Czym zwalczać mszyce?
-
- 100p
- Od: 8 maja 2014, o 08:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co na mszyce ? Sposób na mszyce ?
Ja gdzieś czytałam, że należy ok 5 cm ( o ile pamiętam dobrze) pod ziemią wyściółkować skórką od banana. Ale nie próbowałam sama, więc może to bardziej jak Woo-Doo niż naukowo stwierdzone... sama wkładam żąbki czosnku przy wiciokrzewie i różach. Nie ma mszycy, ale to może nie dlatego...?
Czytam regularnie. Piszę dużo rzadziej.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie tylko biedronka zjada mszyce, jest jeszcze kilka innych owadów robiacych za nas dobrą robotę. Niestety ale każde użycie chemii, czy też środków na bazie oleju, powoduje wykończenie biedronek itp. a mszyce wrócą. Chcecie się pozbyć raz na zawsze (chodzi tu oczywiście o ograniczenie liczebności mszyc aby wyrządzały szkód, a nie całowite wyeliminowanie) dajcie warunki rozwoju pożytecznym owadom i nie używajcie oprysków. Powinno się sadzić rośliny nektarodajne, wabiące osobniki dorosłe owadów, ich larwy są drapieżne i żywią się nie tylko mszycami. Jeśli stosuję się ściółkę np ze skoszonej trawy, żyję w niej pożytecznych dla nas owadów.
Można spróbować roślinę potraktować mocnym strumieniem wody który mszyce zmyje, nie zaszkodzi to owadom pożytecznym.
Można spróbować roślinę potraktować mocnym strumieniem wody który mszyce zmyje, nie zaszkodzi to owadom pożytecznym.
To nie działa. Oblepione śliwy czy wiśnie zielonymi mszycami wabią raczej osy i pszczoły w poszukiwaniu spadzi. Owszem, wielokrotnie dawałem szanse biedronkom i takim czarnym długim żuczkom z czerwonymi brzuchami - było ich mnóstwo, a i tak nie dały rady wszystkiego zeżreć. Dokładnie to samo na malinach, wiśniach, czereśniach. Nie mam sił oglądać zniszczonych, czarnych liści i owoców pokrytych spadzią i grzybami.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Re: Mszyce - proporcje Karate
Jaki musi minąć czas od oprysku do deszczu,bo mam mszyce,a codziennie jest niby możliwa burza 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kilka godzin wystarczy, już po godzinie powinny być martwe.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Jak wygląda wasz warzywnik?
Witam,
Zwracam się z pytaniem jakie jest okres karencji środka Karate dla kopru ogrodowego, w instrukcji stosowania jest zapis 'nie dotyczy'
Zwracam się z pytaniem jakie jest okres karencji środka Karate dla kopru ogrodowego, w instrukcji stosowania jest zapis 'nie dotyczy'
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Czyli nie ma karencji dla kopru.OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do
konsumpcji):
Ziemniak, burak cukrowy, pszenica ozima i jara, jęczmień ozimy i jary, owies, pszenżyto ozime i
jare, żyto, len, groch jadalny, kukurydza, drzewa owocowe, jabłoń, grusza, śliwa, rośliny jagodowe,
porzeczka czarna, kapustne, chrzan , pomidor (grunt), rzodkiewka, groch, bób, fasola, cebula, por,
pomidor i papryka pod osłonami, ogórek i oberżyna pod osłonami, bobik, groch pastewny, burak
pastewny ? 7 dni,
Rzepak ozimy i jary , gorczyca ? 28 dni,
chmiel ? 21 dni.
Trawy nasienne, plantacje nasienne (cebula, por, marchew, pietruszka, koper ogrodowy ), fasola,
ogórek gruntowy, rośliny ozdobne ? nie dotyczy
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ponieważ go się nie spożywa, przeznaczony na nasionamarcinpruszcz pisze:Czyli nie ma karencji dla kopru..
Trawy nasienne, plantacje nasienne (cebula, por, marchew, pietruszka, koper ogrodowy ), fasola,
ogórek gruntowy, rośliny ozdobne ? nie dotyczy
Karate Zenon 050 CS zawsze ma karencję, jeśli warzywa są przeznaczone do spożycia.
pozdrawiam Ludwik
witam!
nie znalazłem na razie na forum tematu, więc zapytam także tutaj. a co ze świerkami? czego użyć żeby pozbyć się ochojników?
nie znalazłem na razie na forum tematu, więc zapytam także tutaj. a co ze świerkami? czego użyć żeby pozbyć się ochojników?
Re: Mszyce - proporcje Karate,wyliczenie
Mi mszyca weszła na cytrynę. Korzystając z okazji, że od dziś przez parę dni ma nie być przymrozków w nocy to ją wystawiłem i opryskałem. Za ile czasu powinienem powtórzyć oprysk?
PS. Normalnie donica z nią stoi przed domem. Tylko na zimę trafia do domu.
PS. Normalnie donica z nią stoi przed domem. Tylko na zimę trafia do domu.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam mszyc dzięki biedronkom i wszystkim je polecam, nie wiem jak to się dzieje, ale jest ich mnóstwo.
Wczesną wiosną robię oprysk promanalem ( preparat olejowy) drzew i krzewów ozdobnych i owocowch. Środek działa na stadia zimujące między innymi mszyc.Ważny jest termin i temperatura podczas oprysku. W sezonie pryskam między innymi mydłem potasowym.Nie mam mszyc, nawet na kalinie.
Ja wyczytałam o takim preparacie
1 litr ciepłej wody
2 łyżki oleju
soda oczyszczona doslownie na czubeczek łyżeczki
pryskałam tym preparatem róże na czarna plamistość i przy okazji padły mszyce
albo woda i płyn do naczyń ludwik
1 litr ciepłej wody
2 łyżki oleju
soda oczyszczona doslownie na czubeczek łyżeczki
pryskałam tym preparatem róże na czarna plamistość i przy okazji padły mszyce
albo woda i płyn do naczyń ludwik
Co na mszyce skutecznego ?. Stosowałem Mospilan i nie pomogło.