Spróbuję ze swojej strony:
slonik pisze: 1. Czy zdrowym roślinom powinno się podawać profilaktycznie jakieś środki grzybobójcze itp?
Oczywiście, że nie tylko powinno się, ale też trzeba. Najlepsze są środki działające systemicznie. Profilaktycznie niemal większość stosuje Previcur i właśnie wspomniany wyżej Bi58 Nowy. Są to również środki stosowane w przypadku chorób, ale profilaktycznie ja stosuję je na początek (gdy rośliny już rozpoczęły swój wzrost, i są "opite") i na koniec sezonu.
slonik pisze:2. Co jaki czas średnio powinno się to robić?
Nie wiem, czy inni robią tak samo, ale kiedy już rośliny są podlane i rosną w najlepsze, podlewam po raz pierwszy Bi 58 Nowy. Po miesiącu przerwy podlewam Previcurem. Potem dopiero, gdy oczywiście żadna przeszkoda się nie pojawi, a raczej na szczęście dotąd tego się nie "nabawiłam", na początku września: Previcur, i ostatnie podlanie, koniec września: Bi 58 Nowy. Wzięło się to stąd, że jeden preparat jest owadobójczy, a drugi grzybobójczy. Niemniej u mnie są stosowane profilaktycznie i mam nadzieję, że tak zostanie.
slonik pisze:3. Jakie środki chemiczne są najbardziej popularne, sprawdzone?
Jak wyżej, ale co hodowca (choć ja się za takiego absolutnie nie uważam) to ma swoje wypróbowane środki.
slonik pisze:4. Jeśli jest coś jeszcze w tym temacie do napisania, bardzo proszę o dopisanie.
Ja co mogłam - dodałam, i chętnie poczytam, co inni mają do powiedzenia.