Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Aruś jak mogłeś zamknąć wątek ze storczami Łobuzie jeden ;:124
Bardzo nie ładnie ;:185
Ale będę teraz tu zaglądać ;:196
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orzechovvy - Kasiu-Oxalis - Kasiu-Kasiuta74 - Kingo

Paulinko - Tajko - Pati - Kamuś

Fajną sprawą jest mieć tak liczne i sympatyczne odwiedziny w swoim wątku ;:138 Jeszcze fajniejszą sprawą jest czytać to co piszecie w swoich postach,które za każdym razem są pełne życzliwości,dobrych rad i pełne sympatii ;:196
Dzięki Wam za to,że znaleźliście dla mnie czas i na odwiedziny i na pozostawienie śladu Waszych odwiedzin w postaci postów ;:180 ;:180

Orzechovvy - Jeżeli Ty mi tak życzysz to palemka na pewno urośnie duża i zielona ;:196

Kasiu-Oxalis - To już druga gerbera kwitnąca po raz drugi-prześcigają się wzajemnie bo druga wypuściła aż cztery kwiatki-zdjęcia przy okazji,które wg mnie są przeciętne ;:108

Kasiu-Kasiuta74 - ;:196 Livistona rozwija kolejny wachlarz nowego liścia i ma już zawiązek kolejnego ;:108

Kingo - Mnie też się podoba jego kwiat,ma oryginalne wybarwienie :tan

Paulinko - ;:304

Tajko - Zgadza się,jestem wielkim miłośnikiem storczyków.Ze względu na mój bardzo ograniczony czas ich tematykę będę kontynuował w tym że wątku ;:108

Patii - Widok gerber rosnących w ogrodzie jest jeszcze wspanialszy,przyznaję Ci rację ;:63

Kamuś - A propos zamknięcia wątku ze storczykami to- ;:223 ale postaram się to nadrobić w tym wątku obiecuję i cieszę się,że jako pierwsza z tamtego wątku odwiedziłaś mnie i mam nadzieję,że nadal będziesz zaglądać?

Wszyscy wiemy,że wskazane jest aby szeregu roślinom zapewniać w miarę często spryskiwanie wodą,zwłaszcza jeżeli przebywają w pomieszczeniach nadmiernie suchych,nadmiernie ogrzewanych.Wiadomo,że niektóre z roślin tego nie wymagają albo wręcz spryskiwanie ich jest niewskazane jak np.fiołków afrykańskich,bynajmniej ich liści,które po zetknięciu się z wodą dostają plam i zaczynają chorować.
A zatem tym,którym zimny prysznic nie zaszkodzi nie żałujmy wody i zraszajmy w miarę często co poza ich odświeżaniem i dodatkowym nawadnianiem liści i pędów ma jeszcze jeden plus a mianowicie chroni przed inwazją przędziorka,który nie lubi wilgoci.
W nawiązaniu do mego wstępu wklejam zdjęcia jednej z moich zbiorówek pod prysznicem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

To my dziękujemy że możemy podziwiać taką różnorodność. :) Hibiskus nadal pięknie kwitnie, mój się rozrasta, kwiatów na razie nie ma i zaatakowały go chyba przędziorki, więc na razie podziwiam u innych :) a marzy mi się więcej palemek w domu, ale nie ma warunków. :(
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku - przepiękny widok - i podziwiam, gdyż ja swoich sansewier pod prysznic nie wrzucałam. Może dlatego, ze latem pozwalam, by czasem spadł na nie deszcz, a tak zwykle przemywam mokrą ściereczką. Natomiast grubosze to lubią - byle nie za często, jednak też zdecydowanie wolą deszczówkę. Co oczywiście nie oznacza, że nie można - skoro rosną, znaczy lubią Twój prysznic :D
O innych się nie wypowiadam, bo nie znam się, niemniej wrażenie robią niesamowite pod tym prysznicem ;:306 I zdjęcia jak zwykle - piękne ;:63
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Arku, śliczne zdjęcia Gerberki - szczególnie te od spodu... ;:333
Ujęcia Palemki też rewelacyjne ;:172
A zbiorowy prysznic... ;:306 no cóż roślinkom też się należy jakiś relaks ;:215 A tak na poważnie, to roślinki z kropelkami wody zawsze wyglądają czarująco, te Twoje też ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:3
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbiorówka spod prysznica od pierwszej chwili przywodzi na myśl parną oranżerię lub paludarium. Wszystkie roślinki ładne i zadbane, ale w tej sesji zachwyciła mnie Livistona :D
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Arku jak tak można zdjecia pod prysznicem :wink: ;:306 Ale trzeba przyznać- pięknie wyglądają :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Orzechovvy - Żanetko -Alinko - Pawle - Paulinko

Miło,że znów do mnie zaglądnęliście i pozostawiliście ślad swojego pobytu.Posty jak zawsze bardzo sympatyczne i miłe. ;:108
Bardzo dziękuję i za odwiedziny i za posty i zawarte w nich swoje spostrzeżenia,uwagi,sugestie i miłe oceny ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Wszystkich i ponownie zapraszam do swego wątku :wit

Orzechovvy - Ten kwitnący hibiskus to nowy nabytek kupiony w miejsce zjedzonego przez przędziorka żółtego.
Zobaczyłem w markecie jego żółte pączki i kupiłem z nadzieją,że i kwiaty będą żółte ale okazało się,że kwiaty ma o lekko różowym odcieniu z ciemno-czerwonym gniazdem-też ciekawe ;:108

Żanetko - Sansewierie-moja bynajmniej lubi prysznic,deszczówka na pewno lepsza ale i trochę leniwy jestem i czas mam ograniczony by wystawiać je na deszcz :oops:

Alinko - A propos zbiorowego prysznicu to zauważyłem,że co poniektóre roślinki jak np.pelargonia,dracena i klusia wyglądały na nieco zawstydzone ;:306

Pawle - Mamy podobne skojarzenia bo zbiorówka i mnie skojarzyła się z paludarium i nic tylko zatkać korkiem brodzik i nalać wodę,podłączyć światło i wszystkie roślinki tam pozostawić i obserwować jak rosną ;:306

Paulinko -Wiesz,one już pomału do siebie przywykają pod prysznicem i chyba taki zbiorowy prysznic im służy :;230

Doszedłem do wniosku,że cierpliwym czas szybko mija o czym przekonałem się na sobie ;:108 21marca wsadziłem do doniczki cebulki lilii Mona Lisa z zestawu kupionego w markecie a już 10-go maja zaczęły kwitnąć dwie jedna po drugiej.Najpóźniej zakwitła trzecia-najniższa.
Mają wysokość 33,29 i 27cm a kwiaty o średnicy 18,17 i 16cm.Nie wiem jak Wam ale moim oczom ukazał się sympatyczny widok-zobaczcie sami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam raz jeszcze i życzę miłych wrażeń :wit
AleksandraBdg

Post »

Witaj Arku!

Jak zwykle rewelacyjne zdjęcia z pięknymi roślinami. Muszę przyznać,że ta roślina świetnie poradziła sobie w doniczce. Osobiście kojarzyłam je tylko jako rośliny ogrodowe.
:)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Arku cudna fotorelacja rozwoju lilii, zdjęcia fachowe :) i roślina naprawdę cudna ja na moje w ogrodzie jeszcze muszę poczekać i to długo ...
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arku piękne lilie, fajne kolorki i oczywiście cudowne zdjęcia. ;:138
Moje dwie już mają paczki ale do fotek to im daleko a dwie dopiero rosną. :D
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Arku ;:138 ,
musisz mieć jakiś układ z producentami takich zestawów... ;:170 .
Zawsze trafi Ci się coś ciekawego...i to jeszcze pod kolor doniczki ;:333 .
Lubię straaasznie u Ciebie tę historię rośliny, którą opowiadasz od początku aż do finału w postaci kwitnienia.
Nazwałabym Cię RDRD...rewelacyjnym dokumentalistą roślin doniczkowych ;:173 .
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Nonono śliczne :tan :tan :) a jak tam Frezje?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Śliczna Lilia ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Arku :wit :wit
Ach jeszcze trochę i bym przegapiła taką cudną lilię ;:333
Zarówno lilia jak i zdjęcia piękne - Ty to potrafisz pokazać ;:108