Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1
Trzeba utrzymywać wilgotność.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ok, dziękuję. Dziś podleję odpowiednio.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Wczoraj robiłem przegląd pomidorków pod folią i pierwsze grono zawiązał już cornabel i słonka
a na kilku są już takie cuda

No i jak tu miąłbym nie grzać w trakcie tych chłodnych dni...

No i jak tu miąłbym nie grzać w trakcie tych chłodnych dni...
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gratuluje
Widać, że ogrzewanie im pomogło przetrwać chłody, których nawet nie poczuły. Oby tylko już nie trzeba było grzać 
Fragment wypowiedzi ,nie na temat usunęłam/K
Ja bardzo proszę wszystkich zadających pytania, o podawanie jak najwięcej szczególów, niezależnie od tematu zadawanego pytania . To jest naprawdę bardzo pomocne w postawieniu diagnozy czy zaleceń

Fragment wypowiedzi ,nie na temat usunęłam/K
Ja bardzo proszę wszystkich zadających pytania, o podawanie jak najwięcej szczególów, niezależnie od tematu zadawanego pytania . To jest naprawdę bardzo pomocne w postawieniu diagnozy czy zaleceń

jondi
Wywalasz wszystkie chwasty? przecież to najlepszy materiał na żyzną ziemię i nie potrzeba do tego żadnych zabiegów fermentacyjnych , wrzucasz wszystko na jedno miejsce i samo się robi.
Wywalasz wszystkie chwasty? przecież to najlepszy materiał na żyzną ziemię i nie potrzeba do tego żadnych zabiegów fermentacyjnych , wrzucasz wszystko na jedno miejsce i samo się robi.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Dzisiaj byłam w tunelu, żeby podlać ziemię. Co się okazało? Że wyrosło pod folią kilka małych pomidorków( wydaje mi się, że to Pokusa). Okazuje się, że jednak nocne temperatury nie są takie straszne.
Mam na imię Ilona...
Witam. Moi drodzy mam pytanie. Posiałem w marcu pomidorki kilka odmian do palet. Po niedługim czasie przepikowałem do kubków. Niektóre naprawdę bardzo ładnie rosły, ale niektóre stanęły w miejscu i nic do przodu. Odmiany które posiałem to Red Pear, Promyk, Adonis, San Marzano oraz Maskotka. I pozostały tylko Promyk, Adonis, i San Marzano. Pozostałe odmiany po prostu z dnia na dzień były coraz gorsze. Nie rosły, robiły się całe fioletowe. Więc wyrzuciłem je, i wielkim tygodniu wysiałem na nowo. Teraz mają ok 10cm, kilka listków i rosną dość ochoczo. Pytanie czy coś z nich będzie(czy dogonią inne, czy zdążą zaowocować)? Zależy mi przynajmniej na odmianie maskotka. Niestety moja wina bo przeliczyłem sobie ile pomidorków potrzebuję do tunelu i więcej nie wysiewałem. Gdybym wysiał to może miał bym choć kilka z tych odmian. Pierwszy raz w życiu założyłem tunel i popełniam błędy.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spokojnie, urosną i będą owocowały.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Maskotka jest bardzo wczesna i samokończąca. Ja celowo wysiewam później 2 turę, by mieć, gdy te pierwsze kończą owocowanie.
U mnie też pierwsze zakwitły Stupice
Ale w ubiegłym roku ociągały się bardzo i pomidory miałam później niż inne i tylko 3 szt. Coś im nie pasowało.
U mnie też pierwsze zakwitły Stupice

Moje red pear też stały w miejscu ,wysadzone do tunelu ,podskoczyły.
Re: uprawa pomidorów w szklarni .
Wiadomość dla marfefki.
Betokson można kupić zamawiając go poprzez sklep internetowy. Ja osobiście zamówiłam go w sklepie internetowym Floks.pl. Co prawda trzeba zapłacić za przesyłkę ale cóż...skoro inaczej nie można.
Betokson można kupić zamawiając go poprzez sklep internetowy. Ja osobiście zamówiłam go w sklepie internetowym Floks.pl. Co prawda trzeba zapłacić za przesyłkę ale cóż...skoro inaczej nie można.

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Słuchajcie, mam takie pytanie... Za 2 tyg. wyjeżdżam z dzieckiem i nie będzie mnie 10-14 dni. Mąż w tym czasie może jedynie znajdzie czas żeby podlać pomidorki. I w związku z tym mam problem... 5 krzaczków kupionych na ryneczku już trzy tygodnie rośnie w tunelu, moja rozsada pomidorków i papryki jeszcze czeka na lepsze czasy aż wydobrzeje i podrośnie. I chciałam zapytać, czy ze względu na mój wyjazd wysadzić je już teraz żeby się ukorzeniły i przed samym wyjazdem wspomóc ewentualnie jakimś opryskiem? Jeśli tak, to jakim? Chciałabym jakoś zabezpieczyć moje roślinki, żeby mieć do czego wracać 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Jeżeli masz gotowe podłoże pod pomidory w tunelu, w sensie uprawnione itd, to ja bym posadził. W zależności od typu gleby, ale jeżeli przed posadzeniem wlejesz w wykopany dołeczek duzo wody, posadzisz w to błoto to przez dwa tygodnie nie musisz nawet podlewać. Na pewno sie przez to rozsada dobrze ukorzeni. Inaczej sprawa ma sie na ziemiach piaszczystych.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
andzia458!
Poczytaj tu: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
Poczytaj tu: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.