msk83 pisze:Ponad tydzień temu posadziłam maliny Polka, Pokusa i Laszka.
Niektóre wypuszczają z tego pędu/patyka młode liście jak na zdj poniżej wraz z pączkami. Czy należy ściąć ten patyk czy dać jej rosnąć? Podsypać nawóz?
Posiadam nawóz ze składem:
AZOT 5%,FOSFOR 5%,POTAS 15%,WAPŃ 2%,MAGNEZ 5%,SIARKA 27%+ mikroelementy
Jeśli nawiozłaś prawidłowo przed siewem lub dałaś obornik/ kompost to nic nie syp.
Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ?
Tak jak pisaliśmy: jest dość chłodno i fosfor stał się trudno przyswajalny dla roślin stąd ten kolor.
Laszka 4szt same patyki
Rżnij przy samej ziemi

.
Witajcie.
Po 5 dniach od oprysku nie wytrzymałam i uzbrojona w rękawice i widełki poszłam dłubać w rządkach malin. Na zdjęciu (wygląda to strasznie

(( ) widać co napotkałam na swojej drodze... Na moje oko to drutowce i krocionóg czarny (jednego wyciągnęłam przy oględzinach padłej maliny z jej łodygi). Jak się mylę proszę poprawcie!!! Czytałam też że jest taki środek jak Diazinonu 10G chyba granulat do glebowy. Słyszał ktoś? Ile czasu trzeba odczekać o tym Dursbanie 480 Ec aby coś padło?? Oj zmartwiona jestem strasznie tyle pracy, nakladu finansowego i jakieś paskudztwo wcina mi krzewy....Może miał ktoś taki problem??
Ciężko powiedzieć po ilu dniach działa. Ale wykonuj opryski, jak widzisz owada to wybieraj i poleciłbym Ci przekopanie gleby.
-- Pn, 5 maja 2014, 21:07 --
Właśnie ten u góry to drutowiec reszta to krocionogi.