Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
W wykonaniu mojej babci i mamy, to ciasto było pyszne, przepyszne. U mnie zbyt szybko piecze sie góra a środek pozostaje niedopieczony...zganiam na piekarnik - one maja termoobieg, ja nie...
- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Taki jabłecznik z ciasta ucieranego często robiła moja Mama,tylko ona zamiast startych jabłek dawała mus ze słoika z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub kisielu.Przeważnie było zjedzone zanim zdążyło jeszcze ostygnąć.Dziękuję za przypomnienie przepisu,na pewno skorzystam 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak już odzyskam piekarnik to zrobię -tęsknię za babcinym jabłecznikiem,a nie znam Jej przepisu-robiła taki z "kratką"u góry
Dzisiaj szybko uporałam się z obiadkiem-surówka od wczoraj bo syn za późno ją znalazł,mleczko od krówki już się ukwasiło-będzie o popicia,zrobiłam bitki wieprzowe i udusiłam w sosie kurkowo-śmietanowym z koperkiem=mniam
(w Castoramie podeszlismy wczoraj do baru Barbik i M zamówił sobie takiego specyjała-rewelacja więc poszłam za ciosem
Jestem pozytywnie zaskoczona ,że taki "przycastoramowy"bar ma jedzonko jak w lepszej restauracji-robią na bieżąco-świeżutkie i smaczniusie
dobry kucharz 

Dzisiaj szybko uporałam się z obiadkiem-surówka od wczoraj bo syn za późno ją znalazł,mleczko od krówki już się ukwasiło-będzie o popicia,zrobiłam bitki wieprzowe i udusiłam w sosie kurkowo-śmietanowym z koperkiem=mniam

(w Castoramie podeszlismy wczoraj do baru Barbik i M zamówił sobie takiego specyjała-rewelacja więc poszłam za ciosem

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Ja go uwielbiałam, jak któras zrobi, to poprosze kawałek 

- asma
Rozumiem Aniu,że nie masz takiego przepisu? 

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, czy o coś takiego Ci chodzi?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3525511
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3525511
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
No pewnie, że mam. Jest to przepis z podstawówki. Piekłyśmy taki jabłecznik na ZPT. Mogę zatem powiedzieć, że jest to przepis "babciny", bo ma co najmniej 40lat. 

Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
No popatrz za szybko wcisnęłam "wyślij", a chciałam wpisać przepis;
Jabłecznik
1/2 kg mąki
250g margaryny
150g cukru pudru
2 jajka
1/4l gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cukier puder do lukru
1 kg jabłek 150g cukru
2 łyżki bułki tartej
Ja robię ten jabłecznik z musu jabłkowego, zamiast świeżych jabłek dodaje 2 duże słoiki musu.
Mąkę wymieszać z proszkiem, margarynę posiekać w mące, dodać jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, wstawić na godz do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cukrem. Na wysmarowaną blachę wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wykładamy jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy, wycinamy paski o szerokości 1,5cm. układamy na jabłkach paski ciasta robiąc szachownicę. Pieczemy w temp 180C. około 45-50min. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem, lub obficie posypujemy cukrem pudrem.

Jabłecznik
1/2 kg mąki
250g margaryny
150g cukru pudru
2 jajka
1/4l gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
cukier puder do lukru
1 kg jabłek 150g cukru
2 łyżki bułki tartej
Ja robię ten jabłecznik z musu jabłkowego, zamiast świeżych jabłek dodaje 2 duże słoiki musu.
Mąkę wymieszać z proszkiem, margarynę posiekać w mące, dodać jajka, śmietanę i cukier puder. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, wstawić na godz do lodówki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cukrem. Na wysmarowaną blachę wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wykładamy jabłka. Drugą część ciasta wałkujemy, wycinamy paski o szerokości 1,5cm. układamy na jabłkach paski ciasta robiąc szachownicę. Pieczemy w temp 180C. około 45-50min. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem, lub obficie posypujemy cukrem pudrem.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- asma
ojej ale bym zjadla....juz nie moge sie doczekac powrotu do domu i wlasnych garow.Niby mam wszystko,ale podopieczny mnie doprowadza do szalu jezdzac za mna po kuchni i zagladajac mi w gary.Zjadl by nie wiadomo co,a jak nalozone to zawsze mu za duzo.Pieogi sobie wymyslil no nie na moje nerwy..dwa kleic nie będę.Mam chyba kryzys,a raczej na pewno
chce do domu....

- asma
Pestko-pojechałaś do pracy gotować???
gotowac sprzatac prac cewnikowac rehabilitowac byc pania do towarzystwa na spacerach,na kreglach i podczas wizyt rodzinnych...To tak w skrcie.Sorki za pismo ale to klawiatura niemiecka,a ja mam coraz wiekszego dola....