olgawro ta prymuleczka na żywo jest jeszcze piękniejsza i bardzo trudno jej zrobić fotkę... pojawia się z listkami dość późno za to potem nawet bez kwiatów zdobi jasnozielonymi listkami

Dostałyśmy ja z mamą od zaprzyjaźnionej ogrodniczki mieszkającej w pobliżu już ładne kilak lat temu... cały czas rośnie piękną kępą ciesząc kwiatami późną wiosną
kogra oj z kociakami była niezła przeprawa jak przez deszcze przez kilka dni musiały siedzieć w domu - cały czas siedziały na parapecie i bębniły łapami po oknie by je wypuścić

Za to teraz szaleją oczywiście tratując połowę ogrodu ale jak tu się na nie gniewać

Stawiam po prostu kolejne zasłony z patyczków nad delikatniejszymi lub bardziej narażonymi na uszkodzenia roślinami i pocieszam się, że za rok roślinki będą tak zadomowione, że sobie lepiej poradzą... Po czym siadam sobie na foteliku i oglądam ich gonitwy i zapasy pękając ze śmiechu nad ich wyczynami
aneczka1979 obiecuję próbować gonić koty z aparatem...tylko one takie szybkie się zrobiły ostatnio

wyrobiły się na ogrodowych gonitwach

Ostatnio nawet wieczorne podlewanie im nie przeszkadzało

Glicynia już niestety przekwita i pozostaje tylko mieć nadzieję na powtórne kwitnienie letnie no i na kolejne wiosenne morza kwiatków tak obfite jak w tym roku
sweety oj słoneczka ostatnio nie brakuje

aż ciężko wyjść by porobić fotki bo jak tylko wychodzę to latam z wężem ogrodowym i podlewam... u Ciebie też tak sucho i upalnie? Ponoć ma być teraz ciut deszczu, a potem znów sporo słonka i upałów...
reniuniek Mszyca faktycznie powoli ustępuje... u mnie mieszka głównie na różach i jak one zdążą pozawiązywać pąki to jakoś plaga mszycowa znika

Teraz i tak codziennie wszystkie roślinki dostają prysznic więc niedługo nie będzie się trzeba martwić szkodnikami

Ja zdecydowanie bardziej nie lubię bruzdownicy na różach

Ta to potrafi popsuć kwitnienie

no i opuchlakowe paskudy...brrr
Biała serduszka jest cudowna ! U mnie okazała kwitnie dużo dłużej od pozostałych, a wspaniała ma tak cudne srebrne listeczki...

Palibin niestety już po kwitnieniu - szybki w tym roku

Muszę go zaraz po upałach mocno przyciąć na kuleczkę
April U mnie lemonek pięknie się rozrasta w tym roku... zobaczymy czy powtórzy kwitnienie

Pozostałe mniej kwitły ale to przez mniejsze rozrośnięcie w zeszłym roku... one jednak wymagają trochę czasu by pokazać swój urok