Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pięknie przebarwia się winobluszcz, lubię dalie, najbardziej te miniaturowe:-). Są przeurocze.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki kocico! Też je lubię! Chociaż trochę pokrzyżowały mi plany, bo wciąż kwitną ( niektóre dopiero zaczynają ) i zajmują miejsce gdzie miałam sadzić cebulowe.
Pogoda całkiem zwariowała. Nie dość,że zimno to jeszcze zaczęło padać. A tyle jest do zrobienia w ogrodzie. Mam nadzieję,że jeszcze będzie ładnie i w miarę ciepło. Przywiezione przeze mnie w sierpniu roślinki wszystkie się przyjęły i wypuszczają nowe listki. Nawet ciemierniki, o które najbardziej się obawiałam.
Chodząc na działkę zauważyłam,że niektórzy mają już zrobione jesienne porządki. Trawa wykoszona, byliny przycięte przy ziemi, wygrabione, przekopane. Szczerze mówiąc niby porządek, ale smutno to wygląda. Widać jesień. A do tego to szare i ciężkie niebo. Aż żal... U mnie wciąż jeszcze zielono i dość kolorowo. Nadal kwitnie większość róż, dalie, rozchodniki, rudbekia i słoneczniczki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Widzisz, nie smuć się, jeszcze ma być ciepło: około 17 c, poza tym liście się pokolorują, cześć spadnie i te smutne działki będą znów kolorowe. Jeszcze będzie piękna, polska, złota, kolorowa, szeleszcząca, kasztanowa dłuuuga jesień!
samanta
500p
500p
Od: 21 lip 2008, o 20:00

Post »

Izo - robota , nie zając , nie ucieknie :P :P
U Ciebie nadal kolorowo w ogrodzie - szkoda byłoby przedwcześnie wkraczać z jesiennymi porządkami - może przynajmniej w ten sposób jeszcze troszkę zatrzymamy lato :P :P
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie odmiany żurawek masz na tej rabatce? Ta czerwona wygląda bardzo ciekawie :D
Prada
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2008, o 13:54

Post »

Witaj imienniczko
Po kilkudniowej nieobecności wracam, by również nadrobic zaległości w czytaniu, pogoda wymarzona ku temu, nie chce się z domu wychodzić, brrrrrrrrr :?
Miło Cię poznać prawie "osobiście", faktycznie filigranowa osóbka z Ciebie :)
Pozdrów Elbląg ode mnie :wink:
Słońca i ciepełka życzę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Te kwiaty u mnie już dawno przekwitły a u Ciebie nadal lato.
Też bym chciała jeszcze trochę lata. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki wszystkim za odwiedziny!
Aga mam nadzieję, że tak będzie. Wtedy i Ty i ja będziemy mogły zrobić jeszcze grilla na koniec sezonu.

Masz rację Marto - zawsze można zrobić porządki jesienne w październiku lub nawet w listopadzie. Tym bardziej,że jak M wróci to będzie trochę na wolnym i we dwoje raźniej i szybciej robota idzie.

Piotrze - szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to za odmiana. W sumie na tej rabacie mam 5 żurawek ( każda inna ) i wszystkie dla mnie NN. Postaram się zrobić im portrety i może sam rozpoznasz...

Miło Izo, że zajrzałaś. Elbląg pozdrowiony. Dziś w południe było u nas słonecznie i w miarę ciepło.

kogra - moje kwiaty są spóźnialskie,bo późno siane lub sadzone były.

Jako,że pogoda dzisiaj była przyzwoita - zrobiłam mały wypad na działkę. Ze zdumieniem zobaczyłam,że zakwitło mi coś ładnego. Sama nie wiem co to. Było w mieszance kwiatów letnich. Może ktoś z Was wie...
Obrazek Obrazek Obrazek

Zaczęły rozkwitać moje słoneczniki. To była mieszanka kolorowych ozdobnych - niestety na razie są same żółte, ale i tak fajne:
Obrazek Obrazek Obrazek

Ciekawe czy moje 2 ostatnie lilie zdążą zakwitnąć. W tej chwili wyglądają tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pewno że zdążą bo od środy ma się rozpogadzać i być cieplej - i niech tylko kwitną, będzie czym oczy nacieszyć.
Asłoneczniki piękne - chyba w przyszłym roku też posieję.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu ale trafiła Ci się prześliczna mieszanka ,często spotykałam takie nasionka z mieszanką ale jakoś nigdy nie kupowałam.Ale za sprawą Twoich pięknych kwiatków, jak tylko spotkam to na pewno kupię .Fajnie bo zawsze można natrafić na ciekawy kwiat.Pozdrawiam gorąco :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam . Iza zadałaś pytanie "czy nikt nie stosował skoszonej trawy pod drzewka i krzewy?"
Otóż my stosujemy na naszej działce ale zauważyłam, że inni też tak robią , nawet pod truskawki sypią, pod kwiaty ale wieloletnie.
Kupując tuję w ogrodniku, sprzedawca poradził nam podsypywać skoszoną trawą.

pozdrawiam
Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ja też stosuję skoszona trawę pod roślinki, drzewa i krzewy :)
Ależ u Ciebie jeszcze kolorowo Izuś :) I wcale nie zaczynaj jesiennych porządków - to się jeszcze zawsze zdąży. Teraz trzeba cieszyć oczy tymi fantastycznymi kolorami, które są w naszych ogródkach. Idę jeszcze sobie pooglądać :)
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ta skoszona trawa oddaje wszystkie dobre związki roślinkom, którym ją podrzucimy, ale tylko kiedy jest sucha. jak zmoknie to zaczyna się proces gnilny. Kiedyś wyczytałam nawet, że skoszoną trawę można zostawić na trawniku aby go zasilić. ale jak tylko zmoknie należy ją zebrać.
A porządków to też bym jeszcze nie robiła, jest jeszcze czas i niech roślinki kwitną ile się da:-).
U mnie paaaaada.........ciągle.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

kocica pisze:Ta skoszona trawa oddaje wszystkie dobre związki roślinkom, którym ją podrzucimy, ale tylko kiedy jest sucha. jak zmoknie to zaczyna się proces gnilny. Kiedyś wyczytałam nawet, że skoszoną trawę można zostawić na trawniku aby go zasilić. ale jak tylko zmoknie należy ją zebrać.
[...]
Rozwiń to, proszę.
Czy to znaczy, że trawę powinienem przed każdym deszczem zbierać? Przecież to niewykonalne... :cry:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mokra, skoszona trawa nie powinna tylko zalegać na trawniku:-). Tyle wiem. A jest rewelacyjna w każdej postaci na rabatach i pod krzaczkami bo zapobiega parowaniu wody:-). Więc nie zbieraj :wink: .
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”