Brzoza ( Betula ) - młode siewki

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Brzoza ( Betula ) - młode siewki

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji roślinek ( siewek ). Cały czas pielęgnowałem je, jako petunie, jednak z biegiem czasu, coraz bardziej ich nie przypominały. Nie mam zielonego pojęcia, skąd wzięły się tam inne nasiona, poza moimi. Teraz nie wiem co to za roślinki, gdzie je wysadzić ( warzywnik/rabatka ). Liczę na Waszą pomoc.
Obrazek
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Identyfikacja roślinki ( prezentu )

Post »

Tego to sama jestem ciekawa,w zeszłym roku kupiłam mieszanką nasion kwiatów na skalniak i tego wyszło najwięcej.Na 100% nie petunie,raczej coś z drzew ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony.
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi to trochę na siewki brzozy wygląda (ale nie jestem pewien, bo nie mogę zdjęcia powiększyć). Pasowałoby, bo brzoza z racji małych i lekkich uskrzydlonych nasionek sieje się wszędzie gdzie popadnie, nawet w rynnach czy na dachach.
michal4823
100p
100p

Post »

Na pewno są to siewki brzozy? Wszystko tylko nie brzozy... Ich mam pod dostatkiem. Dodaje jeszcze zdjęcie z przybliżenia, może jednak, okaże się, że to jakaś inna roślina.

Obrazek
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No niestety wg mnie to Brzoza. Znam problem, sieją się masowo gdzie popadnie więc należy się tych siewek spodziewać dosłownie wszędzie, gdzie jest choć trochę ziemi.
michal4823
100p
100p

Post »

Szkoda było mi je wyrzucić i na razie rozpikowałem je, do osobnych doniczek. Może znajdę jakąś osobę, która ucieszy się z takiego prezentu :D .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”