Mój kłujący i nie tylko parapet:) - Paula15
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój kłujący i nie tylko parapet:) - Paula15
Tak, ale na te doświadczenia to trzeba raczej kilku prób i kilku wniosków. Też mi się na początku wydawało, że wysychały niektóre egzemplarze, bo ..... za mało wody. Po większym doświadczeniu doszłam jednak do wniosku, że winny był raczej nadmiar, a nie brak wody. Rośliny tak wysychają, gdy jesienią źle zasną, częściej z nadmiaru wody, a nie jej braku. Coś gnije w korzeniach i reszta zasycha zamiast zasnąć. Mój ukochany gymnol zasechł tej zimy na wiór w grudniu, a jak go wyciągałam z ziemi to okazało się, że stoi w mokrej papce, bo cały swój zasób wilgoci ze środka spłynął do ziemi. Jak zasypiają to trzeba do nich zaglądać, by po obserwacjach wyciągać odpowiednie wnioski.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety Obregonia ewidentnie wyschła na wiór- przed wyrzuceniem dokładnie jej się przyjrzałam
Trudno
Niestety u mnie w dalszym ciągu nic z pączkami- jedynie niezawodny G. bruchii coś zaczyna produkować
Ale słońca brak i zimno, więc wszystko stoi i czeka

Niestety u mnie w dalszym ciągu nic z pączkami- jedynie niezawodny G. bruchii coś zaczyna produkować

- Paula15
W końcu i u mnie sezon rozpoczęty 
Nie obyło się bez strat, ale na szczęście było ich niewiele. Kaktusy już od jakiegoś czasu są na zewnątrz w kaktusiarce i mimo cieniowania i pochmurnej pogody przypiekła się Matucana madisoniorum, Rebutia albiflora, a najgorzej wygląda Turbinicarpus alonsoi ;/
Jako pierwsze rozpoczęły Gymnusie
Niezawodnie kwitnący co roku G. bruchii jako pierwszy pokazał pąki.

Następny G. andreae.
Marketowy G. baldanium też dostał pypcie ;)

G. gibosum v.nobile na razie pokazał jeden pąk, ale mam nadzieję, że będzie ich więcej

Setiechinopsis mirabilis też chyba nad czymś pracuje
Podobnie jak Echinopsis subdenudatum

Hamatocactus setispinus przechował pąk przez zimę ,a teraz dodał jeszcze jednego
Strombocactus disciformis zasuszył pąk z ubiegłego sezonu, ale za to zreflektował się trzema

Leniwa Mammillaria hahniana w końcu wzięła się za siebie i będzie kwitła więcej niż jednym kwiatem

Po raz pierwszy zakwitnie Parodia scopa ssp. succinea i to jak! Pąki ledwo co się mieszczą w środku

Rebusie i Aylostery też mają sporo pypci, więc niedługo mam nadzieję będzie co oglądać

Nie obyło się bez strat, ale na szczęście było ich niewiele. Kaktusy już od jakiegoś czasu są na zewnątrz w kaktusiarce i mimo cieniowania i pochmurnej pogody przypiekła się Matucana madisoniorum, Rebutia albiflora, a najgorzej wygląda Turbinicarpus alonsoi ;/
Jako pierwsze rozpoczęły Gymnusie

Niezawodnie kwitnący co roku G. bruchii jako pierwszy pokazał pąki.

Następny G. andreae.

Marketowy G. baldanium też dostał pypcie ;)

G. gibosum v.nobile na razie pokazał jeden pąk, ale mam nadzieję, że będzie ich więcej

Setiechinopsis mirabilis też chyba nad czymś pracuje

Podobnie jak Echinopsis subdenudatum

Hamatocactus setispinus przechował pąk przez zimę ,a teraz dodał jeszcze jednego

Strombocactus disciformis zasuszył pąk z ubiegłego sezonu, ale za to zreflektował się trzema

Leniwa Mammillaria hahniana w końcu wzięła się za siebie i będzie kwitła więcej niż jednym kwiatem

Po raz pierwszy zakwitnie Parodia scopa ssp. succinea i to jak! Pąki ledwo co się mieszczą w środku

Rebusie i Aylostery też mają sporo pypci, więc niedługo mam nadzieję będzie co oglądać

Bardzo fajne i ładne gymnole 
U g.bruchii szykuje się niezły bukiecik, u andreae również, szkoda, że u mnie tak ochoczo nie kwitną.

U g.bruchii szykuje się niezły bukiecik, u andreae również, szkoda, że u mnie tak ochoczo nie kwitną.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Co zarobisz jak nic nie zrobisz
jakieś straty muszą być niestety, tak jest wszędzie
było słonko były poparzenia teraz go nie ma i tez źle, bo kwiatów brak
Najważniejsze, że są pączuchy i że mamy maj, bo to najpiękniejszy miesiąc w roku
Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie (chyba)

Najważniejsze, że są pączuchy i że mamy maj, bo to najpiękniejszy miesiąc w roku

Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie (chyba)

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne i perspektywiczne widoki u Ciebie.
Szczególnie jestem ciekawy kwiatów Notocactus scopa ssp. succinea oraz Strombocactus disciformis i Hamatocactus setispinus.
Oj, będzie na co popatrzeć!

Szczególnie jestem ciekawy kwiatów Notocactus scopa ssp. succinea oraz Strombocactus disciformis i Hamatocactus setispinus.
Oj, będzie na co popatrzeć!

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
O! Ja koniecznie czekam na G.andreae! To jeden z tych kaktusów, którego mi się zachciewa - pięęęknie kwitnie!
W ogóle oby tylko słonko dopisało, a będzie co u Ciebie oglądać

W ogóle oby tylko słonko dopisało, a będzie co u Ciebie oglądać

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Piękne pączuchy, a G. bruchii jak malowanie - on chyba powoli rośnie, bo mój maluszek miał w zeszłym roku tylko 1 kwiatka, a i niewiele mu przybyło w talii przez rok
Ja lubię takie kwitnące hurtowo
- twój wygląda wspaniale.

Koniecznie pochwal się kwiatami S. disciformis
Zazdroszczę kwitnącej hahnianki 

- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Twoje gymnoczki mają kwiaty prawie jak w wianki u mammillarii
Nie mogę się doczekać twego foto z rozwiniętymi pąkami 
Moja M. hahniana też leniwa, jeszcze śpi

Moja M. hahniana też leniwa, jeszcze śpi

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Wspaniałe gymnusie,zachwycający widok
Pozdrawiam.

Wspaniałe gymnusie,zachwycający widok

Pozdrawiam.
- Paula15
D-avi-D, u mnie ochoczo kwitł do tej pory tylko G. bruchii, reszta się leniła. W tym roku przezimowałam tak jak należy i efekty widać
Mam tylko nadzieję, ze pąki doczekają słońca, bo jakoś dziwnie zaczynają jakby podsychać
Aga, zaczynam wątpić, że jeszcze będzie normalnie, bo słońca jak nie było tak nie ma
Henryku, dziękuję
Nie mogę się doczekać Notocactusa, bo to jego debiut
Mietku, też mi się podoba sama roślina- dlatego między innymi jeszcze u mnie stoi, mimo, że do tej pory nie chciała kwitnąć
Lucy, no właśnie byle tylko słońce było, a co zrobić jak go nie ma
Danusiu, swojego mam od 2009 r. W pierwszym roku kwitł dwoma kwiatami, potem mimo braku odpowiedniego zimowania zawsze było ich min. 4, a teraz jest więcej
Siedzi sobie obecnie w doniczce 6 x 6, którą już prawie wypełnia.
Zuza, ja się nie mogę napatrzeć na tą zołzę hahniankę, bo jeszcze tylu pąków u niej nie widziałam
Będzie niezły wianuszek
Anno, niestety nie wszystkie gymnusie są takie pracowite
Są takie które się obijają i kwiatów nie mają
Arku, dziękuję
A w związku z tym ,że słońce strajkuje zdjęć nie ma

Aga, zaczynam wątpić, że jeszcze będzie normalnie, bo słońca jak nie było tak nie ma

Henryku, dziękuję

Mietku, też mi się podoba sama roślina- dlatego między innymi jeszcze u mnie stoi, mimo, że do tej pory nie chciała kwitnąć

Lucy, no właśnie byle tylko słońce było, a co zrobić jak go nie ma

Danusiu, swojego mam od 2009 r. W pierwszym roku kwitł dwoma kwiatami, potem mimo braku odpowiedniego zimowania zawsze było ich min. 4, a teraz jest więcej

Zuza, ja się nie mogę napatrzeć na tą zołzę hahniankę, bo jeszcze tylu pąków u niej nie widziałam

Anno, niestety nie wszystkie gymnusie są takie pracowite

Arku, dziękuję

A w związku z tym ,że słońce strajkuje zdjęć nie ma

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- piszesz w moim wątku:
- a ja widzę, że Ty masz wspaniałe warunki, które możesz zaoferować dla swoich Adenium, które widziałem w tym wątku. Bardzo niewielki metraż, może odstąpią Twoi "ociernieni podopieczni" Twoim sadzonkom Adenium? W takiej szklarence Twoje Adenium zapewne bardzo by skorzystały na bezpośrednim kontakcie z promieniami słonecznymi. Najważniejsze, że ta miejscówka dla roślin stoi na trawniku i od wczesnych godzin rannych do późnych godzin popołudniowych, jest oświetlana przez naturalne światło./ ... / masz rękę do Adenium pięknie Ci rosną
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- Paula15
Mietku, faktycznie w poprzednim sezonie adenium stały w kaktusiarce i bardzo dobrze się tam czuły
Niestety na chwilę obecną nie mam już ani jednego, bo popadały w zimie- mimo, że miały sucho, zaczęły się po kolei marszczyć i wyglądało jakby zgniły od środka
Możliwe, że jakiś grzyb je zaatakował, bo za zimno raczej nie miały