Powoli na liliach zaczynają być widoczne pąki kwiatowe. Przydałoby się im też więcej słońca i ciepła bo jak na razie jest kiepsko, ale jakoś rosną. Największa teraz u mnie jest " leslie woodriff " ma 50cm
U mnie lilia św. Józefa ma pączki .
Zakwitnie pierwszy raz i to mnie cieszy.
Pozostałe są jeszcze małe ale rosną ładnie.
Zauważyłam też że poskrzypka nie śpi.Brr.
Witam serdecznie,
Jestem tu nowa dlatego wybaczcie mi naiwne pytanie
Dopiero dostałam cebule lilii. Wcześniej miałam dwie, ale mam koleżankę nornicę na ogródku i cebule chyba zżarła, bo ich nie widać
Teraz kupiłam nowe i zaplanowałam posadzić je poza dotychczasowym zasięgiem nornicy. Tylko mam pytanie czy można jeszcze teraz wsadzać cebule w ziemię, czy już w tym roku za późno i przetrzymać cebule np w lodówce do jesieni
Jedna z lilii (obecnie wys. ok 40 cm - docelowo powinna być wyższa bo to OT) skrzywioną pod ~ kątem prostym szczyt pędu. Sam pęd jest jędrny i nie zauważyłem by go coś podgryzło (chyba, że muszę lupę wziąć i obejrzeć ;)) choć jakby zwolnił ze wzrostem. Na początku maja gdy były przymrozki przez 2-3 doby znajdowała się pod agrołókniną (a la namiot) ale raczej na pewno nie dotykała tkaniny. Spotkaliście się z takimi "dziwolągami"?
Czy jasnozielone "pręgi/smugi" na liściach lilii (głównie O oraz kilka OT - azjatek nie dotyczy) to zawsze wirus czy coś innego, mniej niebezpiecznego dla rośliny? (no nie wiem, skutek przymrozków albo nieodpowiedniego pH/braku jakiegoś składnika w glebie?)
Czy u Was lilie rosnące w zagęszczeniu (bo np. w ciągu 2-3 lat rozrosło się tak bardzo te kilka cebul posadzonych na początku) też łapią grzybowe plamy (pleść?) na liściach? Poza obrywaniem chorych liści /które po prostu na wolno obsychają/ jakim środkiem pryskacie?
przepraszam, że bez zdjęć poglądowych - jeśli będą potrzebne to może uda mi się je zrobić
pozdrowionka
Adrian
U mnie też zauważyłam "jednostronne skręcenie" i przez to skrzywienie oraz zahamowanie wzrostu na 4 szt lilii orientalnych. Pierwszy raz się z tym spotkałam i myślałam, że to robal typu nimułka łodygowa, ale niechcący złamałam "skręconą" lilię i w środku łodyga była zdrowa. Wywnioskowałam z tego, że to może jednak przymrozek, ale czy mam rację
dorcia1311 pisze:Witam serdecznie,
czy można jeszcze teraz wsadzać cebule w ziemię, czy już w tym roku za późno i przetrzymać cebule np w lodówce do jesieni
Pewnie! ja w zeszłym roku posadziłam dopiero w czerwcu (bo dopiero wtedy miałam gotowy grunt do obsadzania) i wszystkie ładnie wyszły tylko późno kwitły bo we wrześniu. Teraz znowu ładnie odbiły i już zakwitną "terminowo"