Borówka amerykańska - choroby
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - choroby
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=672 Trudno coś dostrzec ,ale to może być TO
kaLo a o ktory konkretnie post ci chodzi? Bo link co podales zawiera tylko strone a na niej kilka postow a nie jakis szczegolny. Zas z postow co tam są raczej zaden mi nie pasuje.
-
Czy to ,co na drugim zdjęciu jest w czerwonym domku ,przypomina to ,co ja pokazałem?
Wybacz, nie zauwazylem ze na podanej stronie post jest Twoj i nie skojarzylem faktu, że o tym właśnie mowiles 
Z tej odległości to jest podobne. Tylko u mnie nie było widać żadnych larw, a same "spalone" liście. Ale dzięki, mam już jakiś punkt odniesienia, będę obserwował co dalej.

Z tej odległości to jest podobne. Tylko u mnie nie było widać żadnych larw, a same "spalone" liście. Ale dzięki, mam już jakiś punkt odniesienia, będę obserwował co dalej.
Witam. To i ja się przyłączę ze swoim problemem . Mam borówki już kilka lat i pierwszy raz zauważyłem że młode przyrosty
są uwiędnięte a nawet lekko w niektórych miejscach jakby lekko czarne , tyczy się to wszystkich krzewów zarówno tych
młodszych jak i starszych , ponadto na niektórych liściach zauważyłem ciemne plamy zdj.poniżej . Zastanawiam się czy to
nie mszyce , aczkolwiek nic nie zauważyłem , czy niedobór jakiegoś pierwiastka , proszę o pomoc w diagnozie i pozdrawiam.

są uwiędnięte a nawet lekko w niektórych miejscach jakby lekko czarne , tyczy się to wszystkich krzewów zarówno tych
młodszych jak i starszych , ponadto na niektórych liściach zauważyłem ciemne plamy zdj.poniżej . Zastanawiam się czy to
nie mszyce , aczkolwiek nic nie zauważyłem , czy niedobór jakiegoś pierwiastka , proszę o pomoc w diagnozie i pozdrawiam.

-
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700 Tam już były omawiane podobne przypadki.Brak turgoru wskazuje na niedobór potasu,ale wapnia też może być mało.Nie zaszkodzi też oprysk samymi mikroelementami np.Mikrovit 1.
Witam.Dziękuję za pomoc , ale mam pytanie , podsypałem borówki nawozem do borówek , którego używam , a siarczan potasu będę miał dopiero jutro , czy można te dwa nawozy połączyć i jutro sypnąć siarczanem potasu czy odczekać
jakiś czas . Diagnozę jaką mi postawiono to być może brak turgoru i stąd te objawy na borówkach. Jak coś źle zrobiłem to proszę mnie zganić
.Pozdrawiam.
jakiś czas . Diagnozę jaką mi postawiono to być może brak turgoru i stąd te objawy na borówkach. Jak coś źle zrobiłem to proszę mnie zganić

Zobacz liście od spodu czy nie wyglądają jak zroszone .treborx pisze:Wybacz, nie zauwazylem ze na podanej stronie post jest Twoj i nie skojarzylem faktu, że o tym właśnie mowiles
@bedani a ten nawóz do borówek ze zawiera potasu? Z nawożeniem posypowym siarczanem potasu to ostrożnie bo możesz zafundować borówce niedobory magnezu. Lepiej interwencyjnie opryskać .
Nie, nie wyglądały jak zroszone
Przytnij taki uszkodzony wierzchołek z jakimś centymetrem zdrowej łodygi i zobacz czy nie jest w środku brązowa.
Zawiera potas w formie tlenku , przestudiowałem etykietę na opakowaniu , mam pytanie co do oprysku to siarczan potasu
jest posypowy i w innej formie do oprysków też występuje ?. U nas w sklepach ogrodniczych bardzo ubogo .
jest posypowy i w innej formie do oprysków też występuje ?. U nas w sklepach ogrodniczych bardzo ubogo .
Siarczan potasu krystaliczny Cię interesuje , rozpuścić w max 2% stężeniu i pryskaj wieczorem lub ewentualnie wcześnie rano . Więcej informacji znajdziesz na tym forum jeżeli użyjesz szukajki 

@MeteorMeteor pisze:Przytnij taki uszkodzony wierzchołek z jakimś centymetrem zdrowej łodygi i zobacz czy nie jest w środku brązowa.
Tak, jest brązowa. Dodatkowo sprawdziłem jeszcze raz liście od spodu. Te totalnie suche to są już suche i nic nie ma, ale to co dopiero zaczynają wysychać to faktycznie od spodu pokryte są jakby rosą jak mówiłeś.
Więc co z tym teraz zrobić?
Ok.dzięki za pomoc 

-
Możesz wyjaśnić o co chodzi? Jeszcze się z tym nie spotkałem.Meteor pisze:Przytnij taki uszkodzony wierzchołek z jakimś centymetrem zdrowej łodygi i zobacz czy nie jest w środku brązowa.