Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Sama prawda Mariuszu szkoda tylko że tak wolno to do mnie dociera.Są tacy co mówią że nad opiekuńczość jest gorsza od faszyzmu ale w tym kontekście bym polemizował :wink: U mnie słonko było ale się zmyło.Już zaczyna robić się ponuro.Eh,ten maj nie jest za ciekawy dla naszej wegetacji. ;:222
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu - dziękuję, wreszcie poczułem się NIE jak ostatni wariat, skoro cynii i szałwii nie muszę sadzić ;:168. Przykro mi, że pogoda w Małopolsce (i na Mazowszu) nie dopisuje, jednak wzawsze możesz wpaść do mnie i sadzić u mnie - tu ładnie, nawet zbyt sucho, podlewam to i owo w ogrodzie.
I jeszcze odrobina wspomnień:
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariuszu,
robót ogrodowych ci u mnie dostatek... A i innych nie brakuje w razie niepogody.
Na zdjęciu Color Spectacle, prawda? Ale nie pamiętam, aby Stanisław miał ją w swojej kolekcji. Zdobyta gdzie indziej? Na anemonowych się nie znam, więc nie rozpoznam. Ale to ładny zakątek w ogrodzie.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Kochani to czekamy na dobrą pogodę .....i sadzimy dalie ....Basiu Pawle Mariuszu ...pozdrawiam
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie, to nie Colour Spectacle, choć ta rosła obok. To dalie z czasu ZANIM pierwszy raz trafiłem do Stanisława, stąd mn. te topmixy w tle (już oddałem je w dobre ręce). Tę mam pod nazwą Rising Sun, nie opamiętam, skąd się wzięła, a nazwa jest nieprawidłowa, bo prawdziwa Rising Sun wygląda nieco inaczej.
A Colour Spectacle wygląda tak (jest raczej żółty niz pomarańczowy - chyba że ta tez jest pomylona...):
Obrazek
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba raczej są pomylone. Ze zdjęcia w katalogu dalii http://www.dahlie.net/dyn/?lang=en
wygląda,że to jednak ja mam rację...
A ta żółta podobna jest do Cambridge, ale to chyba nie ona... Cambridge dostałam od Stanisława jako nowość w tym roku.
A wiesz, ta żółta to może być Rising Sun - ma takie lekkie pomarańczowe przebarwienie.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Alu też Cie pięknie pozdrawiam.Ja bym jednak powiedział wnikliwie oglądając zdjęcie że to odmiana Cambridge.Może się minimalnie różnić poszczególny kwiat.Chodzi o ten środek rozety.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Basiu myślami jestem z tobą. Jak u ciebie z pogodą w tej chwili?U mnie nie pada ale wieje zimnem . Nie wiem co jest lepsze deszcz czy zimny wiatr. Wytrwałości ;:3
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku,
u nas fatalnie. W tej chwili leje jak z cebra, wieje i ziąb. Gorzej niż najpóźniejszą jesienią.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Nawet nie chcę sobie wyobrazić jak paskudnie u ciebie. Od niedzieli coraz cieplej musimy wytrzymać. Ja wczoraj i dziś ostre pielenie w ogrodzie plecy od schylania bolą ale skończone w weekend odpoczynek :tan .Sadzonka dali odmiany Gitt's perfection niby wypuszcza kiełek ale mozolnie bardzo. Jest najmniejszą ze wszystkich. Nie wiem co się z nią dzieje ;:185 .
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz, Przemku, uzbroić się w cierpliwość. Ciesz się, że wypuszcza i że ją masz. Mnie nie udało się jej dostać. A do niedzieli niedaleko...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

A u mnie nadal bezdeszczowo, choć nieco pochmurnie. Karpy posadzone, nawet pierwsze sadzonki też.
Pewnie za chwilę sytuacja się odwróci, u Was będzie ładnie, a tu deszcze...
Basiu, możesz mieć rację z tymi odmianami. Co prawda z moją niby-Colour Spectacle problem jest chyba tepretyczny, bo posadzona jako jedna z pierwszych dotąd nie dała znaku życia, ale niby-Rising Sun jest i pewnie czeka ją przemianowanie.
Przy okazji - czy mogę zapytać o numery, Ciebie, Basiu, bądź Stanisława, jeśli tu zagląda? Znowu niektórych nie mogę znaleźć w żadnym spisie.
487
568 -
386 czerwony(!) -
627 -
244 -
477 -
228 -
Jeszcze o kilka numerów zapytam jutro czy pojutrze.
Aha - 388 to ma być Hapet Ball, ale nie ma takiej odmiany, sprawdzałem tez u Halshofera na http://www.peters-dahlien.at (chyba że to zupełna nowość). Czy to może być Hapet Ballance?
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybrańcy bogów mają szczęście do pogody! A grzesznicy - pokutę...
Numery spróbuję rozszyfrować jutro - może z pomocą Stanisława, bo moje katalogi już wcale nie są pewne. Wiesz, że Stanisław ciągle zmienia numerację, bo niektórych odmian nie trzyma... Na ich miejsce wstawia nowo pozyskane - stara się nie przekroczyć w numeracji 1000. Hapet Ball może być napisana skrótem od Balance, zapytam jutro Stanisława. Hapet Balance to nowość Halshofera z 2010 r.
Zmoderowano offtopic./Iwona
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki, Basiu. Zawsze można na Ciebie liczyć :).
Mariusz
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przejrzałam mój spis, może parę numerów byłoby zgodnych z aktualnym katalogiem Stanisława, ale będzie lepiej jak jutro skonsultuję, żeby potem nie poprawiać.
Deszcz leje nadal i smutno jak u Staffa...
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”