Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Czy może być " kreda szampańska" opisana jako: naturalny węglan wapnia?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 maja 2014, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś robię OW. Zobaczymy jak zadziała na moje marne papryczki chilli.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
No i przyszła kolej na mnie.
Melduje że do wykonania OW użyłem następujących składników,
-ocet winny Varvello 6 procent. 500ml 6,80zł
Market odido
-kreda malarska "Maluj-sam" producent P.H.K. "Maluj-Sam II" S.C 5kg 6zł
Skład budowlany
?Jamar? Michał Jałowiecki
ul. Powstańców Śląskich 5
44-178 Przyszowice
tel.: 322 357 246, fax: 323 014 628
Reakcja gwałtowna, wyraźnie widzialna i słyszalna. Jutro pryskanie,
Melduje że do wykonania OW użyłem następujących składników,
-ocet winny Varvello 6 procent. 500ml 6,80zł
Market odido
-kreda malarska "Maluj-sam" producent P.H.K. "Maluj-Sam II" S.C 5kg 6zł
Skład budowlany
?Jamar? Michał Jałowiecki
ul. Powstańców Śląskich 5
44-178 Przyszowice
tel.: 322 357 246, fax: 323 014 628
Reakcja gwałtowna, wyraźnie widzialna i słyszalna. Jutro pryskanie,
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Ja opryskuje róże -mszyce sie na nich osiedliły-efekt jest,towarzystwo pada.
Pomidory opryskiwane OW tez maja sie dobrze.
Pomidory opryskiwane OW tez maja sie dobrze.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Przecenione pelargonie podlane drugi raz OW. 
Uważam,że OW bardzo dobrze będzie się spisywał przy potraktowaniu nim cebul kwiatów.
Miałam cebule lilii wsadzone do doniczki.W piątek ucierpiały od nadmiernej ilości deszczu.Zabrałam wtedy do domu te doniczki z liliami.I nie przeschły aż do wczoraj.Chciałam sprawdzić co się z nimi dzieje.Zaczęły cebulki gnić.Powyciągałam i opryskałam OW.Po 2-3 godz.byłam zszokowana.Widać było kiełki.Tak jakby rosły w oczach lub za pomocą czarodziejskiej różdżki.
Z powrotem trafiły do doniczek ale już do innej ziemi.Tamta stoi w wiaderku i dzisiaj jeszcze nie wyschła.
I tylko żałuję,że od razu im nie wymieniłam ziemi.

Uważam,że OW bardzo dobrze będzie się spisywał przy potraktowaniu nim cebul kwiatów.
Miałam cebule lilii wsadzone do doniczki.W piątek ucierpiały od nadmiernej ilości deszczu.Zabrałam wtedy do domu te doniczki z liliami.I nie przeschły aż do wczoraj.Chciałam sprawdzić co się z nimi dzieje.Zaczęły cebulki gnić.Powyciągałam i opryskałam OW.Po 2-3 godz.byłam zszokowana.Widać było kiełki.Tak jakby rosły w oczach lub za pomocą czarodziejskiej różdżki.
Z powrotem trafiły do doniczek ale już do innej ziemi.Tamta stoi w wiaderku i dzisiaj jeszcze nie wyschła.
I tylko żałuję,że od razu im nie wymieniłam ziemi.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pryskasz samym octanem?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Wysadzilam dzis pomidory do folii. Do tej pory nie byly pryskane OW ( mialam czekac az do wysadzenie do gruntu). Wiec mam pytanie...czy moge wszystkie zaczac pryskac czy najpierw sprobowac na jednym?
Regulamin się kłania
Witajcie:P
Maj jest więc pora na OW. Kredę kupiłem 3 zł za 100 g :O w sklepie na wsi. Na etykiecie jest napisane ,,Biel Ekstra" i wg sprzedawcy to kreda malarska. Jak tylko dojechałem do domu to wysypałem troszeczkę do kubka i zalałem octem winnym 6% - reakcja była, pieniło się i zapach był wyczuwalny a kolor był kawy z mlekiem. Czyli to wapno powinno być dobre??
Maj jest więc pora na OW. Kredę kupiłem 3 zł za 100 g :O w sklepie na wsi. Na etykiecie jest napisane ,,Biel Ekstra" i wg sprzedawcy to kreda malarska. Jak tylko dojechałem do domu to wysypałem troszeczkę do kubka i zalałem octem winnym 6% - reakcja była, pieniło się i zapach był wyczuwalny a kolor był kawy z mlekiem. Czyli to wapno powinno być dobre??
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Czy czasem to nie biel cynkowa lub tytanowa, bo za 3 złote kredy powinno być z 5 kilogramów.
Na all. znalazłem
Na all. znalazłem
BIEL TYTANOWA BARWNIK PIGMENT BIAŁY- 100 g -3zł
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niestety, taki jest to kraj, gdzie za wszystkie: Ekstra, Super, Strong itp, dodatkowo się płaci.
Ja też OW przygotowuje z octem winnym, mam prawdziwą kredę malarską i też zawsze kolor jest właśnie takiej kawy z mlekiemPomidek pisze:Witajcie:P
To chyba raczej nie jest biel tytanowa, bo dwutlenek tytanu nie zareaguje z octem i nie wydzieli się gaz, a u kolegi wydzielił się gaz czyli jest to raczej węglan wapnia czyli kreda. Może sprzedawca był taki pazerny i ma prowizję 1000% xD
Pisał KaLo, sypać zmielone skorupki jajek,to sypcie,a po co komu worek kredy.Jakby jakieś zaćmienie
na ludzi padło,jajka w lodówce leżą,za kredą się uganiają.I nie trzeba ich smażyć,prażyć,wędzić,
zemleć i sypać do octu.
na ludzi padło,jajka w lodówce leżą,za kredą się uganiają.I nie trzeba ich smażyć,prażyć,wędzić,
zemleć i sypać do octu.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Witajcie!
dziś miałam zamiar zrobić oprysk OW (kreda z Dragona i ocet jabłkowy z biedrony - Octim 6%), ale deszczyk przeszkodził, czekam na sprzyjającą pogodę. Opryski dopiero zaczynam, będą pomidory, papryki, ogórki (poproszę o przepis na HB
) i całe mnóstwo roślin z mszycą...........

dziś miałam zamiar zrobić oprysk OW (kreda z Dragona i ocet jabłkowy z biedrony - Octim 6%), ale deszczyk przeszkodził, czekam na sprzyjającą pogodę. Opryski dopiero zaczynam, będą pomidory, papryki, ogórki (poproszę o przepis na HB

pozdrawiam
Iwona
Iwona
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Dzisiaj wykonałem mój pierwszy oprysk POW
Ciecz użytkowa na jakieś 200 sadzonek 2,5l ,nie żałowałem.
Zero osadu,zatykania dysz,glutów itp.
Ciecz użytkowa na jakieś 200 sadzonek 2,5l ,nie żałowałem.
Zero osadu,zatykania dysz,glutów itp.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
OW +HB używam raz w tygodniu, jak nie wyrobię się to raz na półtora tygodnia .
Ow robię w butli do wina bo tak jest mi wygodniej, na opakowaniu kredy nie ma żadnych informacji oprócz adresu producenta. Kreda ma kolor kremowy beż. Ocet jabłkowy jaki się trafi. Fermentuje zawsze tak samo.

Ostatnio jest zimno , pomidory okrywam trochę agrowłókniną, mają zawiązki kwiatowe, pomału rosną. Wyglądają zdrowo.

Kilka sadzonek miałam w szklarni, nie pryskane, wyglądają trochę nędznie przy tych w skrzynkach. Trzymałam je dla porównania i na wszelki wypadek gdyby te w skrzyniach przymarzły. Już je oddałam.
Mszyc nie mam więc na razie nie zabieram głosu w tej sprawie . Drzewa owocowe na razie też bez robaków, ale z piędzikiem przedzimkiem na pigwie przegrałam,oprysk zaczęłam jak pokazały się pierwsze larwy . Trzy dni po oprysku miałam inwazję, może za długo czekałam , trzeba było pryskać zanim się wykluły . Po kilku dniach musiałam użyć chemii. W tym sezonie już się nie dowiem, muszę czekać do następnego sezonu.

Teraz pryskam wszystko OW + HB,10 litrów na jedn raz ledwo wystarcza, za to na razie nie mam żadnych niespodzianek.
HT będę miała gotowy za kilka dni, tylko nie wiem w jakiej proporcji rozrabiać.
Ow robię w butli do wina bo tak jest mi wygodniej, na opakowaniu kredy nie ma żadnych informacji oprócz adresu producenta. Kreda ma kolor kremowy beż. Ocet jabłkowy jaki się trafi. Fermentuje zawsze tak samo.

Ostatnio jest zimno , pomidory okrywam trochę agrowłókniną, mają zawiązki kwiatowe, pomału rosną. Wyglądają zdrowo.

Kilka sadzonek miałam w szklarni, nie pryskane, wyglądają trochę nędznie przy tych w skrzynkach. Trzymałam je dla porównania i na wszelki wypadek gdyby te w skrzyniach przymarzły. Już je oddałam.
Mszyc nie mam więc na razie nie zabieram głosu w tej sprawie . Drzewa owocowe na razie też bez robaków, ale z piędzikiem przedzimkiem na pigwie przegrałam,oprysk zaczęłam jak pokazały się pierwsze larwy . Trzy dni po oprysku miałam inwazję, może za długo czekałam , trzeba było pryskać zanim się wykluły . Po kilku dniach musiałam użyć chemii. W tym sezonie już się nie dowiem, muszę czekać do następnego sezonu.

Teraz pryskam wszystko OW + HB,10 litrów na jedn raz ledwo wystarcza, za to na razie nie mam żadnych niespodzianek.
HT będę miała gotowy za kilka dni, tylko nie wiem w jakiej proporcji rozrabiać.