Kłujący parapet - kamaska

Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kłujący parapet - kamaska

Post »

Jak dla mnie to ostatnie najładniejsze ;:173 Osobiście uwielbiam takie kulki, szkoda tylko że nie mam na nie miejsca.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Śliczne roślinki, w tym kartofelki. Co de Rebucji to wygląda, jak krainziana, ale zwykła krainzianka, czyli czerwona, troszeczkę inaczej wygląda (na słońcu ciemniejsza skórka, jakby bielsze ciernie). Więc albo może jakaś forma (moja siewka białej krainzianki ma podobne ciernie i skórkę) albo krzyżówka?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Gymnolki masz bardzo ładne :)
Ostatni gibbosum również prezentuje się wyśmienicie !
Pozostałe tak samo przyjemnie się ogląda - czekamy na kwiaty teraz :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kamaska pisze:Parodia camargensis
Obrazek
Mi to wygląda bardziej na Parodia maassii
kamaska pisze:Ostatni kaktus, nie wiem co to za jeden, gdyż nie był opisany, czy to jakaś Cumulopuntia? Szczerze mówiąc nie wiem, czemu kupiłam go, bo te klimaty w ogóle mnie nie kręcą :;230
Obrazek
Jak dla mnie jest to Cumulopuntia rossiana
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładne echinocereusy. ;:333

No i Parodia maassii też interesująca chociaż do całkowitego piękna jej brakuje... lat. Bo ona (jak kobiety) im starsza tym piękniejsza. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dla mnie to kaktusiki superowate,Parodia cymes, nie wspomnę o reszcie ;:215
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

W ciekawe i ładne kaktusy kupiłaś ostatnio.
Wszystkie ich kwiaty będą ozdobą kolekcji.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
AleksandraBdg

Post »

Witaj!

Piękne nowości!
Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus LAU88 zachwyca nawet bez kwiatów.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kamaska
50p
50p
Od: 14 wrz 2013, o 20:16

Post »

Jest mi bardzo miło, że mnie odwiedzacie :) Mam nadzieję, że jak uda mi się coś zrobić z telefonem albo aparatem to będę mogła pokazać Wam jeszcze nie jednego ładnego kaktusa :) A Panom dziękuję za poprawki i identyfikacje, jesteście nieocenieni! Drapieżna Parodia już teraz mi się bardzo podoba, a jeżeli ma być piękniejsza to nie mam nic przeciwko żeby się zestarzała razem ze mną, mamy na to dużo czasu :P
A rebucję opiszę jako krainziana póki co w takim razie :)
W najbliższym czasie chyba będę miała przerwę na forum, więc życzę wszystkim dużo słonka i do (mam nadzieję, że szybkiego) zobaczenia tu :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Kamilo, piękna kolekcja. Różnorodność dla mnie często kompletnie nieznajoma, ale widać, że to będzie pociecha z tych nowinek.
Na Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus polowałam na All. ale przegrałam w licytacji - on i bez kwiatów jest jak kwiat. Czekamy na relacje po tej mam nadzieję krótkiej przerwie.
Kaktusy są z tego powodu wdzięcznym hobby, bo nie trzeba na urlop zamawiać podlewacza. ;:306 , który i tak albo zasuszy, albo przeleje kwiatki (nawet lepiej by nikt nie doglądał, bo najczęściej zatopi całe cierniste towarzystwo).

Aniu, czysto kwarcowy żwirek dostaniesz w sklepach o profilu bardziej akwarystycznym. Nie takie tam Animalsy (typowe w centrach handlowych), ale np. Sklep_Zoologiczny_Aquarius (bliżej mnie jest w Centrum Tesco na Bemowie) - tam są kwarcowe, o różnych rozmiarach.
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Piękne kolekcje pokazujecie, ja na razie nie mam się czy zbytnio pochwalić, ale się nie poddaję :) Zajrzyjcie do mnie, może coś podpowiecie!
x-Cz-a

Post »

Jest co podziwiać u Ciebie,gratuluję ;:138
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Kontakt:

Post »

kamaska pisze:Gymnocalycium gibbosum v. fenelli
Obrazek
Wspaniały! ;:167 Następne natchnienie ;] No i jak Ci coś nie wychodzi, jak pokazujesz wspaniałe rośliny i cieszysz nasze oczy! ;:168
DAK pisze:Aniu, czysto kwarcowy żwirek dostaniesz w sklepach o profilu bardziej akwarystycznym. Nie takie tam Animalsy (typowe w centrach handlowych), ale np. Sklep_Zoologiczny_Aquarius (bliżej mnie jest w Centrum Tesco na Bemowie) - tam są kwarcowe, o różnych rozmiarach.
No właśnie na taki super czysty nie trafiłam jeszcze, ale poszukam tamoj, skoro mi radzisz ^^
Awatar użytkownika
kamaska
50p
50p

Post »

Może faktycznie trzeba poszukać w mniejszych sklepach, bo ja swój żwirek też kupiłam w małym typowo akwarystycznym sklepie :)
Muszę Wam powiedzieć, że się uzależniłam już od tych kaktusiorów. :roll: Powiedziałam sobie, że koniec z zakupami dopóki się nie przeprowadzę, bo na parapecie nie ma miejsca i musiałam zacząć zapychać mamie balkon, co jej wcale nie uszczęśliwia, ale tak mnie korci żeby kupić coś nowego....że chyba nie wytrwam w postanowieniu....
Do tego zwariowałam totalnie (i to również Wasza zasługa!) bo zaczęły mi się podobać hoye z tymi ich plastikowymi baldaszkami, a dotąd uważałam, że co jak co, ale ten rodzaj mnie nigdy nie zachwyci.....i zwędziłam jedną hojkę przyszłej teściowej ;:124 (na szczęście nie miała mi tego za złe :P)
Mam nadzieję, że szybko mi naprawią telefon bo kolejne kaktusy zaczęły pączkować...
Awatar użytkownika
kamaska
50p
50p

Post »

Ahoj! Wreszcie mam znów mój telefon i mogłam porobić zdjęcia :D więc nie przedłużając pokażę co tam się podziało przez ostatnie dni :)
Niestety w upały kilka kaktusków się poprzypalało, mimo że doświadczona zeszłym sezonem w tym roku chuchałam i dmuchałam, żeby do tego nie doszło to jednak słonko wygrało, no i jedna rebucja chyba tego nie przeżyje, a już jej pączki na pewno nie...
Gymnolek za to mimo przypieczenia pokazał trzy zaczątki pączusiów i na razie rosną :):)
Obrazek
Pąk produkuje mozolnie również mój niezidentyfikowany dzielny maluch, no ale właśnie -nie mam pojęcia jak go nazwać, jakiś czas temu wrzucałam na wątek identyfikacyjny ale nikt mi nic nie powiedział o nim, może z kwiatem będzie łatwiej, oby :)
Obrazek
Sulcoreburia breviflora - chyba było jej za gorąco i nie otworzyła się bardziej i taka cytrynkowa była a myślałam, że będzie nieco bardziej intensywna :)
Obrazek
No i na koniec M. matudae zaczęła swój koncert - szkoda, że nie zakwitną wszystkie na raz, byłoby jeszcze piękniej ;)
Obrazek
To tyle ode mnie na dobranoc, mam nadzieję, że jutro pokażę dalszą część, już powoli ostatnią, mojej kolekcji ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”