Balkonowy raj - Cuxiowe kwiatomaniactwo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowy raj - Cuxiowe kwiatomaniactwo

Post »

Witam
Pomidorki bardzo ładne, czekam na owoce, będę im kibicował.
Pozdrawiam ;:172
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p
Od: 14 mar 2014, o 22:02

Post »

Ładnie już te Twoje pomidorki wyglądają, moje jakoś tak powolutku... niech się już zrobi ciepło, bo się nie mogę doczekać kiedy zaczną rosnąc na dobre!

Kibicuję groszkowi, niech rośnie na przekór teściowym! :heja :wink:
pozdrawiam słonecznie, Ewa
Mój balkon, z wątkiem dziecięco-kocim
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42

Post »

Ewa, Stefanek niestety już nie wyglądają tak ładnie.. Spaliło je dzisiejsze poranne słońce :( Niektóre listki pójdą precz z tego co widzę, bo same już usychają:(

Obrazek

Obrazek

Także Nikka83 powinnam chyba robić tak jak Ty, bo plamki pojawiły się chyba w miejscach, gdzie stacjonowała woda:( I najgorsze, że wszystko zrobiło postęp w ciągu 2h? Masakra, ale jestem zła na siebie :(
Pozdrawiam, Kamila :)
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p

Post »

Pocieszę Cię Kochana, że ja własnoręcznie załatwiłam sobie kawowca niedawno - zaatakował go wełnowiec, przeczytałam, żeby go spryskać wodą z płynem do mycia naczyń i jak to ja - przesadziłam pewnie ze stężeniem i czasem działania. Efekt: popalona większość liści, czyli dłuuuugie suche badyle z kilkoma listkami na samym czubku. ;:223 Za to wełnowca pozbyłam się definitywnie! ;:306
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cuxia aż tak może zaszkodzić pomidorkom słońce? Współczuję ;:168
Ja wystawiam je jak jestem w domu, niestety wychodzę do pracy bardzo wcześnie (około 5.30). Teraz będzie dla nich sprawdzian bo cały weekend będą na balkonie (o ile będzie słoneczko) :roll:
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Rośliny należy powoli przyzwyczajać do słońca. Najpierw wystawia się je w cień, później półcień i do słońca.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p

Post »

Haloooooo, co tam słychać u Ciebie? Jak pomidorki? Jak komarzyce? Jak ziółka? :wit
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

Witajcie!

No troszkę mnie nie było, ale to tylko dlatego, że jakieś wielkie zmiany na moim balkonie nie zaszły. Pogoda była średnia, nic nadzwyczajnego:) No ale pokażę Wam jak to u mnie teraz wygląda:) Na pierwszy ogień przedstawiam Wam moje Vilmy - te w dużym kwietniku, na który udało mi się namówić mojego Małża! Nie wiem czy nie są za ciasno posadzone, ale czytałam, że niektórzy mieli je nawet w 2l doniczkach.. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Dosadziłam im też trochę bazylii w wolnych miejscach, jednak ta bazylia jakaś u mnie licha wyszła.. Natomiast ten większy pomidor w donicy to zółty gruszkowy, kupiłam, podlewa i widzę, że ma już zalążki kwiatów! Małe Vilmy też, ale takie, że ledwo jestem w stanie je dojrzeć:)

Obrazek

A tutaj właśnie bazylia /ma lekko popalone liście chyba, albo nie wiem co to jest/ oraz stokrota czyli osteo uratowane z kwiaciarni, które szykuje się do puszczenia pierwszych na moim balkonie kwiatków!! Jupii!! ;:303 No i mój szczypiorek chiński, który jakiś tez taki nijaki, ale widzę, że powoli rusza:)

Obrazek

Zioła mają się dobrze, najlepiej chyba rośnie mi rozmaryn i tymianek, natomiast oregano...hmmmm... zmarniało? raczej zaczęło usychać, dlatego obcięłam zielone jeszcze gałązki i zostawiłam same patyki, zalałam wodą i czekam, zobaczymy czy odbije - oby! Czy może powinnam obciachać je do cna?

Obrazek

Komarzyce żyja i mają się chyba dobrze, tym kwiatom nigdy niczego u mnie nie brakuje, no chyba że są połamane.. Ale nawet ta połamana jakoś odzyskuje powoli siły. Natomiast groszek stanął w miejscu i ruszyć nie chce. Potraktowałam go więc dziś nawozem i zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie:)

Obrazek

Oby pogoda się utrzymała, bo moje roślinki bardzo potrzebują słońca! :)
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p

Post »

Ależ Ci się ten gruszkowy rozrósł! ;:oj
A bazylię trzymałaś na dworze, czy w domu? Bo moje siewki domowe przetrzymały, za to te balkonowe niestety padły, chyba zmarzły biedactwa.

Z oregano mam ten sam problem, zobaczymy czy się odratuje, czy trzeba wymienić na nowe. :wink:

A groszkowi daj chwilę jeszcze - mój już się powolutku zaczyna wspinać po drabince. Też mu się nie spieszy, ale już widać, że zaczął rosnąć. Do końca tygodnia może dostanie wystarczającego kopa, bo potem znów burzowo-deszczowo.
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p

Post »

Ewa bazylia została jakiś czas temu wyniesiona na balkon..Ale domu już zaczęła mieć te plamki na listkach, nie wiem co jej jest. Oregano paskudztwo widzę. No nie wiem jak mi padnie to w cholerę z nim i wsadzę tam jakąś melisę czy coś:P To co było obcięłam, do woreczka i do zamrażarki :) Tak.. gruszkowy rośnie jak oszalały, ale widzę, że nawet moje Vilmy po podlaniu Florovitem do pelasiek nabrały koloru i "zmężniały" .
Groszek mam karłowy, więc nie będzie mi się piął po niczym, marzy mi się kula kwiatów, którą jak dobrze pójdzie zobaczę pewnie w sierpniu hahaha :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p

Post »

Hmm... takie jaśniejsze kropki na tej bazylii były? Bo u mnie oregano i majeranek coś takiego miały, też się zastanawiałam co to jest - myślałam że z zimna.

Mój groszek też za chwilę będzie karłowy, bo jeden z kotów przestawia się na wegetarianizm ewidentnie... ;:223
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Już chciałem napisać, że to jakiś inny groszek, a to karłowy, ;:oj ciekawe jak będzie wyglądał pod koniec lata. :wink:
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cuxia- Kamilko, jak się mają Twoje kwiaty w skrzyneczkach?
Komarowiec i groszek pachnący pewnie juz duże porosły.
Pokaż proszę też inne roślinki.
Pięknego dnia ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”