Lobelia cz.3
Re: Lobelia cz.3
Wystawić je takie nie przesadzone???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne macie lobelie 
Moje z powodu wyjazdu wystawiłam już 3 tygodnie temu do małej szklarni, hardcorowe są, dały radę, tylko faktycznie troszkę odbarwione
. Ale i siewki lewkonii i ostróżki nie przemarzły (ostróżka to pięknie podrosła
).
Mam podobne pytanie jak dziewczyny wcześniej - przydałoby się popikować już lobelie w docelowe kupki, tylko nie wiem po ile
. O ile z innymi roślinami, które mam nie mam problemów, ale lobelię siałam pierwszy raz. Chciałabym zrobić z nich czuprynki jako wypełniaczne do doniczek z innymi kwiatami. Po ile minimalnie mam dać pojedynczych roślinek, żeby taką czuprynkę uzyskać? Próbowałam podejrzeć wczoraj w sklepie, ale ciężko było, wyglądało to tak, jak gdyby było tam wiele roślin napchane do kupy
.

Moje z powodu wyjazdu wystawiłam już 3 tygodnie temu do małej szklarni, hardcorowe są, dały radę, tylko faktycznie troszkę odbarwione

Mam podobne pytanie jak dziewczyny wcześniej - przydałoby się popikować już lobelie w docelowe kupki, tylko nie wiem po ile

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mmoncia, pikuję lobelie "tak jak mi się chwyci". Małe to przecież strasznie, ręce mam normalnych rozmiarów, a i tak w zetknięciu z siewkami lobelii wyglądają jak u Guliwera. A jak podrosną w kubeczkach to większa kępka idzie do większych doniczek, mniejsza do małych, albo skrzynek. W kępce pojedynczych roślin jest 3-4 zazwyczaj, zdarza się jedna dorodna roślina, albo i pięć słabszych, wszystko zależy od tego jak urosły w pojemnikach do wysiewu.
-
- 50p
O, super
. Dzięki Kasiu, to już mniej więcej mam wyobrażenie
.
No maleńkie to jak nie wiem co
Moje dopiero tak wyglądają, ale widać, że już im ciasno

No maleńkie to jak nie wiem co

Moje dopiero tak wyglądają, ale widać, że już im ciasno

Mmoncia Twoim ciasno to co mają powiedzieć moje już nawet podlać je ciężko bo tak ich wiele.
Z jakimi kwiatami dajecie lobelie w skrzynki??? Mam lobelie pelargonie petunie myślicie że będą razem dobrze się prezentować??? Może macie jakieś ciekawe pomysły??? 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
Aniu, wpisz w google "lobelia kompozycje" - właśnie przeszukałam i fajne zdjęcia wyszły
.
Widziałam wczoraj w sklepie inne piękne kolory (mam tylko niebieską), żałuję, że nie wzięłam ;) :P.

Widziałam wczoraj w sklepie inne piękne kolory (mam tylko niebieską), żałuję, że nie wzięłam ;) :P.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Właśnie przygotowałam skrzynki na balkon, lobelię mam po raz pierwszy. Do skrzynek 60 cm wysadziłam petunię kaskadową fioletową na środek, po bokach po 1 kępce białej lobelii. Towarzystwo zostaje już na balkonie, przymrozków na razie niet. Zobaczymy, czy tak kompozycja się sprawdzi.
W dużej donicy, która pójdzie przed dom, wysadziłam dookoła białą lobelie, na środek prawdopodobnie dosadzę różową pelargonię.
Mam jeszcze niebieską lobelię, jeszcze nie mam na nią pomysłu, być może sprawdzi się z pelargonią albo werbeną.
W dużej donicy, która pójdzie przed dom, wysadziłam dookoła białą lobelie, na środek prawdopodobnie dosadzę różową pelargonię.
Mam jeszcze niebieską lobelię, jeszcze nie mam na nią pomysłu, być może sprawdzi się z pelargonią albo werbeną.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
A ja dziś wsadziłam do gruntu i posiałam nową. Ta wsadzona teraz pewnie zmarnieje pod koniec sierpnia, to wtedy wsadzę nową i będzie lobeliowo do przymrozków 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Fajny patent a teraz zapewne będzie lepiej rosła niż wysiana w styczniu. 

- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Ja posadziłam w półcieniu lobelie głównie miedzy nimi te szałwie które mi się uchowały, ale też i inne kwiatki będzie taka rabatka kolorowa
W następnym roku przemyśle bardziej kolorystyczne aranżacje, w tym sadziłam co miałam
ale ja lubię jak jest kolorowo 

- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
baxiowa będzie szybsza o prawie 3 tygodnie niż lutowe siewy. Sprawdzone w zeszłym roku 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Jak teraz się wysieje??? To tylko 3 tygodnie różnicy???
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Niebieskiej lobelii mam sporo, więc i sporo będę miała pomysłów na kompozycje. Ale białej lobelii uchował mi się tylko jeden kubeczek, na dodatek jest dość mała, dzisiaj wsadziłam ją do niedużej, okrągłej doniczki w środek, a naokoło posiałam fioletową smagliczkę.