Ja bym Ci radził od razu wyrwać i wyrzucić te z mączniakiem i co kilka dni pryskać, te które nie są zaatakowane,bo tych które choroba już wzięła nie uratujesz.gwizdek pisze:Moje arbuzy i dynie już zaatakował mączniak. Dzisiaj zrobiłem oprysk. W tamtym roku pierwszy raz na mączniaka pryskałem pod koniec czerwca : )
Z tych zaatakowanych oberwałem chore liście, szkoda mi wyrzucać całe sadzonki ;/Heliot pisze:Ja bym Ci radził od razu wyrwać i wyrzucić te z mączniakiem i co kilka dni pryskać, te które nie są zaatakowane,bo tych które choroba już wzięła nie uratujesz.gwizdek pisze:Moje arbuzy i dynie już zaatakował mączniak. Dzisiaj zrobiłem oprysk. W tamtym roku pierwszy raz na mączniaka pryskałem pod koniec czerwca : )
Wydaję mi się że jest możliwość przeniesienia prawie każdej choroby grzybowej na rośliny z tej samej rodziny- czyli w tym przypadku między innymi ogórki,dynie,arbuzy, kabaczki,patisony. Oczywiście że można stosować OW na dyniowate. Podobno po OW skórka jest twardsza, co u arbuzów spowoduje możliwość dłuższego leżakowania w piwnicyAlyaa pisze:Czy plamistość też przechodzi na arbuzy? U mnie na ogórkach wydawało się zawsze, że to mączniak rzekomy je niszczy. Ale w zeszłym roku mimo oprysków zaatakowało i dyniowate (których niby mączniak nie rusza), a oglądając zdjęcia tu na forum zauważyłam, że plamistość jest bardzo podobna (a u mnie atakuje krzewy, drzewa i truskawki). W tym roku już mam preparat forumowicz i będę testować oprysk. No i nie wiem czy arbuzy i melony też pryskać, bo na mój mały rozumek to chyba nie zaszkodzi.
Mysle, ze gdyby skupic sie bardziej na warzywach naszego klimatu to nie byloby takiego problemu, a na pewno nie na taka skale.Alyaa pisze:Slawgos łatwo napisać. Sąsiadka nie pryska i porównanie: ona zbiera nic (w zeszłym roku wysiała 3 paczki ogórków - nie miała nawet 1kg), ja mam normalne zbiory (a mój teren jest gorszy). Jak myślisz czemu koło mnie przestano mieć ogródki warzywne? Tylko jeden sąsiad jeszcze sadzi (też robi regularne opryski), reszta ma kwiatki w ogrodach i tuje. I to czy czymś się pryska to jest sprawa TYLKO tej osoby, a Tobie nikt nie każe. Może jak byś zobaczył w czerwcu jak wszystko umiera przez choroby rok w rok to byś zmienił zdanie...
//koniec offtopu - zaraz śmietnik będzie