Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
A dlaczego za kilka dni? Przepis na HT jest chyba szybszy, albo ja jak zwykle czegoś nie zrozumiałam forumowicz, pomocy!
Pozdrawiam. Magda
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepis na HT jest 24h i troche
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
magdalenka147!
Nie jest tak jak myślisz.Trzeba tygodnia aby te pierwsze składniki dobrze ze sobą się połączyły.To znaczy nabrały mocy.Dopiero póżniej wystarczą 24 godz po połączeniu z wodą.
Tak mam zapisane.
Chyba,że pomysłodawca sprostuje moją wypowiedż.
Skorupek z jajek kurzych(wiejskich)ususzonych mam pełne wiaderko.
Ale jeśli w przepisie forumowicz podał jako składnik kredę malarską to taką kupiłam.
Bez komentarza.
Nie jest tak jak myślisz.Trzeba tygodnia aby te pierwsze składniki dobrze ze sobą się połączyły.To znaczy nabrały mocy.Dopiero póżniej wystarczą 24 godz po połączeniu z wodą.
Tak mam zapisane.
Chyba,że pomysłodawca sprostuje moją wypowiedż.
Skorupek z jajek kurzych(wiejskich)ususzonych mam pełne wiaderko.
Ale jeśli w przepisie forumowicz podał jako składnik kredę malarską to taką kupiłam.
Bez komentarza.
- Maraga
jokaer!
Jeśli pytałaś mnie, to tak pryskam te pelargonie tylko OW.Dlatego,że na razie mam tylko ten preparat i to od przeszło miesiąca.Poza tym,ziemię mają z Lidla już z nawozem.W takiej samej posadziłam bratki i do tej pory są ładne,czyli ziemia im służy.
Natomiast te pelargonie kupiłam po przecenie.Wyglądały okropnie,szkoda,że nie zrobiłam zdjęć.Listki miały żółte,zielone z obwódkami żółtymi.Pomału dochodzą do siebie.
Jeśli pytałaś mnie, to tak pryskam te pelargonie tylko OW.Dlatego,że na razie mam tylko ten preparat i to od przeszło miesiąca.Poza tym,ziemię mają z Lidla już z nawozem.W takiej samej posadziłam bratki i do tej pory są ładne,czyli ziemia im służy.
Natomiast te pelargonie kupiłam po przecenie.Wyglądały okropnie,szkoda,że nie zrobiłam zdjęć.Listki miały żółte,zielone z obwódkami żółtymi.Pomału dochodzą do siebie.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Tak, pomysłodawca trochę poprawił przepis, bo za gęsty wychodził nastaw z alkoholu i suchych ziół 

Pozdrawiam Eugenia
- Maraga
Ebabka!
Dziękuję.Widocznie przeoczyłam.Doczytam i poprawię w zapiskach.
magdalenka147!
Zwracam honor.Przepraszam za zamieszanie,które niechcący wywołałam.
Dziękuję.Widocznie przeoczyłam.Doczytam i poprawię w zapiskach.
magdalenka147!
Zwracam honor.Przepraszam za zamieszanie,które niechcący wywołałam.

- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytanie tylko i wyłącznie do kolegi założyciela wątku .Pierwszy raz robię OW dałem 100 ml zawiesiny kredy (tej mojej Chełmskiej z kopalini) i 250 ml octu jabłkowego kamisu 6 procętowego ,reakcja była burzliwa ,tylko trwa już kilka dni z lekka ,a szczególnie jak butlą wstrząsnę ,tak ma być ,czy już mogę dodać wody i prysnąć te moje dzieciaki pomidorowe? 

- Maraga
kanclerz
Zanim odpowie kolega-założyciel to ja Ci powiem,gotowy do oprysku OW zrobiony co najmniej miesiąc temu w butli 5-litrowej przy każdorazowym zamieszaniu czy przelewaniu do opryskiwacza syczy.
Czyli tak jest w istocie.
Ale poczekamy na odpowiedż fachowca.
Maria.
Zanim odpowie kolega-założyciel to ja Ci powiem,gotowy do oprysku OW zrobiony co najmniej miesiąc temu w butli 5-litrowej przy każdorazowym zamieszaniu czy przelewaniu do opryskiwacza syczy.
Czyli tak jest w istocie.
Ale poczekamy na odpowiedż fachowca.
Maria.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Nie myślałem że taki będzie problem z kredą, objeździłem wszystkie supermarkety budowlane w okolicy i patrzyli na mnie dziwnie kiedy o to pytałem. Ale na szczęście znalazłem w hurtowni budowlanej w Markach. Jeśli ktoś z tych okolic szuka to mogę podać na priva gdzie.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jeszcz sprawdź ,czy zachodzi reakcja z octem,bo sam zakup kredy to połowa sukcesu 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Masz rację
, dzisiaj sprawdzę, wygląda dobrze, kolor kremowy, opis też że materiał czysty itd. Ale sprawdzę dzisiaj z octem.

Witam, pozdrawiam forumowiczów. Czytam forum od kilku miesięcy z dużym zainteresowaniem. Chcę dołączyć
do eksperymentów. W połowie marca wysiane pomidorki zostały trzykrotnie pryskane OW. Kreda malarska z OBI 2kg za 12 zł, ocet jabłkowy z Tesco. Wyniki bardzo dobre. Pomidorki zdecydowanie nabrały wigoru, liście stały się wyraźnie ciemniejsze. Niestety nie zostawiłam żadnych do porównania.W poniedziałek planuję wysadzić je do gruntu i tym razem już rozdzielę na pryskane i nie pryskane. Ogórki planuję wysiać w dwóch rzędach, będą łatwe do porównania. Na ratunek czeka stara jabłoń Złota Reneta, co roku chorująca na parcha jabłoni. W zeszłym roku została zdecydowanie przycięta, raz zrobiłam w kwietniu oprysk OW. Na razie u nas pada /Gdynia/ , po deszczach dostanie oprysk MW.
Mam 8 litrów pachnącego octu jabłkowego z zeszłorocznych jabłek, dzięki forumowicz za tabelę umożliwiającą obliczenie %. Czosnek dostał dwa razy OW raz podlany MW w kwietniu wygląda tak, że sąsiedzi pytają gdzie kupuje sadzonki
do eksperymentów. W połowie marca wysiane pomidorki zostały trzykrotnie pryskane OW. Kreda malarska z OBI 2kg za 12 zł, ocet jabłkowy z Tesco. Wyniki bardzo dobre. Pomidorki zdecydowanie nabrały wigoru, liście stały się wyraźnie ciemniejsze. Niestety nie zostawiłam żadnych do porównania.W poniedziałek planuję wysadzić je do gruntu i tym razem już rozdzielę na pryskane i nie pryskane. Ogórki planuję wysiać w dwóch rzędach, będą łatwe do porównania. Na ratunek czeka stara jabłoń Złota Reneta, co roku chorująca na parcha jabłoni. W zeszłym roku została zdecydowanie przycięta, raz zrobiłam w kwietniu oprysk OW. Na razie u nas pada /Gdynia/ , po deszczach dostanie oprysk MW.
Mam 8 litrów pachnącego octu jabłkowego z zeszłorocznych jabłek, dzięki forumowicz za tabelę umożliwiającą obliczenie %. Czosnek dostał dwa razy OW raz podlany MW w kwietniu wygląda tak, że sąsiedzi pytają gdzie kupuje sadzonki

Dziękuję Joanna
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Hahahaha! same zwłoki! Mam nadzieje że powiedzą koleżankom, że mam w posiadaniu octan wapnia i nie zawaham się go użyć!
Dwa razy prysnąłem, rano około dziewiątej i po trzech godzinach powtórzyłem zabieg. Jak widać leżą.

Dwa razy prysnąłem, rano około dziewiątej i po trzech godzinach powtórzyłem zabieg. Jak widać leżą.

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Dzięki namiarom podanym przez zenmach-a (
) udało mi się w końcu kupić kredę, która..... jest kredą nie tylko z nazwy!! I to za tak niską cenę!!
Forumowiczom mieszkającym w okolicy Gliwic a mającym problem z jej zdobyciem polecam ten skład budowlany.

Forumowiczom mieszkającym w okolicy Gliwic a mającym problem z jej zdobyciem polecam ten skład budowlany.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!