Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
- misia53
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu twoje dysosmy juz duzę ,a mieszkamy od siebie niedaleko ,moje co z ziemi wystartowały.Pleiantha tylko jest spora i widać zawiązane kwiaty .Mam cichą nadzieje ze przymroski nas ominą , szkoda było by one są delikatne .Pięknie rozrośniete kępki corydolisów.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Aniu wszystkie,wszystkie pokazane kwiaty są piękne .Zachwycające pierwiosnki-mam słabość do nich. A corydaliski też . A moje-Twoje małe iryski to urzekająco kwitną np. jeden z tych które otrzymałam ma fryzowane płatki jak panienka na wietrze.Cudo.. czy one tak słabo przyrastają?????? Teraz patrzę na róże bo b. szybko rosną i już nie wszystkie ale większość w pąkach. pozdrawiam u nas pogoda sprzyja roślinności bo w miarę wilgotno. 

- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiolu - cieszę się, że zaglądasz i zapraszam serdecznie. Upał spowodował szybkie przekwitanie zarówno kokoryczy jak i trójlistów. Jeszcze wykwitną odmiany T. grandiflorum i T. luteum.
Glaucidium palmatum jest rośliną chłodnego cienia i obecne, nietypowe dla tej pory roku upały powodują, że szybciej przekwita
Misiu -sama pisałaś, że u Ciebie gleba cięzka, więc i chłodniejsza bo magazynuje więcej wody. Stąd róznice w szybkości wegetacji. Moje dysosmy też mają pąki. Oby tylko te przymrozki nie były zbyt duże albo najlepiej- żadne
Mario - te iryski cieszą już nie jedną osobę w Polsce, co niezmiernie mnie z kolei cieszy
. Niektóre odmiany łatwiej , a niektóre wolniej przyrastają ale generalnie są łatwiejsze niż wysokie irysy z grupy TB i z pewnością doczekasz się pokaźnych kępek.
Moja kolejna miłość - pierwiosnki Siebolda. Jak to dobrze, że przybywa ich w ofertach sprzedaży i że dobrze się rozrastają.
Moje starsze odmiany...

i te, które kwitną po raz pierwszy

Z niecierpliwością czekam na wykwitnięcie następnych odmian.
Glaucidium palmatum jest rośliną chłodnego cienia i obecne, nietypowe dla tej pory roku upały powodują, że szybciej przekwita

Misiu -sama pisałaś, że u Ciebie gleba cięzka, więc i chłodniejsza bo magazynuje więcej wody. Stąd róznice w szybkości wegetacji. Moje dysosmy też mają pąki. Oby tylko te przymrozki nie były zbyt duże albo najlepiej- żadne

Mario - te iryski cieszą już nie jedną osobę w Polsce, co niezmiernie mnie z kolei cieszy

Moja kolejna miłość - pierwiosnki Siebolda. Jak to dobrze, że przybywa ich w ofertach sprzedaży i że dobrze się rozrastają.
Moje starsze odmiany...

i te, które kwitną po raz pierwszy

Z niecierpliwością czekam na wykwitnięcie następnych odmian.
- misia53
Aniu wszystkie prymule sieboldii urocze a Lacy Lady mnie oczarowała 

Moje nadwyżki
Moje nadwyżki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Pierwiosnki sieboldii są urocze. Udało mi się właśnie kupić na targach dwie odmiany NN. Dzięki Tobie wiem ,że jeden z nich to Kuomi. Czy znasz nazwę tego na kolejnym zdjęciu? Wydaje mi się, że właśnie takiego kupiłam. Lacy Lady zapiera wręcz dech 

- andowan
Misiu, Izo - Lacy Lady ma duże kwiaty i rzeczywiście jest niesamowita. Sparkler ma kolor, którego nie udało mi się sfotografować- ten amarant jest neonowy i aż świeci.
Izo - znam oczywiście: to odmiana PRAGA. Nawet nie zauważyłam, że nie podpisałam zdjęcia ale już poprawiłam
Izo - znam oczywiście: to odmiana PRAGA. Nawet nie zauważyłam, że nie podpisałam zdjęcia ale już poprawiłam

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aniu po raz pierwszy widzę tak piękne odmiany sieboldii...niesamowite 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- andowan
Beatko - odmian P. sieboldii jest bardzo dużo i , na szczęście dla ich wielbicieli, znaleźli się odważni, którzy sprowadzają do Polski nowości aż z Japonii
Ja się bardzo cieszę, że będę mogła poszerzyć ich kolekcję, bo są urocze i ładnie się rozrastają.
Tymczasem w ogrodzie bardzo zimno i bardzo mokro. W dodatku straszą przymrozkami, co przyprawia mnie o strach, czy przetrwają rozwijające się pąki irysów i kamasji, liście funkii, paproci i dziesiątków innych moich ogrodowych pupili
Upalne dni spowodowały przyspieszone kwitnienie wawrzynków. A ten zapach!!! Wszyscy sąsiedzi zastanawiali się, co tak pachnie.

Zakwitła kolejna piwonia botaniczna - P. wittmanniana. Mam dwa okazy, które różnią się wielkością kwiatów i pokrojem kępy.( róznice w kolorze zdjęć wynikają z róznic w nasłonecznieniu)

Tulipany botaniczne

Tymczasem w ogrodzie bardzo zimno i bardzo mokro. W dodatku straszą przymrozkami, co przyprawia mnie o strach, czy przetrwają rozwijające się pąki irysów i kamasji, liście funkii, paproci i dziesiątków innych moich ogrodowych pupili

Upalne dni spowodowały przyspieszone kwitnienie wawrzynków. A ten zapach!!! Wszyscy sąsiedzi zastanawiali się, co tak pachnie.

Zakwitła kolejna piwonia botaniczna - P. wittmanniana. Mam dwa okazy, które różnią się wielkością kwiatów i pokrojem kępy.( róznice w kolorze zdjęć wynikają z róznic w nasłonecznieniu)

Tulipany botaniczne

- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Aniu, Ty mnie swoimi pięknymi roślinami w jakąś chorobę wpędzisz
Ślinię się na ich widok
i podziwiam 

Ślinię się na ich widok

- andowan
Iwonko - ja już od dawna jestem chora na roślinomanię. Cieszę się, że przyszły takie czasy, że ogrody i rośliny ozdobne weszły w modę, bo oferty firm ogrodniczych są coraz bogatsze a i rynki zagraniczne są dostępniejsze. Zbiorowe zamówienia na forum czy w gronie przyjaciół, umożliwiają zakupy z mniejszą kwotą za przesyłkę. Teraźniejsze problemy to : brak wolnego miejsca w ogrodzie i ograniczone zasoby finansowe na coraz bardziej wyszukane rośliny
Temperatura w nocy z soboty na niedzielę była na Mazowszu ujemna.Ucierpiały liście dwóch bardziej wrażliwych magnolii. Inne rośliny jakoś szczęśliwie przetrwały ale chyba dlatego, że całą sobotę padał deszcz i woda zamarzając, oddała sporo ciepła. Niektóre moje wrażliwce roślinne spędziły noc przykryte włókniną.
Kwitną krzewy i drzewa

Iryski SDB

Na wilgotnej rabacie Simplocarpus foetidus , który niestety jeszcze nie zakwitł ale z roku na rok jest coraz większy i bardzo przeze mnie lubiana, niespotykana skalnica dopiero w pąkach.

Temperatura w nocy z soboty na niedzielę była na Mazowszu ujemna.Ucierpiały liście dwóch bardziej wrażliwych magnolii. Inne rośliny jakoś szczęśliwie przetrwały ale chyba dlatego, że całą sobotę padał deszcz i woda zamarzając, oddała sporo ciepła. Niektóre moje wrażliwce roślinne spędziły noc przykryte włókniną.
Kwitną krzewy i drzewa

Iryski SDB

Na wilgotnej rabacie Simplocarpus foetidus , który niestety jeszcze nie zakwitł ale z roku na rok jest coraz większy i bardzo przeze mnie lubiana, niespotykana skalnica dopiero w pąkach.

- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Aniu, niestety wiele lat temu i mnie dopadła ta roślinna choroba
Ten Simplocarpus foetidus ma niesamowite liście. Na szczęście ( dla mnie ) nie mam takich warunków
I następna irysomania

Ten Simplocarpus foetidus ma niesamowite liście. Na szczęście ( dla mnie ) nie mam takich warunków

I następna irysomania

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Wielkie dzięki Aniu za nazwę. Na Ciebie zawsze można liczyć
Fortegilla major marzy mi się od dawna, ale nie mogę jej spotkać w swojej okolicy.
O istnieniu takiej ilości różnych wawrzynków też nie miałam pojęcia
A są cudne!

Fortegilla major marzy mi się od dawna, ale nie mogę jej spotkać w swojej okolicy.
O istnieniu takiej ilości różnych wawrzynków też nie miałam pojęcia

Dzięki Tobie Aniu poszerzyłam wiedzę o pierwiosnkach z grupy siebolda

- andowan
Iwonko
Izo - widziałam tę Fortegillę w sklepie internetowym Future Gardens.
Jeśli chodzi o wawrzynki, to jest ich bardzo dużo (w przyrodzie występuje sporo gatunków a jeszcze hodowcy wyhodowali całą masę hybryd) i z pewnością dołożę starań, by wzbogacić swoję kolekcję.
Marysiu - cieszę się, że wzbogaciłam Twoją wiedzę
W ogrodzie mokro , pachną bzy i słychać wiosenne śpiewy ptaków. Nawet kukułka codziennie obwieszcza swoją obecność w pobliskim zagajniku. Codzienne deszcze i ciepełko spowodowało, że ogród stał się jakiś ciaśniejszy - rośliny podrosły w okamgnieniu i zapełniając rabaty znów utwierdziły mnie w przekonaniu, że zbyt dużo nowych nabytków już się na nich nie zmieści
A tu tyle planów zakupowych
Kwitnie coraz więcej irysów. Niestety ciągła wilgoć spowodowała rozprzestrzenienie się chorób grzybowych choć wykonałam prewencyjny oprysk .

Piwonia delikatna.

Izo - widziałam tę Fortegillę w sklepie internetowym Future Gardens.
Jeśli chodzi o wawrzynki, to jest ich bardzo dużo (w przyrodzie występuje sporo gatunków a jeszcze hodowcy wyhodowali całą masę hybryd) i z pewnością dołożę starań, by wzbogacić swoję kolekcję.
Marysiu - cieszę się, że wzbogaciłam Twoją wiedzę

W ogrodzie mokro , pachną bzy i słychać wiosenne śpiewy ptaków. Nawet kukułka codziennie obwieszcza swoją obecność w pobliskim zagajniku. Codzienne deszcze i ciepełko spowodowało, że ogród stał się jakiś ciaśniejszy - rośliny podrosły w okamgnieniu i zapełniając rabaty znów utwierdziły mnie w przekonaniu, że zbyt dużo nowych nabytków już się na nich nie zmieści

Kwitnie coraz więcej irysów. Niestety ciągła wilgoć spowodowała rozprzestrzenienie się chorób grzybowych choć wykonałam prewencyjny oprysk .

Piwonia delikatna.

- misia53
Aniu piękne iryski pumila ,zaczyna się szał peoniowy .Koperkowa pojedyncza u mnie szybko przekwiła ,zdecydowanie o pełnych dłużej kwiat się utrzymuje.Twój ogród jest fascynujący tyle ciekawostek.
Moje nadwyżki
Moje nadwyżki