Sojusz starego z nowym cz.2
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sojusz starego z nowym cz.2
Zuziu, patrzę na Twoją piwonię i tak myślę, że u mnie nadal cisza, nic nie kwitnie. Kolejny rok. Poczekam jeszcze jeden i najwyżej pójdą do śmietnika. Czekam i czekam i nic.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dostałam dzisiaj jakieś nowe dwa bodziszki i już jestem ich ciekawa, bo jeden jest biały a drugi ma nieznane mi liście .....,a i różne takie
Konwalie między palikami .....jakby chciał to by tak nie wyrosły
a to białe przy wiklinowym płotku to co to?

Konwalie między palikami .....jakby chciał to by tak nie wyrosły

a to białe przy wiklinowym płotku to co to?
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Dziewczynki, na początek info z FO, jakie znalazłam na temat problemów z kwitnieniem piwonii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=11780
Ja na kwitnienie swojej, bylinowej (ta na zdjęciu to drzewiasta) czekałam chyba życie całe a potem została przesadzona na inne stanowisko, do dobrej ziemi z obornikiem i kompostem i już w kolejnym roku zakwitła! W tym roku na też sporo pąków.
Konwalie ułożyły się zstępująco
Rzeczywiście, jakby chciał je tak posadzić, za nic by nie wyszło.
Beatko ogromną mi przyjemność sprawiłaś
Czasem zaniedbuję ogród, nie robię wszystkiego o czasie, źle dobieram rośliny a one i tak wypracowują efekt.
Maryś to biało kwitnące rozłazi się zadarniająco i właśnie zapomniałam jak się nazywa
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=11780
Ja na kwitnienie swojej, bylinowej (ta na zdjęciu to drzewiasta) czekałam chyba życie całe a potem została przesadzona na inne stanowisko, do dobrej ziemi z obornikiem i kompostem i już w kolejnym roku zakwitła! W tym roku na też sporo pąków.
Konwalie ułożyły się zstępująco

Beatko ogromną mi przyjemność sprawiłaś

Maryś to biało kwitnące rozłazi się zadarniająco i właśnie zapomniałam jak się nazywa

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Przypomnij sobie, proszęzuzanna2418 pisze: Maryś to biało kwitnące rozłazi się zadarniająco i właśnie zapomniałam jak się nazywa

Pozdrawiam. Gosia
- Maska
- Kontakt:
Oj to chyba wiem co to bo dostałam coś białego zadarniającego od Bogusi, ale też bez nazwy
Cenne uwagi na temat nawożenia podała kiedyś Marta Koziorożec i częściowo zastosowałam (bo drugiego środka nie kupiłam) i też jednak taka zakwitnie po latach i od razu paroma kwiatkami

Cenne uwagi na temat nawożenia podała kiedyś Marta Koziorożec i częściowo zastosowałam (bo drugiego środka nie kupiłam) i też jednak taka zakwitnie po latach i od razu paroma kwiatkami

cytuję jej słowa!.....kwiaty ,krzewy ,drzewa,na wiosnę i później zasilam rośliny przefermentowanym obornikiem od gołębi ,ale on musi przefermentować się ,żeby wywietrzał azot,który może spalić rośliny i powoduje przyrost zielonej masy a w ogrodzie kwitnącym zależy nam na kwiatach ,więc azotu ma być najmniej a najwięcej potasu i fosforu,czasem zasilam nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo ,albo kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny,to stosuje się np, przy piwoniach,bo one nie kwitną długo z tego też powodu ,że są przenawożone azotem i idą w liście zamiast kwiaty ,oczywiście oprócz tego znaczenie ma dla nich głębokość sadzenia
- Maska
- Kontakt:
Dobry duszek podpowiedział (
), że to marzanka wonna

- zuzanna2418
- 1000p
Uff, no właśnie... a ja przegrzewałam mózg i ciągle mi jakaś maruna, runianka łaziły po głowie... Marzanka, to jest to! Dzięki MarysiuMaska pisze:Dobry duszek podpowiedział (), że to marzanka wonna

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Dzięki, Zuziu za linka o piwoniach. Poczytam i pomyślę, co z nimi zrobić.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Zuza podziwiam Twoją kokoryczkę
kiedy moja będzie taka
A ten ste....coś tam wcale tak ziele nie wygląda, czy on kwitnie?
Marzanka szybko się rozrasta? Fajna, czy mogę prosić kawaląteczek?

Marzanka szybko się rozrasta? Fajna, czy mogę prosić kawaląteczek?
- zuzanna2418
- 1000p
Aniu, astilboides ma takie kwiaty na grubym pędzie, podobnie jak rodgersja. Na szczycie taki wiecheć drobnych białych kwiatków. Jak u tawułki - astilbe 
Tak wyglądało to w ubiegłym roku:

Jeden liść mu klapsnął, może da sobie radę.
Marzanka sprawnie się rozpełza, trzeba tylko mieć na uwadze, że wczesną wiosną jest praktycznie bezlistna. Ale startuje wcześnie i z tymi białymi kwiatuszkami na tle świeżej zieleni wygląda bardzo ładnie. No i pachnie. Stosowana w ziołolecznictwie, ale trzeba uważać, poniewaz zawiera kumarynę i przy przedawkowaniu szkodzi. Jasne, że dostaniesz. Najlepiej robić sadzonki po kwitnieniu, więc musisz troszkę poczekać
.

Tak wyglądało to w ubiegłym roku:

Jeden liść mu klapsnął, może da sobie radę.
Marzanka sprawnie się rozpełza, trzeba tylko mieć na uwadze, że wczesną wiosną jest praktycznie bezlistna. Ale startuje wcześnie i z tymi białymi kwiatuszkami na tle świeżej zieleni wygląda bardzo ładnie. No i pachnie. Stosowana w ziołolecznictwie, ale trzeba uważać, poniewaz zawiera kumarynę i przy przedawkowaniu szkodzi. Jasne, że dostaniesz. Najlepiej robić sadzonki po kwitnieniu, więc musisz troszkę poczekać

- zuzanna2418
- 1000p
Starałam się wstawić kilka zdjęć z wczoraj, niestety fotosik uparcie informuje mnie, że upload error 

- Maska
- Kontakt:
Ja też miałam wczoraj problem z fotosikiem, ale mam drugiego niezawodnego minusa
....przynajmniej nie ma mi co opaść 

- zuzanna2418
- 1000p
Oj, chyba coś się ruszyło 
No to zaległości uzupełniam. Mam nadzieję Marysiu, ze to będzie uniesienie a nie opadnięcie
Na poczatek biel nieskazitelna. Powód? Ano zakwitła moja królowa...

Pobawiłam się w zawilcach... niskie światło jest trudne, ale pięknie w nim kwiaty wyglądają

To nie koniec bieli

Zmienimy nieco kolorystykę. Misz-masz z przewagą Rh i azalii

Coś tam zbiera się do kwitnienia. Na Pastelli jeszcze mszyce pomimo oprysku... Trzeba będzie powtórzyć.

Kolejne szachownice zakwitły.

Kamasję uwielbiam, więc znów ja pokazuję. A jagodowiec to nowy nabytek w miejsce czegoś zdechniętego/stratowanego na cienistej

Kilka szerszych planów: przedogródek od strony ścieżki wejściowej i od strony przeciwnej, gdzie taki leśny zakątek się utworzył.

Rabata mieszana, w tle kwasolubne

A tu też towarzystwo mieszane.

I na koniec rozmowa z Sępikiem

No to zaległości uzupełniam. Mam nadzieję Marysiu, ze to będzie uniesienie a nie opadnięcie

Pobawiłam się w zawilcach... niskie światło jest trudne, ale pięknie w nim kwiaty wyglądają

To nie koniec bieli

Zmienimy nieco kolorystykę. Misz-masz z przewagą Rh i azalii

Coś tam zbiera się do kwitnienia. Na Pastelli jeszcze mszyce pomimo oprysku... Trzeba będzie powtórzyć.

Kolejne szachownice zakwitły.

Kamasję uwielbiam, więc znów ja pokazuję. A jagodowiec to nowy nabytek w miejsce czegoś zdechniętego/stratowanego na cienistej

Kilka szerszych planów: przedogródek od strony ścieżki wejściowej i od strony przeciwnej, gdzie taki leśny zakątek się utworzył.

Rabata mieszana, w tle kwasolubne

A tu też towarzystwo mieszane.

I na koniec rozmowa z Sępikiem

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Biel zachwyca
Choć na dłuższą metę na 100% by mi się nudziła. Bodziszka i jagodowca niedawno sadziłam. Jestem zachwycona liśćmi "Philippe Vapelle"
W ogóle wzbogaciłam się o dobrych kilka odmian bodziszka po tym jak przekonałam się, że świetnie się rozrastają, są bezproblemowe i do ego śliczne. Czego chcieć więcej?