Galeria.Dalie Stanisława cz.2
Re: Dalie Stanisława cz.2
Pawle,
już się ciesze na daliowe zdjęcia!
Zwłaszcza, że masz odmiany, którymi ja nie dysponuję!
już się ciesze na daliowe zdjęcia!
Zwłaszcza, że masz odmiany, którymi ja nie dysponuję!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalie od Pana Stanisława jeszcze się nie pokazały, ale myślę, że po dzisiejszej ciepłej i deszczowej nocy tylko patrzeć jak wysadzą noski z ziemi.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Basiu naturalnie że zrobię zdjęcia,to najprzyjemniejsza część pracy z daliami choć każda praca czemuś służy i ma swój urok.Szykuje się do kwitnienia dalia niska anemonowa "Toto".Zobaczymy jak zakwitnie to zaraz fota. 

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Pawle,
ciekawa jestem, gdzie kupujesz swoje dalie - zwłaszcza te niskie i czy źródło jest pewne? - pytam w kwestii nazewnictwa.
ciekawa jestem, gdzie kupujesz swoje dalie - zwłaszcza te niskie i czy źródło jest pewne? - pytam w kwestii nazewnictwa.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Basiu otóż nie mam jednego patentu na zakup karp,dlaczego? To proste.Ponieważ sprawdzam w ten sposób różnych producentów tak krajowych jak i holenderskich i przyznaję że bardziej niekorzystnie zaskoczyli mnie Ci krajowi.Eh... życie.Przykład? bardzo proszę,pierwszy z brzegu.Miniony sezon,na 60 dalii,czterdzieści pochodziło z Holandii a około 20-tu krajowych.W tych dwudziestu,dwie okazały się nie tym czym być miały ale to jeszcze >pikuś<
Kolejne trzy wyszły i zmarniały.Jedna była porażona grzybami (myślę o karpie) Stale też jest problem z nazewnictwem odmian co powoduje że nie wszystko jest tym czym wydaje się że jest.
Wspomniałem już o dalii odmiany "Inca" w innym poście.To co się objawiło podczas kwitnienia w niczym ją nie przypomina,owszem ładna ale to nie to.Stale też staram się zmieniać miejsce sadzenia karp co na dalie dobrze wpływa.W zeszłym roku miałem problem z mączniakiem prawdziwym nawet na balkonie,nie tylko w ogrodzie.

Paweł
Właśnie ta niesolidność hodowców, pakowaczy, hurtowników czy kogo tam jeszcze odstręcza mnie od zakupu dalii w sklepach i centrach ogrodniczych.
Zwykle istnieje rozbieżność tego, co przedstawia zdjęcie na opakowaniu z tym, co naprawdę z karpy wyrasta. W ubiegłym roku kupiłam karpę oznakowaną jako Kenora Macop B z pięknym zdjęciem tejże Kenory - i co wyrosło? Dalia Rip City. Zgadzała się więc tylko kolorystyka...
Pytam więc, bo chciałabym sprawdzić, czy można zaufać którejkolwiek z firm sprzedających dalie w Polsce, bo mnie się zdarzyło jeden raz, że dalia na zdjęciu zgadzała się z zawartością w opakowaniu. Było to jednak dawno i nie pamiętam nazwy firmy.
Zwykle istnieje rozbieżność tego, co przedstawia zdjęcie na opakowaniu z tym, co naprawdę z karpy wyrasta. W ubiegłym roku kupiłam karpę oznakowaną jako Kenora Macop B z pięknym zdjęciem tejże Kenory - i co wyrosło? Dalia Rip City. Zgadzała się więc tylko kolorystyka...
Pytam więc, bo chciałabym sprawdzić, czy można zaufać którejkolwiek z firm sprzedających dalie w Polsce, bo mnie się zdarzyło jeden raz, że dalia na zdjęciu zgadzała się z zawartością w opakowaniu. Było to jednak dawno i nie pamiętam nazwy firmy.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Basiu dawno lub nawet bardzo dawno znaczy lepiej solidniej .Myślę, że właśnie teraz kiedy jest taka konkurencjana na rynku kwiatowym hodowcom powinno zależeć na dobrej opinii bo przecież klijent zadowolony wróci i dalej będzie kupował ba nawet poleci daną firmę czy hodowcę swoim znajomym .
Mnie też zdarzyło się kupić inną dalię niż zamawiałam ,ale na szczeście byłam zadowolona bo trafiła mi się Fleurel i kosztowała grosze . .
Mnie też zdarzyło się kupić inną dalię niż zamawiałam ,ale na szczeście byłam zadowolona bo trafiła mi się Fleurel i kosztowała grosze . .
Pozdrawiam Alicja
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na tym forum już była mowa o tym, że szczególnie jedna firma, o nazwie Benex, ma świetne samopoczucie, mimo że sprzedaje co popadnie pod dowolnymi nazwami. Powoli robię sobie kolekcję dalii Helga od nich - każda inna, a żadna nie jest Helgą
. Dlatego kupuję od Pana Stanisława - tu jest zawsze prawdziwe (choć czasem zamieszanie z numerami
).

Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Mariuszu,
dlaczego tak szalejesz za tą Helgą? - przecież to nie jest piękna dalia ani piękna nazwa, które kolekcjonujesz... Spotkałam tę Helgę jakieś dwa, trzy lata temu chyba w Obi... jasne, że nie wiem, czy była prawdziwa, bo jej nie kupiłam.
dlaczego tak szalejesz za tą Helgą? - przecież to nie jest piękna dalia ani piękna nazwa, które kolekcjonujesz... Spotkałam tę Helgę jakieś dwa, trzy lata temu chyba w Obi... jasne, że nie wiem, czy była prawdziwa, bo jej nie kupiłam.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Mariasz ja dalie u nich kupiłam tylko raz kilka szt ,a inne rośiny też się nie zgadzały
,
,
Pozdrawiam Alicja
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie szaleję za Helgą
, choć przyznam, lubię odmiany nazwane imionami kobiet. Helga powinna być czerwona, a takie najbardziej cieszą moje oczy. Teraz to już jest rodzaj loterii - kupuje się Helgę i czeka, co tym razem z tego wyrośnie. Teraz oczekuję trzeciej
.

Mariusz
Wiedziałam, że jesteś niepoprawnym optymistą.
Ale... do trzech razy sztuka!
Ale... do trzech razy sztuka!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Mam problem z tą dalią
miała być "Inca" a jest? Eh.... 

Paweł
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Miły Pawle!(Pawel42)
Sama nazwa " dalia balkonowa" 'Inca'. To fakt że to niska dalia! Na etykiecie prawie podobna do anemonowej 'Inca' bo jest czerwona! To moja 'Inca' od producenta Wiesława Legutko http://www.garnek.pl/rys11/27096511/1-d ... ezonu-2013
Sama nazwa " dalia balkonowa" 'Inca'. To fakt że to niska dalia! Na etykiecie prawie podobna do anemonowej 'Inca' bo jest czerwona! To moja 'Inca' od producenta Wiesława Legutko http://www.garnek.pl/rys11/27096511/1-d ... ezonu-2013
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Drogi Rysiu muszę Ci zaoponować.Otóż Twoja to klasyczna "Inca".Moja to? No właśnie ale na pewno nie wspomniana.Ty masz wzorzec odmiany że się tak wyrażę.Teraz widząc Twoją z linku nie może być najmniejszej wątpliwości.Legutko jest ok. 

Paweł