Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Piwonia, 1,2 m wysokości i szerokości (jak na razie)...:

Obrazek

A skoro o piwoniach, to o komuniach też można. Taką karteczkę wczoraj wykonałam - ogrodowe suszone też jak najbardziej można wykorzystywać:

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, chętnie zobaczę jak z kawałka trawnika i tui wyczarowałaś piękny ogród....
Pojechałam po tę kalinę Roseum, ale były dwie. Ta nie owocuje ale pięknie kwitnie. Natomiast Compactum wzięłam wyłącznie z ciekawości co do korali.... i posadziłam w sąsiedztwie hortensji bukietowej. Dobrze, że były tylko dwie odmiany...
Koniecznie trzeba kupić tę większą kalinę żeby wreszcie móc ocenić czy pachnie, czy nie, a jeśli pachnie to jak
Paula - na zakupy! :heja
Biedroneczka29
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisałam dziś u siebie , że mam już ładne duże piwonie , ale widząc teraz Twoje to moje liliputki ;:145 Widzę szalejesz z zakupami ;:215 Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie ładna kępa :D Wcale się nie dziwię, że boisz się ją ruszać :wink:
Roseum duża rośnie, ale jest ozdobna nie tylko wtedy, gdy kwitnie-ładnie się przebarwia i stanowi przez cały sezon ładne tło dla reszty roślin. Zdarza się, że powtarza kwitnienie, choć te jesienne kwiaty są dużo mniejsze niż wiosną.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, o, to fajnie, że ta kalina jest taka fajna - nie wiedziałam, że się przebarwia, a lubię takie niespodzianki.
Przyznam, że najtrudniej było mi dla niej znaleźć odpowiednie meijsce, bo na te ok 4 m trzeba być przygotowanym.
Rozumiem, że piwonie już się obroniły, że nie warto ruszać... Mam 4 takie: 2 jaśniejsze i 2 ciemniejsze. Jaśniejsze mają jeszcze większe pąki niż te na zdjęciu.

Biedroneczko - to nie szaleństwo, to są baaaaardzo okrojone zakupy - bo kupuję tylko to, co mi ktoś podpowiedział na moim wątku a ja uznałam, że koniecznie!. Wprawdzie nie zawsze trafiam dokładnie w daną odmianę, ale przynajmniej wybieram wśród wskazówek z FO (np. u mnie nie podeszłam szarej tawuły i kupiłam nipńską, bo ma kremowe kwiaty i bardzo delikatne listeczki).
A ja te jasne piwonie też miałam liliputkowe w porównaniu z tą ciemną - a teraz te jaśniejsze przegoniły tamte... Nic więc nie jest przesądzone.....
A Ty się nie śmiej, że ja muszę dokupowywać małe co nieco - jakbym miała kilkanascie rododenfronów tak jak Ty to już musiałabym je mieć u sąsieda na działce..... A taką szkalerenkę to już chyba u kolejnego sąsiada... Wiesz sama jak się cierpi w takich dobrze zaopatrzonych szkółkach - ma razie szukam sposobu jak nie zauważać tych innych chciejstw....
No niestety - muszę coś podziałać w ogródku, żeby było bardziej swojsko... :D
Ale i tak strasznie się muszę opanowywać co do wyborów - dobrze, że pomarudziłam na początku wątku, bo teraz już nie było problemu. Jedynie co, to jakoś muszę dać radę by nie kupić ponad możliwości ogrodowe... Ale jeszcze na coś tam miejsce jest... Czekam na budleję np.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle dzisiaj się nachwaliłam tej brzeziny, że wpadł mi do głowy pomysł by to właśnie na niej osadzić tillandsie.... I zaraz się wzięłam do rękoczynów i jest gotowe. Wygląda to bardzo delikatniutko, jak na razie - pasuje mi :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No tak. Ty masz jeszcze gdzie sadzic.... :roll:
Piękna piwonia. Na moich piachach nigdy się takiej nie dochowam. Szkoda bo są piękne. A co do kartki- to sama robiłaś? Zdolniacha!

Ta na zakupy. Jadę w niedzielę na giełdę rolniczą. I maja tam zawsze kwiaty ;:224 Ale nic nie kupuje!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to się tak da pojechać na giełdę gdzie są także kwiaty i ich ni kupić ? ;:oj
Ja będę miała jeszcze sporszo miejsca jak zburzy się szopkę - to wtedy będzie można wreszcie zagospodarować tę część ogrodu.
Ale to wcale nie musi być w tym roku..... Zależy kiedy ją wyburzą....
No i troszkę przy domu, po drenażu. Tak więc muszę czekać na zielone światełko. Mam na myśli oczywiście drzewa i krzewy, bo inne rośliny mają jeszcze gdzie się podziać.
Cieszę się, że się karteczka podoba - może da sie do takich wykorzystać ten len i krwawnik, muszę to sprawdzić.
Paula, a jakby dać troszkę więcej ziemi i kompostu w dole i wokół piwonii to też nie ruszą?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obstawiam, że krwawnik nada się. One pięknie się suszą i trzymają kolor. Len natomiast nie mam pojęcia.
Czy się da pojechać na giełdę i nic nie kupić? Nie wiem.. Chyba nie. Sprawdzę w niedzielę :D
Ja czekam na wyburzenie szklarni, wtedy posadzę coś dużego- perukowca albo kalinę. Może jakiś bez ;:oj
Z piwoniami nie wiem, podobno lubią cięższą ziemię, ja mam piach. Była u nas dawno kępa ale same liche liście, raz zakwitła chyba niechcący. Pogodziłam się z ich nieobecnością. Zresztą jest tyle bezproblemowych roślin, na co mi coś co definitywnie nie chce u mnie rosnąc?

Beatko w swoim wątku napisałam post, Dzięki któremu połapiesz się w końcu w moim ogródku ;:333 w wielkości i rozłożeniu roślin
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko ;:63 ;:63 ;:63 pięknie wyglądają te rośliny na tych brzezinkach ,tak subtelnie i kartka piękna .
Zakupy porządne ,fajne duże sadzonki ,ją go3 lata temu kupowałam kalinę compactum ,ale nie doczytalam że jest jeszcze jedno słowo "nanum",jakże zasadnicze ,bo ta odmiana nie kwitnie ,i jest do 50 cm.Irośnie sobie taka zielona kulka ,a ty będziesz miała piękne czerwone korale ,podoba mi się też kalina japońska ma taki pagodowy pokrój i kwitnie podobno 3-4 miesiące .Mmuszę się za nią rozejrzeć .
Ja nie jestem w stanie się oprzeć jak tylko gdzieś sprzedają rośliny ,a ja tam jestem ,to nie ma zmiłuj się ,rozum śpi :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, Paula - nie odstawaj od nas i kup coś, choćby maleńkiego - jak są jskieś ładne roślinki to trzeba je kupić ;:oj , nawet jedną, symboliczną - dla lepszego samopoczucia i banana na twarzy :D
Perukowce podobają mi się, oczywiście. W jednym z ogródków miałam dwa różne i oba prowadziłam pod perukę. Natomiast byłam kiedyś u znajomych, którzy co roku mocno go przycinali i wyrastał potężny i piękny, choć nie zakwitał swoją czupryną..
Masz rację - chciieć mieć a móc dane rośliny utrzymać w ogrodzie to dwie różne sprawy.

Reniu - cieszę się, że się podoba. :D
Z tą kaliną Compaktum to rzeczywiście można czasami nie wiedzieć... Ale myślę, że ta kulka i tak się fajnie prezentuje.
Muszę spojrzeć na tę japońską - zaciekawił mnie ten pagodowy pokrój, o którym wspomniałaś.

U mnie zimno, teraz wprawdzie wyjrzało słoneczko ale pewnie tylko na chwilkę.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Właśnie niedawno wróciłam z cywilizacji ,u mnie na wsi zimno jak diabli ,też pokupowałam trochę roslinek , głównie do donic ,pełne petunie w kolorze ciemnego różu, bakope ,pelargonie zwisające ( kolor niewiadomy ),niecierpki pełne ,i dostałam z odzysku dwa rododendrony ,koło pracy mojego szwagra jest biedronka ,często wyrzucają zwiędnięte rośliny , a on ;:138 ratuje. Od jutra sadzenie :heja
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O szczerą i długotrwałą radość to mi teraz coś ciężko. Nie wiem, może i coś kupię jednak nie będzie to nic spoza listy chciejstw. Jakby się brunnera jakaś inna trafiła, Utopia ale w to wątpię. Jest parę roślin, które bym kupiła ale generalnie jadę popatrzeć.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może Reniu - właśnie co to wróciłaś DO cywilizacji ;:65
Oj, zimno, zimno!
Już lubię Twojego szwagra - fajnie, że w Twoje ręce wpadły te różaneczniki i nie zmarnują się. A wszystko jest na dobrej drodze byś była z nich na prawdę zadowolona.
Czyli balkonowo-tarasowe zakupy dzisiaj poczyniłaś! Chodzi mi oczywiście o rodzaj kwiatów. ;:172
Petunie i surfinie z roku na rok prześcigają się w różnorodności wielkości, kształtów, ułożenia płatków. Te pełne są śliczne (te ich równiutko ułożone falbaneczki...), ale te "zwykłe" też są cudne jeśli się ma do nich rękę i nie oszczędza odpowiedniego nawozu....
A niecierpki pełne to te malusie (kwiaty ok 1-2 cm)? Bo chyba jeszcze nie widziałam dużego pełnego, co nie oznacza, że wkrótce zobaczę....
Z sadzeniem warto się chyba pospieszyć - może jeszcze jutro rano będzie ok jeśli jest taka konieczność, bo w środę pełnia. No chyba, że nie zwracasz na to uwagi. Ja bardzo!
Dzisiaj sprawdzałam kondycję krwawnika - powinno być ok, jestem spokojna, mają bardzo zdrowe łodyżki. Niestety, górę musiałam oberwać, ale mam nadzieję, że szybko odbiją i będą takie fajne jak u Ciebie.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakiego krwawnika? Czyżby mi coś umknęło? ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”