Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Ziarniaki powinny być na całej kolbie. Jeśli nie są to coś nie gra. Taki cytat
"Pierwsze 2-3 tygodnie po zapyleniu decydują o liczbie i wielkości ziarniaków w kolbie. Stres suszy lub stres wywołany dużym niedoborem składników pokarmowych, także silne uszkodzenia gradowe, masowe pojawienie się szkodników albo chorób mogą spowodować znaczne obniżenie plonu kukurydzy, Roślina kukurydzy w reakcji obronnej na te czynniki stresowe przestaje dostarczać składniki pokarmowe do części ziarniaków na szczycie kolby. Im silniejsze natężenie czynnika stresowego i dłuższe jego trwanie, tym większa liczba ziarniaków przestaje się rozwijać i zasycha, w skrajnych przypadkach mogą pozostać tylko pojedyncze ziarniaki w dolnej części kolby.
"

Może po prostu niektóre odmiany są wrażliwsze i/lub mają większe wymagania.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

newrom
Kukurydze nawożę 2X, i nawadniana, stres pokarmowy i suszowy raczej odpada. Szkodniki, no chyba że dziki, bo wszystko inne raczej skutecznie wypryskane.
Niektóre mieszance, nie mają ziarniaków na całej kolbie, albo dojrzewają zbyt późno, tzn. kukurydza nadaje się już do zbioru a czubki o długości np. 3 cm są jeszcze całkiem białe. Wiadomo, że cukrowa powinna być zebrana w określonym czasie, zbyt długie przetrzymywanie na krzaku spowoduje jej stwardnienie, a taką można już tylko dać zwierzątkom.
Minęło kilka lat ( a uprawiam już od ponad 20 ) zanim metodą prób wybrałem odpowiednie odmiany. Które co jakiś czas giną z rynku :( , ale co roku mam przynajmniej 3 nowe do testu.
Fakt jest to dość wrażliwa roślinka, na temperaturę ( potrafi sobie zrobić strajk głodowy i nie pobierać potasu), na brak wody, na choroby i robaczki. Ale możesz mi wierzyć lub nie, bardzo ważne jest dobranie odpowiednich gatunków pod względem wydajności i jakości, terminu dojrzewania, i jak ja to określam "krzewienia".
Innymi prawami, rządzi się cukrowa a innymi pastewna.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Majs a powiedź mi, proszę, jak to jest z cukrową i pastewną? Czym się różnią, oprócz smaku oczywiście? Czy nasiona pastewnej są tańsze? Czy pastewna wydaje większy plon? A może większe kolby albo skład mineralny owoców jest inny, lepszy dla zwierząt?

Ja, akurat, miałam dużo (chociaż to jest pojęcie względne :D ) kukurydzy cukrowej, to sobie wysiałam poletko kwadratowe, tak jak radziliście, no i oprócz tego, pobawiłam się w sadzonki na te dwa rządki, co pokazałam wyżej.

Mam zwierzęta, które w zimie chętnie by pochrupały kukurydze :D , dla tego się pytam ... przyszłościowo ;:173
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Sialiście już kukurydzę? :) Ja mam zamiar zrobić z tym dzisiaj, jeśli starczy mi czasu :wink:
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie już 3cm ma :wink:
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
spinka911
50p
50p
Od: 2 cze 2013, o 19:00

Post »

U mnie rozsada od dwóch tygodnie w ziemi, a własne nasionka też powoli kiełkują i rosną :)
Pozdrawiam, Basia

Moja działka w ROD
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Siałam kukurydzę 6maja i tylko 3 wyrosły jak myślicie czekać na reszte czy od razu siać od nowa? Mialam rożne nasiona i kuku efekt taki sam.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Dosiewaj. U mnie nie dość , że nieregularne wschody to i tak kilka nie wyszło z ziemi. Najwyżej przerwiesz.
jondi
500p
500p

Post »

Tak dziś zrobię. Gdy poprzednio siałam było sucho gorąco a wczoraj była porządna ulewa więc moze lepiej wykiełkuje następna partia. W zeszłym roku czekałam i czekałam i w efekcie miałam kukurydzy sztuk jedna!!
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Widzę deszczowe chmury, to również wysieje dziś qq :)
jondi
500p
500p

Post »

Rano posialam na nowo kukurydze i okazalo sie, ze niektore poprzednie ziarenka zgnite co jest dziwne, bo tylko raz byl leciutki deszcz od momentu zasiania, dzis wkurzona na "kupne" zasialam swoje dwuletnie, jak nie wyjda zasieje fasole i juz wiecej nie będę sie w to bawic, obrazilam sie normalnie:), albo zasieje do doniczek i potem wysadze, mozna tak robic?przyjmuje sie? widzialam, ze romaszka tak sadzila.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

No i posiałem :) Co do rozsady to myślę że powinna dać radę. Może nie doniczki, ale jakaś wielodoniczka z małymi oczkami i powinno być ok :)
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja kukurydza Złota Karłowa wsiana 19 maja zaczyna się pokazywać.
Oby tylko ślimaki jej nie zwąchały.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

A ja ostatnio z braku miejsca, między kukurydze karłową posadziłam 3 rzędy pomidorów. Mam nadzieję ze się nie będą gryzły.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Kontakt:

Post »

Stosujecie jakieś odżywki na kukurydzę bo ja potrzebuję coś na kukurydzę na ziarno co polecicie i na warzywa?
Pozdrawiam Marcin
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”