Witam wszystkich
PiotrekP, elegancja-Francja

Ładniutki ten Twój tunelik. Planujesz jakąś większą dystrybucję skoro chcesz postawić jeszcze 2 takie?? Mam pytanko odnośnie tych pali wbitych w ziemię; cóż to za konstrukcja?? Właściwie to już od dłuższego czasu miałam zamiar postawić identyczną; chciałam stworzyć sobie szkielet (dodając jeszcze poziome beleczki oparte na szczytach pali), do którego mogłabym wiązać pomidorki gruntowe, paprykę i ogórki (...) Pale wkopywałeś szpadelkiem czy używałeś świdra glebowego?
Laryssa11, tak właściwie to sznurki nie są wiązane do poziomej linki. Poziomy sznurek jedynie owijam dość ciasno pionowym sznurkiem a potem ciągnę go dalej do metalowej, poprzecznej belki szkieletu. W ten sposób sznurek nie tylko nie opada, ale i jest sztywno umiejscowiony mniej więcej na jednym poziomie.

Gdy budowaliśmy z moim tatą ten tunel, nie mieliśmy zbyt wiele czasu na dopracowanie szczegółów, ale z racji, że w przyszłym roku czeka mnie przemalowanie szkieletu mam zamiar wprowadzić kilka ulepszeń. Wymyśliłam sobie, że jak już ładnie szlifiereczką zedrę farbę to przyspawam (za pośrednictwem Mistrza Świata

) ogniwka do łuków. Mam taki ładny kawał grubego drutu (? 3-4 mm). Planuję zwinąć go na jakiejś rurce w sprężynę i przeciąć go tak żeby powstały ogniwka (wzdłuż czerwonej linii, na zdjęciu). Coś w tym stylu:

Potem zostanie tylko przyspawanie ogniwek do konstrukcji, ale jeszcze nie jestem pewna jak gęsto mają być umieszczone. Muszę się jeszcze zastanowić

.

Mam kolejną ciekawostkę

Większość ogrodników-działkowców praktykuje obrywanie bocznych pędów pomidorów. Ale nie wszyscy wiedzą, że pęd boczny staje się "niebezpieczny" gdy jest dłuższy niż 5 cm. Dlatego też, obrywanie tych odrostów należy przeprowadzać w miarę wcześnie, bo po przekroczeniu magicznych 5 cm pęd boczny zaczyna osłabiać roślinę
Pozdrawiam
Natalii