O widzę znajomego?? panie Rysiu witam serdecznie! Moje dalie też znakomicie rosną.Mają teraz w tym roku nawóz dedykowany daliom więc mam nadzieję że to docenią.U mnie też pierwsze kwiaty dalii się pojawiły choć wygląda to dziwnie.Dlaczego?? Kupiłem karpę która miała być dalią "Inca" jednak jej nie przypomina to raz.Następna to dalia "Melody Harmony" w oryginale powinna mieć liście ciemno zielone niemal czarne ta natomiast choć rośnie w donicy znakomicie ma liście jasno zielone więc nim ukaże się kwiat nie wiem czego się z niej dochowam.
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Pawle! Na pewno wyjdzie coś fajnego! Bo wszystkie dalie fajne są, choć zdarzają się wyrodzone paskudy, albo zawirusowane.
Przeczytałam gdzieś, że dalie możemy podlewać nawozem do pomidorów i one są z tego bardzo zadowolone, bo pomidor to ich krewniak! Moje dalie podlałam wszystkie "magiczna siłą" do pomidorów właśnie. Czekam na efekty
Takasobie no więc w minionym sezonie trafiła mi się istna paskuda,masz rację.Było to cherlawe,wybujałe nie przypominało nijak tego co na kapersie,słowem porażka i to "coś" zapakowano w Holandii! Chyba pakowacz miał fatalny dzień a może złośliwiec z niego? Nie mniej tak było.Ten do pomidorów? Jak to mówią "mądrej głowie dość po słowie" jutro kupię taki nawóz,choć dotychczas stosowałem firmy Planta dedykowany do Dalii mineralny.Ocena? Bez rewelacji.
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Z zakupem dalii jest tak jak zakupem innych roślin do kolekcjonowania. Trzeba uważać na źródło. Najlepiej się wymienić, można też kupić u zaufanego dostawcy, można odkupić nadwyżki od np forumowiczów bądź innych miłośników - ogrodników. Są też polskie firmy, szkółki, które mają wysoką zgodność odmianową. Ale bywają też firmy holenderskie, których kapersy sprzedawane są w marketach i są zgodne odmianowo.
Zamiast uczyć się na własnych błędach, poczytaj daliowe wątki tu na forum, służę również informacjami na pw.
Ogromnie mnie to cieszy takasobie to znakomita wiadomość.Błędy na kapersach pewnie będą się zdarzać nadal.Na pewno to o czym piszesz jest jakimś wyjściem.Poszukiwałem między innymi dalii Gallery Pablo i nie znalazłem niestety.No cóż,powiedziałem sobie "nie można mieć wszystkiego".Z Twoich rad nie omieszkam skorzystać no i Rysia.Dzięki piękne.
Pawel42 pisze:Poszukiwałem między innymi dalii Gallery Pablo i nie znalazłem niestety.
Nie wszystkie odmiany są dostepne w Polsce w sprzedaży. O popularności odmiany decydują jej cechy, również łatwość rozmnażania i przechowywania. Nie wiem, jak radzą sobie dalie z serii Gallery, ale niewiele ich widzę w sprzedaży. Może należy zacząć z dostępnymi odmianami, potem i te mniej dostepne się trafią np. u Stanisława.
Jutro ją zmierzę ale na "Bishop" to ona też mi nie wygląda ponieważ ona już w górę nie rośnie no i te liście daliowo klasyczne.Paweł mam wrażenie że to jeszcze inna odmiana choć naturalnie mogę się mylić.Żółty wieniec na środku kwiatostanu obsypuje pyłek pod koniec kwitnienia.Ona do góry nie rośnie już około trzech tygodni.
Wygląda na to,ze Wasze dali (balkonowe ) nie nadaja sie na balkon ani do donicy. Jak macie możliwość - zasadźcie je w gruncie. Może taka ich uroda, że mają taki pokrój, a może trochę im ciasno i głodno, i wybujały.