Siedlisko z sosnami cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz. 6

Post »

Jak żyjesz? Też mam mało czasu na forum. Ale staram się ;:14
Tulipanki Queen of the Night piękne. Moje też miały mieć taki kolor a wyszły bordowe. Już się z tym pogodziłam i nawet mi się podobają.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

mewa pisze:
szostani pisze:No właśnie nic nie piszesz ;:65 a jak tam twoje sadzenie dałaś rade?
Też sie zastanawiam czy posadziłaś już to wszystko :?:

Może Marzka leży wykończona gdzieś pod płotem ? :wink:
Albo szuka aparatu ,bo w szale sadzenia jego też zakopała ?

Pozazdrościłam ci rododendrona i kupiłam też. Teraz pozostaje poczekać kilka/kilkanaście lat i będzie niczym Twój :lol:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No dobra, już jestem :wink: Żyję i mam się całkiem dobrze :wit

Sadzenia miałam faktycznie ogrom, ale już w 98% wszystko posadzone.
Oczywiście szybciej bym się z tym uporała, ale ta wymiana ziemi, przy okazji pielenie i jak mam korę to koruję tam gdzie się da i pasuje do całokształtu.

Marysiu (maria5) rododendronami od zawsze jestem zachwycona, jednak na moje suche piaski nie bardzo mi pasowały. Pod wpływem FO doszłam jednak do wniosku, że co jak nie Rh i azalie na kwaśną ziemię sadzić? Dosypuję w doły dobrej ziemi, a potem muszę tylko podlewać. Trzymajmy więc nazwajem kciuki za nasze rodki ;:168

Elu (ElleBelle) złotlin od CIebie się przyjął, ale nie zakwitł. Może zbyt drastyczna zmiana klimatu się do tego przyczyniła. U Ciebie zacisze i ciepło w mieście, u mnie surowe wiejskie warunki... Podsypałam mu kompostu, niech się wzmocni. Jest zaczątkiem żółtego zakątka w siedlisku. Za to różowy marcinek widzę podwoił lub nawet potroił swoją objętość i będzie szalał jesienią :tan

Anitko (szostani) dałam radę, pewnie, że dałam. Kobiety nikt nie zatrzyma jak się na coś zaweźmie, prawda? Teraz muszę tylko dopieścić rabaty i podziwiać. Może leżaczek sobie kupię ;:306 , ale nie wiem czy będę mieć czas na nim leżeć ;:224

Agnieszko (aage), oj tak siedlisko się bardzo wzbogaciło ;:108 . Oby tylko wszystko ładnie rosło. Nie żal mi ani jednej kropli potu wylanej przy sadzeniu tego dobra.

Ewa (mewa) mogę z prawie czystym sumieniem napisać, że TAK, posadziłam 98% podarowanych roślin, a nawet więcej, bo przy okazji uwolniłam kilka swoich z doniczek i posadziłam też. Wypieliłam dodatkowo hostowisko w starodrzewie, hortensje ogrodowe przy altanie, różankę, rabatę koło starego domu i zaczęłam korowanie hortensjowiska na 30-metrowej rabacie. No i wspomnę skromnie, ze jeszcze skosiłam trawę wkoło, tj. 4godziny chodzenia za kosiarką non-stop.

Jolu (April) Twój wpis zmotywował mnie do napisania odpowiedzi. W pracy koniec miesiąca, to zawsze dużo pracy dla mnie. A ja na FO głównie tutaj piszę. Z sadzeniem prawie się uwinęłam, teraz pielęgnacja tego wszystkiego, ale mam zamiar iść na łatwiznę i kupić ogromne ilośc kory (oczywiście na raty po trochę worków) wykorować co się da i tylko podlewać. Zdjęcia za chwilę, bo wiem, że do Ciebie obrazki przemawiają bardziej niż 100str pisaniny :wink:

Aniu (czar_na) ,ne leżę pod plotem :wit , mam się dobrze i cieszą mnie te godziny sadzenia. Ja też poszłam za ciosem i dokupiłam jeszcze 2 Rh w Biedronce. Kupiłam tam 2 lata temu i jestem z niego bardzo zadowolona. Teraz kupiłam 2 zdechlaki. Wypiły po wiadrze wody jak je do domu przywiozłam. Może uratowałam im w ten sposób życie?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zobaczyłam i przeczytałam, co masz do sadzenia, to sił mi zabrakło na napisanie... ;:306 Znam ten, jakże przyjemny ból i jestem pewna, że wysiłek zostanie Ci wynagrodzony, bo rośliny od Ewy przyjmują się w 100% i rosną jak wściekłe :wink:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marzenko w Biedronce w tym roku były rh ? Albo u nas nie było albo wykupili szybciej niż zdążyłam się zorientować.
Można spytać ile płaciłaś ?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, rośliny z dużą bryłą ziemi są kopane i to sprzyja się ich świetnemu przyjmowaniu. No i co najważniejsze- dane są od ;:167 .
Paczkę dla Ciebie z krzewami odkładam i odkładam, bo jak czytam, to Ty ciągle masz zawirowania i nie chcę dokładać Ci roboty z sadzeniem. W końcu się zbiorę, ale uprzedzę wcześniej.

Aniu, po 19,99zł. Całkiem duże okazy Roseum Elegance. Mogę Ci kupić i wysłać, bo chyba w innej Biedronce widziałam jeszcze, że są
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Marzenko, podglądam po cichu twoje poczynania w siedlisku :roll:
Musze powiedzieć że kawał roboty odwaliłaś, pamiętam jak zaczynałaś a obecnie ogród wzbogacił się w tyle zielonego, że jak się rozrośnie to będziesz musiała karczować :wink:

Zazdroszczę troszkę tego sadzenia, ja na ten sezon zaplanowałam głównie pielenie :wink:

;:196 i trzymam kciuki za wszystkie nowe i starsze nasadzenia :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Marzenko dziękuję. Będę dziś w B to zerknę. Tego swojego kupiłam za 35 zł a odmiany karłowe może tańsze będą ? Z tego wniosek ,że nasza lokalna szkółka ma dobre ceny tych roślin.
Czym je podsadzasz ? Glina by się przydała choć z wiadro :roll:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Sorki, że się wtrącę, glina pod rodki nie bardzo , ponieważ ma odczyn zasadowy :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

kasia_rom pisze:Sorki, że się wtrącę, glina pod rodki nie bardzo , ponieważ ma odczyn zasadowy :wink:
ooooo...to by tłumaczyło dlaczego moje przez dwa lata urosły o 0,1 mm i straciły połowę liści...czyli mając wyjściowo glinęnależałoby ją wybrać i zastąpić w całości kwaśnym torfem?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Marzenko pracusiu witaj. :wit

Jak zaczynałam przygodę z ogrodem, to także 4 h kosiłam trawę, a teraz 1,5 tylko, co to się porobiło. :;230
Ale biorąc pod uwagę to, że nie znoszę koszenia, a uwielbiam pielenie, więc nie narzekam. :)
Mam jeden różanecznik z B., biało kwitnący, ale pomimo, że jest okazem zdrowia, liście błyszczące, to co roku zakwita dwoma kwiatkami. Może tylko ja mam pecha, ale nigdy więcej roślin z B. nie kupię. ;:185
Przepraszam za przynudzanie, ale do sadzenie różaneczników dodaj torfu kwaśnego i kory, gdyż one lubią próchnicę. :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ja w tym sezonie sadzenia nie planowałam. Naprawdę, NIE PLANOWAŁAM :) . Sadziłam cały tamten sezon, robiłam nowe rabaty, rwałam darń. Ten rok miał być spokojny. DOkańczanie zaczętych rok temu rabat, pielenie, leżaczkowanie, a tu masz Ci los...Jednak nie narzekam, każda chwila w ogrodzie to niesamowity relaks. oglądanie jak posadzone rośliny rosną i kwitną to największa nagroda za trud wkładany w ogród
U siebie pod rodki kopię doły, naprawdę DOŁY, wkładam gliny na sam spód. Potem ziemia dla kwasolubów ustawiam roślinę i wkoło znów ziemia dla kwasolubów. Staram się, jak mam korę, korować wokół, żeby wilgoć zatrzymać, zahamować chwasty i ładnie wykończyć teren wokół :wink:
Kasiu, muszę zajrzeć do Ciebie koniecznie, oj dawno mnie nie było u Ciebie, bardzo dawno. CHyba jeszcze jak pod Wrocławiem mieszkałaś byłam :oops:

Aniu, ten mój Rh z B. wcale karłowy nie jest :wit . Najpierw kosztował 39,99zł. Wiesz jestem "królową wyprzedaży" taką samozwańczą :wink:

Pati, glina jest zasadowa, rododendrony to typowo kwasolubne rośliny jak hortensje. Pewnie, że powinnaś pod rodki mieć w dołkach inną niż glina ziemię. A potem wysypuj pod nie fusy z kawy, herbaty chyba też- to zakwasza glebę :wit

Tereniu nie namawiam do zakupów w B. Każdy ma inne ulubione źródła zakupów. Mnie akurat się trafiają udane zakupu w sklepie w kropki. Mój Rh mimo, że może nie jest właśni eokazem zdrowia, to kwitnie jak szalony. Ciekawe jak będą się spisywać te z tego roku.
Tutaj mamy inne gusta. WOlę chyba jednak kosić ;:306 , ale faktyczne trawnika ubywa z każdym rokiem
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Co do gliny pod rh to ja myślałam o jeszcze niższej warstwie tzn wykopać duuuuuuuuuuży dół bezpośrednio na piasek wsypać trochę gliny i na to dopiero tort. Rododendrony lubią wodę a tak sobie myślę ,że jakby między lekkim torfem a piaskiem dać małą warstwę gliny to woda by tak szybko nie odpływała. Nie zamierzałam zmieniać ich upodobań.

O tak jak Marzenka napisała.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, świetnie to sobie wymyśliłaś, sama lepiej nie robię. Glina ma tworzyć warstwę zatrzymującą wilgoć. Roślina rośnie w swoim ulubionym kwaśnym torfie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ale mnie podsumowałaś ;:306 ale faktycznie, jestem wzrokowcem ;:173 ale wstrętu do czytania absolutnie nie mam :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”