Winorośle i winogrona cz. 3
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Z całą pewnością nie szpeciel
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zaraz jadę na działkę i postaram się zrobić lepsze zdjęcia."Takie coś" obserwuję od kilku lat na jednym krzewie,teraz pojawiło się na sąsiednim.Mam mikroskop i nigdy nie udało mi się wypatrzeć jakiejkolwiek zwierzyny,która mogła coś takiego zrobić.Krzewy nie są przenawożone,raczej troszkę głodne.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Kilka tygodni temu, usunęłam chaszcze, ukazał a się winorośl
ma pięknie wcięte listki, takich nie widziałam-uformowałam ją ,nawet będą owocki
Ale co to za odmiana, to nie mam pojęcia

Pozdrawiam Ewa
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Jest trachę odmian z podobnymi liśćmi. Z tych co mam przypomina Izę Z., Błagowiest też taki mocno powycinany. Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Pozdrawiam, Anna
-
Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Liście Chrupek wcale nie są do tego podobne. Najprędzej Magdalenka Andegaweńska, ale to też nie ona.flinta27 pisze:Chrupki?, tych już nie mam ale liście też chyba były podobne.
Uważam, że mylisz się. To raczej nie są liście Winorośli właściwej, ale jakiejś hybrydy. Ja również obstawiał bym Izę Zaliwską, albo którąś z setek krzyżówek francusko-amerykańskich.kaLo pisze:Takie liście ma winorośl europejska,właściwa.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
-
http://pl.wikipedia.org/wiki/Winoro%C5% ... %C5%9Bciwa
Liście
Skrętoległe, długoogonkowe, dłoniaste i bardzo zmienne[11]. Osadzone są na zwykle nagim ogonku długości od 4 do 8 cm (rzadziej do 10 cm[10]). U nasady mają szybko odpadające przylistki[12]. Blaszka liściowa ma podobną długość i szerokość mieszczącą się w granicach od 5 do 15 cm (rzadko osiągają do 20 cm długości[10]). W ogólnym zarysie blaszka jest zwykle okrągława i na różną głębokość (zwykle dość mocno) dłoniasto klapowana[11]. Klapy są 3 lub 5, różnej wielkości, często zachodzące na siebie, a zatoki między nimi są zaokrąglone. Brzegi klap w górnej i środkowej części są grubo i nieregularnie ząbkowane, środkowa klapa jest na szczycie zaostrzona[8][11]. U nasady blaszka liściowa jest głęboko i wąsko sercowata, z klapami bocznymi często nachodzącymi na siebie. Użyłkowanie jest dłoniaste, u nasady z 5 głównymi żyłkami, każda z 4?5 parami żyłek dalszego rzędu[12]. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, początkowo owłosiona, później naga. Od spodu jest jasnozielona i zwykle rzadko, kutnerowato szaro owłosiona, rzadko naga[11][10].
Liście
Skrętoległe, długoogonkowe, dłoniaste i bardzo zmienne[11]. Osadzone są na zwykle nagim ogonku długości od 4 do 8 cm (rzadziej do 10 cm[10]). U nasady mają szybko odpadające przylistki[12]. Blaszka liściowa ma podobną długość i szerokość mieszczącą się w granicach od 5 do 15 cm (rzadko osiągają do 20 cm długości[10]). W ogólnym zarysie blaszka jest zwykle okrągława i na różną głębokość (zwykle dość mocno) dłoniasto klapowana[11]. Klapy są 3 lub 5, różnej wielkości, często zachodzące na siebie, a zatoki między nimi są zaokrąglone. Brzegi klap w górnej i środkowej części są grubo i nieregularnie ząbkowane, środkowa klapa jest na szczycie zaostrzona[8][11]. U nasady blaszka liściowa jest głęboko i wąsko sercowata, z klapami bocznymi często nachodzącymi na siebie. Użyłkowanie jest dłoniaste, u nasady z 5 głównymi żyłkami, każda z 4?5 parami żyłek dalszego rzędu[12]. Blaszka liściowa z wierzchu jest ciemnozielona, początkowo owłosiona, później naga. Od spodu jest jasnozielona i zwykle rzadko, kutnerowato szaro owłosiona, rzadko naga[11][10].
- KonradB
- 50p
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Slavo to mogą być zniszczenia powstałe od przymrozków albo od żerowania np przędziorków, jak masz lupę to przejrzyj liście od spodu.
regulamin!
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Marny jest ten opis, bo nie uwzględnia np. kształtu ząbków, czy układu wąsów. Ten sam opis może też spokojnie pasować do innych gatunków winorośli, w tym całej masy hybryd.
Ten opis nie daje żadnych podstaw do jednoznacznego stwierdzenia, że to jest Winorośl właściwa. Tym zajmuje się ampelografia, ale uwzględnia całą masę szczegółów, a nie tylko ogólniki jak wiki. A co dopiero mówić o ocenie na podstawie jednego, niebyt wyraźnego zdjęcia. Owszem, są odmiany o bardzo charakterystycznych liściach, które przy odrobinie doświadczenia z nimi da się rozpoznać na pierwszy rzut oka.
Pozdrawiam, Jakub.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Liście widoczne na zdjęciu nie są charakterystyczne dla odmiany. Krzew jest prawdopodobnie przemarznięty i odbija z pnia przy ziemi. Wg mnie to może być Iza Zaliwska ale najlepiej poczekać na jakieś grono, jeżeli będzie?
Piotr
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sty 2012, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź. Oglądałem liście i nie zauważyłem żadnego szkodnika. Mam nadzieję że stan nowych liści się poprawi. Pozdrawiam
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Na to bym nie liczył.Masz inwazję przędziorków.Radzę jak najszybciej opryskać to dziadostwo jakimś akaracydem np.Magusem bo będzie jeszcze gorzej.Slavo pisze: Mam nadzieję że stan nowych liści się poprawi.