Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pięknie przebarwia się winobluszcz, lubię dalie, najbardziej te miniaturowe:-). Są przeurocze.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki kocico! Też je lubię! Chociaż trochę pokrzyżowały mi plany, bo wciąż kwitną ( niektóre dopiero zaczynają ) i zajmują miejsce gdzie miałam sadzić cebulowe.
Pogoda całkiem zwariowała. Nie dość,że zimno to jeszcze zaczęło padać. A tyle jest do zrobienia w ogrodzie. Mam nadzieję,że jeszcze będzie ładnie i w miarę ciepło. Przywiezione przeze mnie w sierpniu roślinki wszystkie się przyjęły i wypuszczają nowe listki. Nawet ciemierniki, o które najbardziej się obawiałam.
Chodząc na działkę zauważyłam,że niektórzy mają już zrobione jesienne porządki. Trawa wykoszona, byliny przycięte przy ziemi, wygrabione, przekopane. Szczerze mówiąc niby porządek, ale smutno to wygląda. Widać jesień. A do tego to szare i ciężkie niebo. Aż żal... U mnie wciąż jeszcze zielono i dość kolorowo. Nadal kwitnie większość róż, dalie, rozchodniki, rudbekia i słoneczniczki.

Pogoda całkiem zwariowała. Nie dość,że zimno to jeszcze zaczęło padać. A tyle jest do zrobienia w ogrodzie. Mam nadzieję,że jeszcze będzie ładnie i w miarę ciepło. Przywiezione przeze mnie w sierpniu roślinki wszystkie się przyjęły i wypuszczają nowe listki. Nawet ciemierniki, o które najbardziej się obawiałam.
Chodząc na działkę zauważyłam,że niektórzy mają już zrobione jesienne porządki. Trawa wykoszona, byliny przycięte przy ziemi, wygrabione, przekopane. Szczerze mówiąc niby porządek, ale smutno to wygląda. Widać jesień. A do tego to szare i ciężkie niebo. Aż żal... U mnie wciąż jeszcze zielono i dość kolorowo. Nadal kwitnie większość róż, dalie, rozchodniki, rudbekia i słoneczniczki.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Te kwiaty u mnie już dawno przekwitły a u Ciebie nadal lato.
Też bym chciała jeszcze trochę lata.

Też bym chciała jeszcze trochę lata.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Dzięki wszystkim za odwiedziny!
Aga mam nadzieję, że tak będzie. Wtedy i Ty i ja będziemy mogły zrobić jeszcze grilla na koniec sezonu.
Masz rację Marto - zawsze można zrobić porządki jesienne w październiku lub nawet w listopadzie. Tym bardziej,że jak M wróci to będzie trochę na wolnym i we dwoje raźniej i szybciej robota idzie.
Piotrze - szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za odmiana. W sumie na tej rabacie mam 5 żurawek ( każda inna ) i wszystkie dla mnie NN. Postaram się zrobić im portrety i może sam rozpoznasz...
Miło Izo, że zajrzałaś. Elbląg pozdrowiony. Dziś w południe było u nas słonecznie i w miarę ciepło.
kogra - moje kwiaty są spóźnialskie,bo późno siane lub sadzone były.
Jako,że pogoda dzisiaj była przyzwoita - zrobiłam mały wypad na działkę. Ze zdumieniem zobaczyłam,że zakwitło mi coś ładnego. Sama nie wiem co to. Było w mieszance kwiatów letnich. Może ktoś z Was wie...

Zaczęły rozkwitać moje słoneczniki. To była mieszanka kolorowych ozdobnych - niestety na razie są same żółte, ale i tak fajne:

Ciekawe czy moje 2 ostatnie lilie zdążą zakwitnąć. W tej chwili wyglądają tak:

Aga mam nadzieję, że tak będzie. Wtedy i Ty i ja będziemy mogły zrobić jeszcze grilla na koniec sezonu.
Masz rację Marto - zawsze można zrobić porządki jesienne w październiku lub nawet w listopadzie. Tym bardziej,że jak M wróci to będzie trochę na wolnym i we dwoje raźniej i szybciej robota idzie.
Piotrze - szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za odmiana. W sumie na tej rabacie mam 5 żurawek ( każda inna ) i wszystkie dla mnie NN. Postaram się zrobić im portrety i może sam rozpoznasz...
Miło Izo, że zajrzałaś. Elbląg pozdrowiony. Dziś w południe było u nas słonecznie i w miarę ciepło.
kogra - moje kwiaty są spóźnialskie,bo późno siane lub sadzone były.
Jako,że pogoda dzisiaj była przyzwoita - zrobiłam mały wypad na działkę. Ze zdumieniem zobaczyłam,że zakwitło mi coś ładnego. Sama nie wiem co to. Było w mieszance kwiatów letnich. Może ktoś z Was wie...

Zaczęły rozkwitać moje słoneczniki. To była mieszanka kolorowych ozdobnych - niestety na razie są same żółte, ale i tak fajne:

Ciekawe czy moje 2 ostatnie lilie zdążą zakwitnąć. W tej chwili wyglądają tak:

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Pewno że zdążą bo od środy ma się rozpogadzać i być cieplej - i niech tylko kwitną, będzie czym oczy nacieszyć.
Asłoneczniki piękne - chyba w przyszłym roku też posieję.
Asłoneczniki piękne - chyba w przyszłym roku też posieję.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Witam . Iza zadałaś pytanie "czy nikt nie stosował skoszonej trawy pod drzewka i krzewy?"
Otóż my stosujemy na naszej działce ale zauważyłam, że inni też tak robią , nawet pod truskawki sypią, pod kwiaty ale wieloletnie.
Kupując tuję w ogrodniku, sprzedawca poradził nam podsypywać skoszoną trawą.
pozdrawiam
Ewa i Krzysiek
Otóż my stosujemy na naszej działce ale zauważyłam, że inni też tak robią , nawet pod truskawki sypią, pod kwiaty ale wieloletnie.
Kupując tuję w ogrodniku, sprzedawca poradził nam podsypywać skoszoną trawą.
pozdrawiam
Ewa i Krzysiek
- kocica
- Kontakt:
Ta skoszona trawa oddaje wszystkie dobre związki roślinkom, którym ją podrzucimy, ale tylko kiedy jest sucha. jak zmoknie to zaczyna się proces gnilny. Kiedyś wyczytałam nawet, że skoszoną trawę można zostawić na trawniku aby go zasilić. ale jak tylko zmoknie należy ją zebrać.
A porządków to też bym jeszcze nie robiła, jest jeszcze czas i niech roślinki kwitną ile się da:-).
U mnie paaaaada.........ciągle.
A porządków to też bym jeszcze nie robiła, jest jeszcze czas i niech roślinki kwitną ile się da:-).
U mnie paaaaada.........ciągle.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Rozwiń to, proszę.kocica pisze:Ta skoszona trawa oddaje wszystkie dobre związki roślinkom, którym ją podrzucimy, ale tylko kiedy jest sucha. jak zmoknie to zaczyna się proces gnilny. Kiedyś wyczytałam nawet, że skoszoną trawę można zostawić na trawniku aby go zasilić. ale jak tylko zmoknie należy ją zebrać.
[...]
Czy to znaczy, że trawę powinienem przed każdym deszczem zbierać? Przecież to niewykonalne...

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- kocica
- Kontakt:
Mokra, skoszona trawa nie powinna tylko zalegać na trawniku:-). Tyle wiem. A jest rewelacyjna w każdej postaci na rabatach i pod krzaczkami bo zapobiega parowaniu wody:-). Więc nie zbieraj
.

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.