Zobaczysz, wypróbujesz i z czasem w ogóle zrezygnujesz z uprawy na płasko. Przynajmniej kręgosłup nie boli przy zrywaniu owoców. No i liście szybko po deszczu obsychają, jak dla mnie uprawa pionowa to same plusy, zresztą robię tak od dawna.magdallenax pisze:M wczoraj zrobił mi konstrukcje (naokoło 4 metry długą i jakieś 1,80 wysoką), bo resztę jednak posieję tradycyjnie.
Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Pozdrawiam! Gienia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
qshka, nie podałeś czym pryskałeś. Ja bym te najbardziej uszkodzone liście przy ziemi pousuwał, szyjkę korzeniową zabezpieczył jednym ze środków jak:polyversum, trianum, previcur i podsypał, aby przy podlewaniu nie była mokra łodyga przy korzeniach.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Gieniu bardziej myślałam, żeby dać kratkę w "półkole", tak jak robi sie minitunele i na to białą agro. Grządki mam wąskie 120cm/400cm więc spokojnie sięgnę z dwóch stron.gienia1230 pisze: Beti, chcesz położyć kratkę na ziemi czy pod jakimś kątem, ukośnie ? Jak będziesz zrywać ogórki, chodząc po kratce czy jak?
Na razie to tylko plany - szukam najlepszego rozwiązania, żeby ogorki nie leżały na ziemi.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
A mnie się spodobało to co na filmiku. Koszt takiej konstrukcji nie przekroczy 25pln przy kosztach jednej siatki zbrojeniowej o wymiarach 1,20m x 2,40m za 7pln, łącznie z jej pomalowaniem.
Pomiędzy tymi nogami konieczne będzie ściółkowanie bo dostępu tam raczej nie będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=gXmdtnOKrlQ
Pomiędzy tymi nogami konieczne będzie ściółkowanie bo dostępu tam raczej nie będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=gXmdtnOKrlQ
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na filmie wygląda ciekawie, ale...
Jak już, to drewno warto byłoby zaimpregnować przynajmniej raz. Choćby po to aby nie straszyło wyglądem za rok.
Dalej, problem może być siatka zbrojeniowa - to jest zwykła stal. Siatki zbrojeniowe które widziałem już na dzień dobry były w znacznym stopniu lub całkowicie skorodowane. Malowanie tego w tym stanie traci sens.
Zamiast siatki zbrojeniowej można byłoby wykorzystać (droższe) zgrzewane panele ogrodzeniowe, problem mogą być ich standardowe wymiary. Panele są ocynkowane lub powlekane albo jedno i drugie. Inna opcja to zielona siatka z tworzywa.
Zapewne patrzę na to mocno subiektywnie, moje konstrukcje ogrodowe widzę za oknem przez 12 miesięcy w roku, nie tylko w sezonie. Gdyby miał to na działce gdzie nie mnie poza sezonem bym tak nie marudził
Jak już, to drewno warto byłoby zaimpregnować przynajmniej raz. Choćby po to aby nie straszyło wyglądem za rok.
Dalej, problem może być siatka zbrojeniowa - to jest zwykła stal. Siatki zbrojeniowe które widziałem już na dzień dobry były w znacznym stopniu lub całkowicie skorodowane. Malowanie tego w tym stanie traci sens.
Zamiast siatki zbrojeniowej można byłoby wykorzystać (droższe) zgrzewane panele ogrodzeniowe, problem mogą być ich standardowe wymiary. Panele są ocynkowane lub powlekane albo jedno i drugie. Inna opcja to zielona siatka z tworzywa.
Zapewne patrzę na to mocno subiektywnie, moje konstrukcje ogrodowe widzę za oknem przez 12 miesięcy w roku, nie tylko w sezonie. Gdyby miał to na działce gdzie nie mnie poza sezonem bym tak nie marudził

pozdrawiam, Tomek
Liście oberwane.. a pryskałam Suminem
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Sumin, to chyba nazwa firmy.
pozdrawiam Ludwik
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Jakiś czas temu zadałam Takie oto pytanie...
Czy w tym temacie ktoś coś wie?? Przeszukałam internet ale konkretów brak.
Help
forumowicz chyba jednak nie znalazłeś nic w swojej mądrej książce.lunaria pisze:Proszę Was o informację na temat chorób dyniowatych.....(ogórków w szczególności) - czy patogeny chorobowe mogą przetrwać w ziemi, jeśli tak to jak długo w zależności od choroby? No i co można posadzić w miejscu gdzie rok wcześniej któraś z chorób wykończyła ogórki?

Czy w tym temacie ktoś coś wie?? Przeszukałam internet ale konkretów brak.
Help

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
Owszem- znalazłem
Okresy przerwy w uprawie po wystąpieniu chorób:
- mączniak rzekomy - 2 lata
- antraknoza - 3 lata
- zgnilizna twardzikowa - 3 lata
- parch dyniowatych - 3 lata
- kanciasta plamistość - 2 lata
To podstawowe choroby ogórków. Strony od 245- 249 wspomnianego podręcznika.

Okresy przerwy w uprawie po wystąpieniu chorób:
- mączniak rzekomy - 2 lata
- antraknoza - 3 lata
- zgnilizna twardzikowa - 3 lata
- parch dyniowatych - 3 lata
- kanciasta plamistość - 2 lata
To podstawowe choroby ogórków. Strony od 245- 249 wspomnianego podręcznika.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A Ja wstawiłem takie coś

BobejGS pisze:bakteryjna kanciasta plamistość liści ogórkaW przypadku wystąpienia choroby należy także przerwać uprawę roślin dyniowatych w tym miejscu na okres lat 3. Pomóc może także regularne odchwaszczanie roślin, aby zwiększyć przepływ powietrza. Pamiętajmy o tym, by porażone części roślin natychmiast palić, gdyż mogą być one dalszym źródłem choroby.
http://spec.pl/dom-i-ogrod/rosliny-i-kw ... by-ogorkow
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
A ja wam powiem że jak by każdy tak przestrzegał tych reguł to co drugi działkowiec by miał puste pola.
Pozdrawiam Paweł
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
forumowicz i BobejGS dziękuję Wam bardzo za informacje
pawelp1320 no masz trochę racji, ale nie zaszkodzi zasięgnąć wiedzy i pokombinować by mieć zdrowe ogórki ( i inne dyniowate), oczywiście należy pamiętać o opryskach od forumowicz

pawelp1320 no masz trochę racji, ale nie zaszkodzi zasięgnąć wiedzy i pokombinować by mieć zdrowe ogórki ( i inne dyniowate), oczywiście należy pamiętać o opryskach od forumowicz

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak u Was z koprem? Co roku był już dywanik,a teraz ledwo kilka sztuk.Podobno jak nie ma kopru to i z ogórkami marnie-taki przesąd ludowy.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Jak jest koper to nie ma ogórków, i na odwrót.
U mnie koperek bardzo ładny, ale ogórków nie widze na razie. Kielkują ładnie ale siedzą pod ziemia.
U mnie koperek bardzo ładny, ale ogórków nie widze na razie. Kielkują ładnie ale siedzą pod ziemia.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie koper jak nigdy wyszedł za 1-szym razem. Ogórki kiełkują masowo w multipaletach ;) Kilka sztuk Kraka już w gruncie ładnie rośnie.