Ale nawozik też trzeba będzie nabyć, choćby na początek zanim igiełki nie puszczą "farby"
No moją sośnicę szlag trafił.... teraz wiem dlaczego. Wszystko miałem na opak ... i tak 3 lata przeżyła.Napoleon pisze:Żółkna bo ziemia zbyt piaszczysta.Z kolei piaszczysta pasuje jałowcom.pH 8 dla bukszpanów i cisów gleba w sam raz pod resztę glebe trzeba lekko zakwasic.
Gorzej z ta Sośnicą bo to roślina dość trudna i zawodna w uprawie. Wymaga żyznych, urodzajnych, głębokich, kwaśnych, wilgotnych, ale dobrze zdrenowanych gleb. Nie toleruje wapnia w podłożu, źle znosi suszę.
Jeśli masz zwartą ziemię to chyba lepiej z kwaśnym torfem wymieszać. Ziemia się rozluźni przy okazji.damian140 pisze:Właśnie dzisiaj kupiłem ziemię gotową do iglaków po 7zł za 50 litrów.Nie jakaś wygurowana cena.
W jaki sposób zakwaszać ziemię liśćmi dębu? Akurat mam ich pod dostatkiem (naprzeciwko domu mam ogromne drzebo), a po drugiej stronie ogródek wymagający zakwaszaniaBartosz pisze:Glebę zakwaszają np igły zwłaszcza świerkowe bardzo mocno i liście dębowe.