Cebulki przybyszowe mieczyków

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Maciej Gurczyński
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2008, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Cebule gladioli - jak je zachować na rok na rok następny

Post »

Okazjnie udało mi się zdobyć cebulki ciekawych odmian gladioli. Niestety dopiero na początku sierpnia. Wysadziłem je do gruntu i obecnie (początek września) mają po około 15 cm. Wiadomo, że nie zakwitną. Jak i kiedy zebrać je, aby przechować do przyszłego roku, bo są naprawdę tego warte. Jednocześnie proszę o radę jak przechowywać takie cebule. Mieszkam w bloku. Z góry dziękuję za pomoc
:roll: Maciek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wykopuję w październiku, trochę podsuszam, czyszczę z resztek ziemi, a przechowuję w nieogrzewanym i jasnym pomieszczeniu.
kiedyś je trzymałam w ciemnej piwnicy.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Bulwa mieczyka posadezona wiosną zamiera, a na wierzchu tworzy się nowa młoda
bulwa, którą po wysuszeniu i oczyszczeniu przechowuje się do wiosny w piwnicy,
w temperaturze dodatniej.
Posadzona pod koniec lata prawdopodobnie nie zdąży wytworzyć nowej bulwy
więc ma liche szanse na przezimowanie.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Już wczoraj miałem to napisane ale nie miałem internetu. więc teraz piszę:

Według mnie powinieneś poczekać do końca września lub do początku października. Cebulki zdążą dostatecznie zmagazynować substancje z liści. Rośliny możesz początkowo przyciąć na wysokość 10-15 cm co dodatkowo pozwoli na powrót substancji z liści do cebulek. Po około 2-4 tygodniach od wykopania można usunąć zeschnięte liście, resztki korzeni, odpadające łuski i ziemię. Następnie przygotuj sobie jakąś skrzyneczkę i wysyp tam niewielką warstwę torfu, na nią połóż cebulki (w jednej warstwie) i przysyp torfem lub piaskiem. Jeżeli nie masz skrzynki i torfu to możesz umieścić cebulki w torebkach np. po cukrze lub w siatkach z oczkami. Pamiętaj także o dokładnym opisaniu odmian

Ważne jest, aby cebulki nie były blisko owoców bo te zawierają w skórkach etylen który uszkadza cebulki.

Pozdrawiam
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Pytanie, czy zdążą się wytworzyć nowe cebulki, właściwie to bulwy.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Wierzę w to, ze jeśli rośliny mają dobre warunki, to wytworzą się bulwki. Odpowiednia dawka nawozu, ziemia i woda i będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Cebulki przybyszowe mieczyków

Post »

Witam!
Czy ktoś z Was moi drodzy może mi wyjaśnić co mam zrobić? Wykopałem dziś cebulkę irysa i zobaczyłem wiele małych cebulek. Czy mam je oddzielić od głównej? Czy wsadzić do ziemi, żeby jeszcze podrosły? A może coś innego?
Bardzo proszę o pomoc bo jestem całkowicie "zielony"
Paprykarz
Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Irys to czy mieczyk :wink: ?
Od mieczyków oddzielam ten drobiazg i wsadzam do osobnej doniczki, po roku następuje wstępna selekcja i ponowny wzrost w większej donicy. Doczekałam się już nawet kwitnących roślin.
Oczywiście mieczyki przechowujemy w pomieszczeniu! Sadzenie na wiosnę!
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

To wygląda na mieczyka,odziel to,i przechowaj wszystko do wiosny.Bez łodygi.Mieczyki wysadzamy na wiosnę..
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale z wykopywaniem mieczyków to raczej bym się jeszcze wstrzymała.Do pierwszych przymrozków bulwki trochę podrosną i "podstarzeją"a tym samym lepiej przygotują sie do zimowego przechowania
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p

Cebulki

Post »

Sorki za wprowadzenie w blad jeśli chodzi o nazwe rzeczywiscie nazwa to mieczyk. Z zona bylismy przekonani ze to irys. Dysponowalismy tylko angielska nazwa Gliadioli.
W niedziele wykopalem wszystkie cebulki ,porozdzielalem je i do ziemi.
Mam tylko jeden problem nie mam piwnicy do przechowywania- czy drewniany domek ogrodowy moze byc?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Re: Cebulki

Post »

Paprykarz pisze:Sorki za wprowadzenie w blad jeśli chodzi o nazwe rzeczywiscie nazwa to mieczyk. Z zona bylismy przekonani ze to irys. Dysponowalismy tylko angielska nazwa Gliadioli.
W niedziele wykopalem wszystkie cebulki ,porozdzielalem je i do ziemi.
Mam tylko jeden problem nie mam piwnicy do przechowywania- czy drewniany domek ogrodowy moze być?
W Anglii to spokojnie te małe bulwki do ogrodu możesz posadzić i najwyżej okryć czymś jeśli przyjdą silniejsze przymrozki. Ewentualnie zrobić dla nich taki mały zagonik, szkółkę:)
Kilka lat temu u mnie takie bulwki przypadkowo pozostawione w gruncie przezimowały i wzeszły wiosną. Na Podbeskidziu:)
Generalnie to ja nie wiem czy na Twoim miejscu kłopociłabym się z wykopywaniem tych cebul i zimowaniem w drewnianym domku, chyba im lepiej będzie w gruncie.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

W zeszłym roku drobiazg, który oderwał sie podczas wykopywania spokojnie przezimował w gruncie, ale co to była za zima :lol: . Może rzeczywiście w Anglii cieplej?
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p

Zima

Post »

Tu rzeczywiście jest cieplej w zimie, rzadko są przymrozki a jak pada śnieg to normalnie ogłaszają stan klęski żywiołowej ( nie powiem że śnieg topnieje w ciągu godziny a oni przez następne kilka dni sypią sól na ulicach )
Paprykarz
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Re: Zima

Post »

Paprykarz pisze:Tu rzeczywiście jest cieplej w zimie, rzadko są przymrozki a jak pada śnieg to normalnie ogłaszają stan klęski żywiołowej ( nie powiem że śnieg topnieje w ciągu godziny a oni przez następne kilka dni sypią sól na ulicach )
Paprykarz
Zapytałam siostry - wprawdzie mieszka w ciut cieplejszym rejonie Anglii niż Ty, ale bez problemu mieczyki zimują u niej:)
Pozdrawiam, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”