Przesiewanie ziemi na większą skalę

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
PanBrzydal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2014, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przesiewanie ziemi na większą skalę

Post »

Witam. Mam w około domu, dość spory ogród. Na glebie był zawsze ładny trawnik, jednak przez lata nie był pielęgnowany. No i zrobiło się pobojowisko. Ku mojemu zdziwieniu, kiedy chciałem przekopać ziemię okazało się, że ziemia ta jest niebywale zakamieniona.
Gdyby było to 10 mkw wykopałbym ziemię na głębokość "sztycha" i przesiał. Ale trawnik jest powierzchni bliskiej 80-90 mkw. Przesiewanie sitkiem na taczce zajmie mi lata. Czy ktoś z forumowiczów mógłby się podzielić jak się za to zabrać? Może większe sito? Może jakiś stół wibracyjny do przesiewania. Dodam tylko, że nie bardzo mam możliwość wymiany gleby. To nie wchodzi w grę z dwu powodów. Koszt to pierwszy argument, w ogrodzie posadzone są już nasadzenia które raczej nie powinny zmieniać gleby.

Do nawiezienia gleby chciałbym wykorzystać kompost który gromadzę już od kilku lat oraz rzecz jasna nawóz "z torby".

Co ważne, chciałbym tam posiać trawę, która może rosnąć w cieniu :)

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrowienia
JM
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przesiewanie ziemi na większą skalę

Post »

Do 80m2 to nie jest dużo, kamienie wybrać ręcznie. Wcześnie po prostu wzruszyć ziemię przy pomocy ciągnika rolniczego z oprzyrządowaniem.

Na większych aerałach można puścić np. traktor z kombajnem do ziemniaków. Ziemniaki mają kształt kamieni i tylko obsługa kombajnu przypilnuje co i jak.
Ale jeśli grunt jest naturalnie kamienisty, jak nie które pola, to można kamienie wybierać, wybierać a ziemia i tak je urodzi.

Choć do 100m2 zrobiłbym to ręcznie. Przekopał i zebral ręcznie.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przesiewanie ziemi na większą skalę

Post »

Po budowie miałem podobny problem i systematycznie kawałek, po kawałku wybrałem gruz i odpady, które niejednokrotnie zdążyły zagłębic sie w ziemię
Trzy lata zabawy (nie codziennie, ale w miare wolnego czasu)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”