Ogródek AGNESS
- a_nie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek AGNESS
Taki wczesny liliowiec już zapisałam sobie Dumortiera warto mieć. Te pierwsze kwiaty cieszą szczególnie. Niskie iryski piękne tworzą zwartą kępkę nie trzeba podpierać i pięknie wyglądają. Masz już sporą kolekcję.
Piszesz, że coraz więcej masz botanicznych, ostatnio czytałam o nich i choć mi kojarzyły się wcześniej z kępkami tulipana Tarda, to ze zdziwieniem zobaczyłam ze tulipany z grupy Griega to też botaniczne. Podejrzewam, że moje niskie z wzorkiem na liściach, na które zwróciłaś uwagę, to właśnie one. Podejrzewam że 'Pinocchio'
Mam jeszcze pytanie czy ta żółta plama to za irysami to wcześniej pokazywany pszonak perowskiego?
Piszesz, że coraz więcej masz botanicznych, ostatnio czytałam o nich i choć mi kojarzyły się wcześniej z kępkami tulipana Tarda, to ze zdziwieniem zobaczyłam ze tulipany z grupy Griega to też botaniczne. Podejrzewam, że moje niskie z wzorkiem na liściach, na które zwróciłaś uwagę, to właśnie one. Podejrzewam że 'Pinocchio'
Mam jeszcze pytanie czy ta żółta plama to za irysami to wcześniej pokazywany pszonak perowskiego?
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne te niskie odmiany irysków,fakt szybko się rozrastają i cieszą oko
Ale bodziszek przecudny ten z kolorowymi listkami
Ale bodziszek przecudny ten z kolorowymi listkami

- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Wpadły mi w oko bodziszki. Ostatnio mam na nie fazę
Szczególnie piękny jest ten z kolorowymi liśćmi
Pozdrawiam Dorota

Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
iryski dorodne kępy, a i w kolorach różnorodne, też lubię takie maluchy 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iryskowa kraina można powiedzieć.
Pięknie wyglądają takie kwitnące dorodne kępy.
Bodziszki też są bardzo wdzięczne, może oprócz żałobnego.
Pięknie wyglądają takie kwitnące dorodne kępy.

Bodziszki też są bardzo wdzięczne, może oprócz żałobnego.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Robercie iryski faktycznie są urocze , niedługo i u Ciebie zakwitną . Widziałam, że u mnie pojawiają się pąki na średnich i wysokich.... czyli za chwilę dalszy ciąg
Tajeczko w tym roku sasanki zakwitały w bardzo rozciągniętym czasie..... gdy jedne były już w pełni rozkwitu to zaczynały dopiero rozwijać się pąki u kolejnych. Stąd takie długie kwitnienie
Cieszy mnie to bo bardzo lubię te kwiaty
Pamiętam Twoje problemy z iryskami.... mam nadzieję, że te, które zamówiłaś będą pięknie rosły ...
Zdradzisz gdzie zamawiałaś???
Małgosiu
u mnie nie wszystkie bodziszki już kwitną.... żałobny jest wyjątkowo wyrywny, inne w pąkach, a jeszcze inne mają same listeczki
Aniu dziękuję
Zgadza się, te maluchy kwitną jako pierwsze.... widziałam już u średnich i wysokich odmian, że zaczynają grubieć pąki..... tak, że jeszcze trochę i te się pokażą
Aniu ja bardzo lubię te wczesne liliowce.... do następnych jeszcze daleko, a te już wspaniale zdobią ogród. To takie popularne odmiany ale naprawdę wartościowe moim zdaniem
Tulipanków botanicznych jest naprawdę spora grupa i wcale nie są to tulipany bardzo niskie.... bywają i dosyć wysokie. Są to grupy Greiga, Fostera i Kaufmanna..... a wśród nich mnóstwo przepięknych odmian
One są zdecydowanie żywotniejsze i piękniej się rozrastają niż te szlachetne. Mnie też bardzo odpowiada czas ich kwitnienia. Tak wcześnie w ogródku jeszcze jest pusto i są one ogromną ozdobą. Później już pojawiają się inne kwiaty i te późne tulipany giną w gąszczu kolorów, więc na nich już tak bardzo mi nie zależy ...
Ta duża żółta plama na skalniaku to smagliczka skalna, pod nią widać taką drugą znacznie mniejszą i rzadszą plamkę - bardziej pomarańczową- to właśnie zaczynający kwitnienie pszonak...
Ewuniu to Bodziszek żałobny. Ma najpiękniejsze , dekoracyjne liście i kwitnie najwcześniej ze wszystkich
Iryski faktycznie rozrastają się w śliczne kępy.... sporo mam maluszków i bardzo czekam, żeby się rozrosły
Dorotko i ja bardzo lubię bodziszki, to takie delikatne, wdzięczne kwiatuszki
Ten z dekoracyjnymi listkami to Bodziszek żałobny. Kwitnie najwcześniej i tworzy piękną, zwartą kępę
Ja również bardzo pozdrawiam
Grażynko chcę jeszcze kilka kęp posadzić w ogródku. Wprawdzie u mnie ciasnota, ale na takie maluchy miejsce się znajdzie.... Bardzo mnie cieszą te kwiatuszki
Grażynko bodziszki pomalutku zaczynają kwitnienie, bardzo mnie to cieszy. Żałobny zakwita jako pierwszy
Irysków już troszkę się nazbierało, ale bardzo chcę dosadzić jeszcze kilka innych odmian.... jestem nimi naprawdę oczarowana
Iwonko witaj
Faktycznie coraz obficiej zakwitają te kwiaty
Kolorowo

Tajeczko w tym roku sasanki zakwitały w bardzo rozciągniętym czasie..... gdy jedne były już w pełni rozkwitu to zaczynały dopiero rozwijać się pąki u kolejnych. Stąd takie długie kwitnienie

Cieszy mnie to bo bardzo lubię te kwiaty

Pamiętam Twoje problemy z iryskami.... mam nadzieję, że te, które zamówiłaś będą pięknie rosły ...
Zdradzisz gdzie zamawiałaś???
Małgosiu

Aniu dziękuję

Zgadza się, te maluchy kwitną jako pierwsze.... widziałam już u średnich i wysokich odmian, że zaczynają grubieć pąki..... tak, że jeszcze trochę i te się pokażą

Aniu ja bardzo lubię te wczesne liliowce.... do następnych jeszcze daleko, a te już wspaniale zdobią ogród. To takie popularne odmiany ale naprawdę wartościowe moim zdaniem

Tulipanków botanicznych jest naprawdę spora grupa i wcale nie są to tulipany bardzo niskie.... bywają i dosyć wysokie. Są to grupy Greiga, Fostera i Kaufmanna..... a wśród nich mnóstwo przepięknych odmian

Ta duża żółta plama na skalniaku to smagliczka skalna, pod nią widać taką drugą znacznie mniejszą i rzadszą plamkę - bardziej pomarańczową- to właśnie zaczynający kwitnienie pszonak...
Ewuniu to Bodziszek żałobny. Ma najpiękniejsze , dekoracyjne liście i kwitnie najwcześniej ze wszystkich

Iryski faktycznie rozrastają się w śliczne kępy.... sporo mam maluszków i bardzo czekam, żeby się rozrosły

Dorotko i ja bardzo lubię bodziszki, to takie delikatne, wdzięczne kwiatuszki

Ja również bardzo pozdrawiam

Grażynko chcę jeszcze kilka kęp posadzić w ogródku. Wprawdzie u mnie ciasnota, ale na takie maluchy miejsce się znajdzie.... Bardzo mnie cieszą te kwiatuszki

Grażynko bodziszki pomalutku zaczynają kwitnienie, bardzo mnie to cieszy. Żałobny zakwita jako pierwszy

Irysków już troszkę się nazbierało, ale bardzo chcę dosadzić jeszcze kilka innych odmian.... jestem nimi naprawdę oczarowana

Iwonko witaj

Kolorowo

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
U mnie żałowbny Samobor też kwitnie jako pierwszy- potem "ciapaty "Margaret Willson ,co do irysów,kupiłam jesienią sadzonki o bardzo ciekawych kolorach -oczywiście nazw nie będę znała bo były na liściu napisane ,a ja znaczników nie zrobiłam i teraz nic nie wiem-no ale od czego mam forumowiczów ?
problem w tym że miały być te niskie,a teraz widzę że może nie wysokie ale bliżej im do tych niż do niskich i jestem zła 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Agniesiu orliki wcześnie zakwitły, a bergenie strajkują u mnie w tym roku, chyba je zagłodziłam.
Powiedz proszę, co to za cudne niebieskie kuleczki kwitnące.
Iryski zamówiłam u forumowej Beatki.
Oglądając cudnie kwitnące w Waszych ogrodach, postanowiłam jeszcze raz spróbować, ale nie będę ściółkowała korą.
Miłego dnia.
Powiedz proszę, co to za cudne niebieskie kuleczki kwitnące.
Iryski zamówiłam u forumowej Beatki.
Oglądając cudnie kwitnące w Waszych ogrodach, postanowiłam jeszcze raz spróbować, ale nie będę ściółkowała korą.
Miłego dnia.

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Agnieszko a u mnie miało nie być bodziszków, poza żałobnym bo ma ładne liście, jakoś tak nie kręciły mnie ale dziwnym trafem mam teraz 7 różnych... A co to za niebieskie kuleczki na trzecim zdjęciu?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A mnie kiedyś bodziszki nie przekonywały... A dziś? Nie dalej wczoraj jak posadziłam kolejnych blisko o odmian, kupionych oczywiście na forum. Rośna bezproblemowo, szybko i ślicznie kwitną. Można im się oprzeć? moim zdaniem NIE 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Widzę, że już chabry górskie kwitną! Tak skutecznie je wyrywałem, że niemal ich nie straciłem
Znalazłem wczoraj jedną rozetkę.

Bergenie są cudne, w dodatku w kupce pięknie się prezentują, kwitnące są śliczne. 

Pozdrawiam, Robert.
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Witaj Aguś
iryski masz pięknie rozrośnięte,ale tych zachwytów nad bodziszkami zupełnie nie rozumiem
orliki to co innego 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;