A tak wyglada kwietnica rozowka:

Nie calkiem podobne.
Pojawiaja sie przy ladnej slonecznej pogodzie. Dzisiaj zebralem chyba 20 sztuk.Agulka11 pisze:hmm... sporo tego masz na tych jeżynach...
Hej!flormen pisze:witam,co sie dzieje z moja jeżyną?
poniektóre listki wygladają tak jak na zdieciu ,a na łodygach sa takie cienkie paski tez z tym rdzawym nalotem
Dzisiaj byla piekna sloneczna pogoda bez wiatru i nalapalem okolo 100 sztuk.Agulka11 pisze:hmm... sporo tego masz na tych jeżynach...
Chyba masz racje, bo u sasiadki zakwitla roza i wiekszosc sie tam przenioslo i robi pogrom na kwiatach.pawelp1320 pisze:Kwietnica różówka.
ja opryskiwałem w poniedziałek tak więc na razie trudno mi jednoznacznie stwierdzić czy coś to zmieniło. Moja jeżyna prawdopodobnie została zaatakowana przez mączniaka (przynajmniej tak wnioskuje) dodatkowo jest to nowa sadzonka (sadzona koniec marca) więc nie wiem czy w ogóle ją uratuję (na razie z tego co widzę to nowe liście nie mają znamion grzyba). Co do wycinania pędów to naprawdę trudno mi się wypowiedzieć, czytałem w niektórych postach, że owszem zalecają wycinanie i palenie takich, ja gdybym miał wyciąć porażone musiałbym zgolić jeżynę do glebyflormen pisze:własnie tez tak wywnioskowałem ze to rdza ,a po oprysku score pomogło,bo tez go kupiłem i mysle opryskac ? czy trzeba na jesien wyciac badyle zarażone ?? pozdrawiam