Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Taki wczesny liliowiec już zapisałam sobie Dumortiera warto mieć. Te pierwsze kwiaty cieszą szczególnie. Niskie iryski piękne tworzą zwartą kępkę nie trzeba podpierać i pięknie wyglądają. Masz już sporą kolekcję.
Piszesz, że coraz więcej masz botanicznych, ostatnio czytałam o nich i choć mi kojarzyły się wcześniej z kępkami tulipana Tarda, to ze zdziwieniem zobaczyłam ze tulipany z grupy Griega to też botaniczne. Podejrzewam, że moje niskie z wzorkiem na liściach, na które zwróciłaś uwagę, to właśnie one. Podejrzewam że 'Pinocchio'
Mam jeszcze pytanie czy ta żółta plama to za irysami to wcześniej pokazywany pszonak perowskiego?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te niskie odmiany irysków,fakt szybko się rozrastają i cieszą oko
Ale bodziszek przecudny ten z kolorowymi listkami ;:167
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Wpadły mi w oko bodziszki. Ostatnio mam na nie fazę :wink: Szczególnie piękny jest ten z kolorowymi liśćmi
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

iryski dorodne kępy, a i w kolorach różnorodne, też lubię takie maluchy :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iryskowa kraina można powiedzieć.
Pięknie wyglądają takie kwitnące dorodne kępy. ;:215
Bodziszki też są bardzo wdzięczne, może oprócz żałobnego. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bodziszkowo- iryskowy zawrót głowy ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Robercie iryski faktycznie są urocze , niedługo i u Ciebie zakwitną . Widziałam, że u mnie pojawiają się pąki na średnich i wysokich.... czyli za chwilę dalszy ciąg :D

Tajeczko w tym roku sasanki zakwitały w bardzo rozciągniętym czasie..... gdy jedne były już w pełni rozkwitu to zaczynały dopiero rozwijać się pąki u kolejnych. Stąd takie długie kwitnienie :D
Cieszy mnie to bo bardzo lubię te kwiaty :D
Pamiętam Twoje problemy z iryskami.... mam nadzieję, że te, które zamówiłaś będą pięknie rosły ...
Zdradzisz gdzie zamawiałaś???

Małgosiu ;:196 u mnie nie wszystkie bodziszki już kwitną.... żałobny jest wyjątkowo wyrywny, inne w pąkach, a jeszcze inne mają same listeczki :D

Aniu dziękuję ;:196
Zgadza się, te maluchy kwitną jako pierwsze.... widziałam już u średnich i wysokich odmian, że zaczynają grubieć pąki..... tak, że jeszcze trochę i te się pokażą :D

Aniu ja bardzo lubię te wczesne liliowce.... do następnych jeszcze daleko, a te już wspaniale zdobią ogród. To takie popularne odmiany ale naprawdę wartościowe moim zdaniem :D
Tulipanków botanicznych jest naprawdę spora grupa i wcale nie są to tulipany bardzo niskie.... bywają i dosyć wysokie. Są to grupy Greiga, Fostera i Kaufmanna..... a wśród nich mnóstwo przepięknych odmian :D One są zdecydowanie żywotniejsze i piękniej się rozrastają niż te szlachetne. Mnie też bardzo odpowiada czas ich kwitnienia. Tak wcześnie w ogródku jeszcze jest pusto i są one ogromną ozdobą. Później już pojawiają się inne kwiaty i te późne tulipany giną w gąszczu kolorów, więc na nich już tak bardzo mi nie zależy ...
Ta duża żółta plama na skalniaku to smagliczka skalna, pod nią widać taką drugą znacznie mniejszą i rzadszą plamkę - bardziej pomarańczową- to właśnie zaczynający kwitnienie pszonak...

Ewuniu to Bodziszek żałobny. Ma najpiękniejsze , dekoracyjne liście i kwitnie najwcześniej ze wszystkich :D
Iryski faktycznie rozrastają się w śliczne kępy.... sporo mam maluszków i bardzo czekam, żeby się rozrosły :D

Dorotko i ja bardzo lubię bodziszki, to takie delikatne, wdzięczne kwiatuszki :D Ten z dekoracyjnymi listkami to Bodziszek żałobny. Kwitnie najwcześniej i tworzy piękną, zwartą kępę :D
Ja również bardzo pozdrawiam :wit

Grażynko chcę jeszcze kilka kęp posadzić w ogródku. Wprawdzie u mnie ciasnota, ale na takie maluchy miejsce się znajdzie.... Bardzo mnie cieszą te kwiatuszki :D

Grażynko bodziszki pomalutku zaczynają kwitnienie, bardzo mnie to cieszy. Żałobny zakwita jako pierwszy :D
Irysków już troszkę się nazbierało, ale bardzo chcę dosadzić jeszcze kilka innych odmian.... jestem nimi naprawdę oczarowana :D

Iwonko witaj :wit Faktycznie coraz obficiej zakwitają te kwiaty :D

Kolorowo 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U mnie żałowbny Samobor też kwitnie jako pierwszy- potem "ciapaty "Margaret Willson ,co do irysów,kupiłam jesienią sadzonki o bardzo ciekawych kolorach -oczywiście nazw nie będę znała bo były na liściu napisane ,a ja znaczników nie zrobiłam i teraz nic nie wiem-no ale od czego mam forumowiczów ? :;230 problem w tym że miały być te niskie,a teraz widzę że może nie wysokie ale bliżej im do tych niż do niskich i jestem zła :evil:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Agniesiu orliki wcześnie zakwitły, a bergenie strajkują u mnie w tym roku, chyba je zagłodziłam.
Powiedz proszę, co to za cudne niebieskie kuleczki kwitnące.
Iryski zamówiłam u forumowej Beatki.
Oglądając cudnie kwitnące w Waszych ogrodach, postanowiłam jeszcze raz spróbować, ale nie będę ściółkowała korą.
Miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Agnieszko a u mnie miało nie być bodziszków, poza żałobnym bo ma ładne liście, jakoś tak nie kręciły mnie ale dziwnym trafem mam teraz 7 różnych... A co to za niebieskie kuleczki na trzecim zdjęciu?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A mnie kiedyś bodziszki nie przekonywały... A dziś? Nie dalej wczoraj jak posadziłam kolejnych blisko o odmian, kupionych oczywiście na forum. Rośna bezproblemowo, szybko i ślicznie kwitną. Można im się oprzeć? moim zdaniem NIE :D
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Pięknie czarują iryski bodziszki :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Widzę, że już chabry górskie kwitną! Tak skutecznie je wyrywałem, że niemal ich nie straciłem ;:223 Znalazłem wczoraj jedną rozetkę.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Bergenie są cudne, w dodatku w kupce pięknie się prezentują, kwitnące są śliczne. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Witaj Aguś :D iryski masz pięknie rozrośnięte,ale tych zachwytów nad bodziszkami zupełnie nie rozumiem ;:185 orliki to co innego :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”