Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Jolu, ja w Benexie zamawiałam kilka razy i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby odmiany były zgodne ;:185 Cebule są dorodne i zdrowe, a także tanie, ale zamawianie tam przypomina strzelanie w ciemno...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu piękny, różowy kolor różanecznika, wspaniale rozrośnięte byliny, dorodne krzewy i iglaki, aż wierzyć się nie chce, że stworzyłaś w krótkim czasie w cudnym sosnowym lesie, ale przecież na ubogiej, piaszczystej ziemi taki raj. ;:167
Stokrotka afrykańska śliczna, ale ona chyba nie zimuje? :)
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, po raz kolejny przejrzałam wszystkie zdjęcia z tymi niesamowitymi łanami tulipanowymi i za każdym razem jak je oglądam zachwycam się jeszcze bardziej, pysio piesia cudowny, rozumiem tę miłość ;:108, rodki choć nie białe też śliczniutkie, bardzo ciekawa jestem kolorku tego Ale Boursalt, gdy się rozwinie.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu nie wiem u kogo zamieściłaś post, ale nie miałabym nic przeciwko temu, aby to było u mnie :D
Piesio sympatyczny, róże rasowe, orlik gigant, a i reszta interesująca ;:333
Z pokazanych roślin mam tylko osterospermum (identyczne) i jest to jedyny kwiatek na który nie musiałam wydać pieniędzy :lol:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jolu - ja zwykle przed wysłaniem postu zaznaczam wszystko i kopiuję do pamięci komputera ( czyli Ctrl A i Ctrl C), żeby nie wcinało posta...
Co to za roślina, która tworzy takie ładne, niebieskie kłosy kwiatów obok tych różowych rh co miały być białe?
Na konwalie uważaj lubią się panoszyć. A łany The Fairy widzę oczyma duszy, bo sama mam takie łany i są cudowne ;:108
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Jolu na A bo Osteospermum po polsku zwą Stokrotką Afrykańską :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, ogród dojrzewa, nabiera masy i pięknieje. Oj odsadziłaś mnie daleko w tyle. Jestem na etapie odchwaszczania wszystkiego. Oj mozolna robota a efektu nie widać.
Śliczna pomyłka Rh ;:108
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu widok bordowych tulipanów w sosnach to rewelka jak dla mnie choć te jasne centkowane też ;:215
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ależ piękne są te stokrotki afrykańskie ;:138 dostałam małe sieweczki od szwagierki i już się cieszę :heja
Powiedz co to za jasna trawka przed różami? Czyżby to kłosówka miękka? Chyba potrafi się mocno rozrastać, dobrze myślę?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Końcówka tygodnia była niezwykle intensywna i zdecydowanie mało przyjemna. Dlatego w niedzielę, poza pieleniem róż (przypalone słońcem plecy), pozwoliłam sobie zająć moją ulubioną pozycję w ogrodzie. Żeby nie było całkiem bezproduktywnie, oceniałam teren jaki mam do przygotowania pod trawnik.

Obrazek

Aga, piękne słowa....zdecydowanie na wyrost ale dziękuję za motywację ;:196
Anabuko, czy wiesz że tulipany ciągle kwitną...bordowe to niemal bez zmian. Róż przekwita, ale to i tak było baaardzo długo. A najładniejsze orliki dopiero zaczną :tan
Elwi, ja pierwszy raz zamawiałam tulipany, tylko kolorystycznie określając, bez odmian. Początki zawiodły ale ostatecznie jestem z nich bardzo zadowolona.
Teresko, różanecznik mocno się rozjaśnił ale i tak nie jest to ten co myślałam. Musiałam pomylić przy sadzeniu ;:223 Ale tego nie sprawdzę bo jednyny winny podmianki, nie utworzył w tym roku ani jednego pączka ;:131 Żeby to wszystko rosło nawiozłam tony ziemi, i jeszcze będę musiała stale dodawać. Spore koszty ale warto.
Stokrotka faktycznie nie zimuje. Spróbuję ją przetrzymać w domu. Wykopię jesienią i zobaczymy. Tak próbowałam z werbeną patagońską i prawie się udało. Padła dopiero w lutym ;:306 Może dojdę do wprawy.
Ilonko, bardzo dziękuję ;:196 Tulipanów nie tak wiele, tylko ok 150 ale w jednym miejscu robią efekt. Wczoraj robiłam sesję drugiemu sierściuchowi, kundelkowi-przylepie...zaraz wstawię fotki. O połowę mniejszy ale równie zaborczy jeśli chodzi o głaskanie ;:224 Nie da się spokojnie poleżeć na leżaku....obie ręce zajęte :;230
Boursalt niemal, niemal rozkwita. To taki lawendowo fioletowy uroczy kolorek.
Iwonko, ja chyba tego posta zamiast wysłać, skasowałam ;:223 Jak orliki Barlow Black będą ci się podobać to zbiorę dla ciebie nasionka ;:196 Stokrotkę będę próbowała przezimować. Co o tym myślisz?
Asiu, ja po wpisaniu tekstu, przed wstawieniem zdjęć też zapisuję do pamięci forum a potem wgrywam. Ale co jak posta anulujesz :| Wtedy nic się nie da zrobić. A chyba tak właśnie udało mi się zrobić Cóż, pośpiech...
Roślina o którą pytasz to dąbrówka rozłogowa. Bardzo ładnie się rozrosła w cieniu. Podrzucić ci jej trochę?
O konwaliach wiem, ale każdy nadmiar wysadzam do części leśnej, co wygląda przecudnie ;:170
Justynko, stąd to A mi utkwiło w głowie :;230 No cóż, mam świetną pamięć, ale niezwykle krótką ;:306
Dobrze że na koleżanki można liczyć ;:215
O Marzenko, jak po urlopie? czy jeszcze w trakcie? Sama jestem zadziwiona jak wiele roślin teraz ruszyło z kopyta :tan U ciebie pewnie też. Zaraz zajrzę...wstawiłaś zdjęcia?
JSZFRED, witam cię ponownie :D Ja wolę fioletowe tulipany, ale fakt że bordowym nie można odmówić uroku. A jeszcze kwitną - najdłużej ze wszystkich.
Anym, stokrotka piękna, mam nadzieję że szybko ci urośnie. Podobno kwitnie do samych mrozów.
Ta trawka biała to faktycznie klosówka miękka i faktycznie ekspansywna. Ale ja ją traktuję kosiarką. Nadmierne rozrastanie też łatwo ograniczyć i mam sadzonki w inne miejsca :uszy A nic nie daje takiego srebrzystego akcentu...

Dzień bez pisma obrazkowego dniem straconym ;:170
Pogoda była wczoraj piękna, trochę chmurek nie psuło wrażenia..
Obrazek
Nie tylko ja trochę leniuchowałam
Obrazek
Choć częściej Chila stała na straży, wiadomo weekend i wielu ciekawych działkowiczów...
Obrazek

Obrazek

Obrazek No i oczywiście błagalne spojrzenia o głaski...

Wracając do ogrodu...różowe tulipany się kończą. Za nimi już rozstawiłam doniczki z białą jarzmianką i zaraz będzie wymiana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Pierwszy raz zakwitnie rambler Lykkefund. Ma kilkadziesiąt pączków...

Obrazek

Obrazek
Przedogródek bardzo zmężniał
Obrazek

Obrazek

Obrazek Bordowe tulipany lekceważą upływ czasu...

Obrazek nowe maleństwo dzięki Mufce i Kasi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek za kocimiętką liliowe poletko

Obrazek

Obrazek

Obrazek już bardzo jaśniutki

Obrazek Lada moment zakwitną Boursalty, lawendowo ;:170
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Faktycznie przedogródek bardzo zmężniał ;:138 . A mnie ciekawi, co będzie na tym placyku wytyczonym palikami sosnowymi? Fajnie to wygląda ;:224 , muszę chyba coś zmałpować :wink: , choć u mnie takie paliki perzu nie zatrzymają na 100%.
Tulipany masz w donicach? Teraz je wyjmiesz i mnienisz na donice z jatrzmiankami? Chytry, ale jakże świetny pomysł... ja wsadziłam różowe tulipany w ziemię i teraz czeka mnie pora sterczących badyli. CHyba obetnę nasienniki...
aha :wit , zdjęcia wstawiłam u siebie
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu,Twój ogród jak zawsze cudowny,chociaż trudny ,to Ty doskonale sobie radzisz ,lubię do niego wracać i chętnie z Tobą poleżę ,i zatopię się w pięknie dobranych roślinach,pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Ślicznie u Ciebie, bardzo się zmieniło w porównaniu do pierwszego wątku, wszystko pięknie rośnie mimo że to piasek ale Twoja praca jest widoczna i mam nadzieję doceniona przez rodzinkę. A zaletą Twojego lasu są właśnie długo utrzymujące się tulipany. U nas już niestety po nich. ;:180
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jolu i jak ocena miejsca na trawnik?
Przedogródek przez duże P.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Jolu jeśli coś ma w nazwie "rozłogowa" to stanowczo podziękuję... wygląda pięknie, ale walczę już z rozłogami mięty w całym ogrodzie, też jest cieniolubna, zresztą ona jest wszystko lubna :twisted: jedyna zaleta, że można ją wykorzystać kulinarnie...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”