten deszcz to ode mnie poszedł do Ciebie i dzięki temu mogłam wyjść przynajmniej na parę godzin do ogrodu

Witaj Jagódko to samo słyszałam po targach w Krakowie na Klimeckiego, dziewczyny się poznały i rozpierzchły...pozostał niedosyt

To wyjazd mało ciekawy tym bardziej że byłaś wcześniej i zakupiłaś rośliny. To teraz herbatka z prundem ciepły kotek i kocyk! a i koniecznie rozplątaj to na głowie, bo jeszcze w ogrodzie ptaszek uwije sobie gniazdko

Trzymaj się cieplutko

- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Marysiu, to co mi wyszło to raczej taki jeden wieki kant, a nie kanciki.
Ale w ramach ekspiacji pokazałam je światu w moim wątku. Więc jeśli Ci to nie zaburzy poczucia estetyki
to zapraszam.

Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Pozdrawiam - Margolcia
Pozdrawiam - Margolcia
- Maska
- Kontakt:
Margolciu byłam, widziałam i nie zaburzyło 
A teraz dowód na to, że słoneczko wpadło do wiejskiego wieczorkiem

Okazało się, że zakwitł mój złotokap w polu zastanawiam się czy dałoby się go przenieść do ogrodu, bo tu wielokrotnie obgryzany jest przez dziką zwierzynę.

i kalina też kwitnie w polu

róże szykują się do kwitnienia, szczególnie cieszę się z Agnes bo nie kwitła w ubiegłym roku

będzie co ucierać do pączków

Nim zapadł zmrok ............

A teraz dowód na to, że słoneczko wpadło do wiejskiego wieczorkiem

Okazało się, że zakwitł mój złotokap w polu zastanawiam się czy dałoby się go przenieść do ogrodu, bo tu wielokrotnie obgryzany jest przez dziką zwierzynę.

i kalina też kwitnie w polu

róże szykują się do kwitnienia, szczególnie cieszę się z Agnes bo nie kwitła w ubiegłym roku

będzie co ucierać do pączków

Nim zapadł zmrok ............

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Maryś musiałam jeszcze do Twojego ogródka zaglądnąć... ależ róża ma dużo pączków...
a niebo mówi żebym już nie marudziła i do wyrka poszła...
a czy na kalinie dużo jest mszycy ...nie kupiłam ostatnio bo mnie postraszyli że one tam mają wylęgarnie... 

a niebo mówi żebym już nie marudziła i do wyrka poszła...

- Maska
- Kontakt:
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu to dopiero będą dobre pączki .
Miałam złotokap eM kupił bardzo dawno temu ,ale niestety zjadły go zające
Co jest na pierwszym zdjęciu
No oczywiscie to ostatnie zdjęcie jest
Dobrej nocki