Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Dlatego też zamierzam go stopniowo likwidować i poszerzać rabaty...
;:306
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hmmm, tak naprawdę to potwierdzić Ci powinnam kiedy moja angielska zakwitnie, tak gwoli pewności ;:224 Czy Twoja koreańska pachnie mocno?
Co do orlików, właściwie bardziej przyglądałam się kształtom liści. U mnie rosną koło siebie 3 różne i każdy ma inne listki. Ku memu wielkiemu zaskoczeniu oczywiście.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Nie słyszałam o kwiatku stefanotis. Ale wujek google pokazuje mi bardzo ładne cudeńko :) to Ci się udało. Ja LM mam w centrum miasta i nigdy mi się nie chce tam pchać. Kiedyś jeszcze pojechałam, a odkąd wyprowadziłam się do bardziej spokojnej okolicy wyjazd w centrum mnie doprowadza do szału.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Angielską kalinę widziałam na targach w "ogrodniku".
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ewelinko ależ kolekcja tulipanów i żurawek. A magnolia ;:138 . Piękna jest ta Twoja. Żółciutka!
Przetaczniki - bardzo ładna roślina. Nie znałam ;:224 . No i uświadomiłaś mi, że orliki już powinny miec pąki jeśli myślą o kwitnieniu. Moje widocznie nie myślą:)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja na razie zastanawiam się kiedy mój biały zakątek popłynie, tak caly czas pada, a górka niczym nie zabezpieczona, trawa pływa a mój "staw" ;:306 pełny, a fiołki te fiołkowe szybko się sieją- z tym mam doświadcznie , trzeba pilnować bo po przekwitnięciu nie stanowią takiej ozdoby a sieją się wszędzie.Magnolia śliczna dziękuję
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Mandragora pisze:
mój trawnik rośnie trojako - bardzo bujnie, średnio i w ogóle.
O, to to o moim - zresztą sama widziałaś :D W dodatku mam teraz miejsca z "irokezami" - tam, gdzie nie zdążyłam dojechać. Po prostu cud-miód-malina ;:224

mogę się podpiąć do tego opisu ? jakbym o swoim czytała :)

Pierwszą żurawkę masz na stanie ? Czy pierwsza kwitnie ? Bo jak pierwszą w ogóle to nie wróżę ,że ten stan utrzyma się długo ;:224
Nie znam pełnika ale bardzo mi się u Ciebie spodobał :)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

'Orlik lada chwila' to już chyba jest w tej lada chwili, prawda ? No nie przekomarzaj się z nami, pokaż tę wdzięczną roślinkę jak kwitnie :)
Wiem, że już o to pytałam, ale nie jestem pewna czy zanotowałam odpowiedź. Co z daliami, posadzone ?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Pacynko, mówisz i masz. Pierwsze orliki:

Blue Barlow i Black Barlow:

Obrazek

i, eee, pusty Barlow? ;:oj

Obrazek

Nie muszę dodawać, że miały być wszystkie takie same? Dobrze, ze chociaż kolorystycznie są w miarę jednorodne.

Obrazek

Zaczynają tez kwitnąć orliki pospolite:

Obrazek

I bardzo dobrze, że zaczynają, bo jak na razie kolorów w ogrodzie mało, głównie zielono.
A dalie posadziłam już dawno, w okolicach świąt chyba. Dzisiaj zauważyłam, że zaczynają wyłazić.

Aniu, jasne, że żurawka pierwsza kwitnąca. Mam więcej... i zamierzam mieć jeszcze więcej :)

Karolinko, Dorotko, dziękuję za uznanie dla magnolii. Kwitnie dalej:

Obrazek

I jeszcze będzie kwitła zeszłoroczna Nigra - zrobiła mi niespodziankę, myślałam, że w tym sezonie jednak nie zakwitnie. Ma tylko dwa pąki - chociaż, może aż dwa?

Obrazek

Powoli rozkręcają się rododendron i azalie:

Obrazek

Obrazek

Madziu stefanotis "chodził" za mną od jakiegoś czasu, pojawia się ten kwiatek w jednej z ostatnich powieści Marka Krajewskiego, zaciekawiła mnie i postanowiłam go mieć. Udało się, teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, że się u mnie utrzyma.
Nieśmiało się przyznam, że lubię mieć rośliny, które występują w literaturze, róża Nuits de Young może tu być dobrym przykładem.

I chaberki:

Obrazek

Robinia już ma liście, jak ja lubię te powykręcane gałązki:

Obrazek

Miłego dnia życzę, mam nadzieję, że będzie słoneczny!
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Kolekcjonowanie roślin z literatury to w sumie fascynujące :) Ja np jak czytam jakąś książkę i jest opisywane jakieś realne miejsce, postać itd. to zaraz muszę zagooglować. Rodki bardzo ładnie u Ciebie się prezentują. Nigra to siostra Susan którą posiadam, także kibicuję jej ze zdwojoną siłą. Bardzo mi się one podobają. Barwa ich kwiatu, zwłaszcza w pąku mi się tak podoba że ah...
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Orliczki ciekawe, ciekawe ... Tylko czemu takie ciemne ;:224 Mam nadzieję, że ani one, ani właścicielka nie pogniewają się, że nie zapałam uczuciem do ciemnych kwiatów. No jeszcze bez środka ;:224 :wink: Pastele, pastele, pastele ... chyba najbardziej do orlików wydają się stworzone, nie uważasz ? Choć mam bordowego z żółtym środkiem i właściwie nawet mi się bardzo podoba ;:170
Bardzo ciekawy pomysł na kolekcjonowanie roślin wymienianych w literaturze. Tylko nie zacznij czytać encyklopedii roślin ;:306
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Ewelinko i u CIebie też orliki. Gdzie nie wstąpię tam ich popis ;:108 . A marzą mi się i strasznie podobają.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Madziu, widziałam Twoją śliczną Susan, masz do niej wyraźną słabość, prawda? :) Nie dziwię się zresztą, zdecydowanie te ciemnoróżowe magnolie mają dużo uroku. Patrz, a moja Nigra uparcie w pąku:

Obrazek

Pacynko, kochana, przecież się nie będziemy o gusty spierać... Zwłaszcza, że i ja lubię pastelowe orliki. Tylko jakoś ich nie mam ;:223 ; Co należy obowiązkowo nadrobić...

Przyznasz mi rację, Karolinko, prawda? Aż musiałam sprawdzić w Twoim ogrodzie, byłażby to prawda, że ich nie masz? Za to masz Calsapa, który zaczyna za mną chodzić...

Tak czy inaczej, orliki mieć trzeba:

Obrazek

Tymczasem ogród łapie oddech przed różanym szaleństwem. Ciekawa jestem, która zakwitnie pierwsza w tym roku?

Czy prześliczna Souvenir de La Malmaison obroni zeszłoroczny tytuł pierwszej kwitnącej róży?

Obrazek

Pewnie by obroniła, ale urwałam jej pierwszy pąk, nie żeby specjalnie, ale zwyczajnie przez nieuwagę, więc zagrozić jej mogą:

Biedermeier:

Obrazek

Mme Luise Odier:

Obrazek

Lub Mme Isaac Pereire:

Obrazek

Okaże się już niedługo...

Przy okazji dywagacji na temat literackich natchnień różanych wyznam nieśmiało, że zdarzyło mi się zwrócić uwagę na różę ze względu na jej nazwę (no dobra, kupić mi się też zdarzyło). Albo historię, którą nazwa opowiada...

Bo jakże nie mieć takiej Souvenir de La Malmaison (słyszycie tę melodię i rytm? A i historia ładna) Innych Souvenirów? Tych wszyskich Mesdames, pięknych i dźwięcznych? Nie ukrywam, że francuskie nazwy darzę szczególną estymą. Angielskie są mniej wdzięczne, a niemieckich nie umiem wymówić, muszę je sobie tłumaczyć. Tacy na przykład Muzykanci z Bremy, sam szał, prawda?

A angielska (bo to musiała być Angielka) Tea Clipper? Pewnie gdyby była róża Cutty Sark też bym ją musiała mieć. Ciekawe swoją drogą czy ktoś kiedyś nazwie jakąś różę Różą Wiatrów...

Nie wspomnę już o seriach: arturiańskie Harknessa na przykład, renesansowe Poulsena, krasnoludki i ich królewny.

To jest dopiero żenujące, prawda? Pół biedy jeszcze, że przeważnie są to bardzo piękne róże i łatwo można ukryć zachwyt nad nazwą eksponując zachwyt nad różą.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oj kochana ;:224 Przepadłaś z kretesem. Ale jak nieco ograniczysz bodziszki, miejsca masz duuuużo :D Tylko ich nie wyrzucaj...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Tak się właśnie domyślałam, że przepadłam. ;:306
Bodziszków nie wyrzucę, ręka by mi uschła... Jakby ktoś był chętny to zapraszam.
Wprawdzie porastają, jak zresztą wiesz, skarpy, a to średnie miejsce dla róż, skupiam się więc na ograniczaniu w słusznym celu trawnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”