Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
U mnie dzisiaj w paletach zasiane ogórki i fasola.
W tym roku z ogórków będą:
- wężowy NN z akcji
- NN FX z akcji
- moje z zeszłego roku zebrane nasionka
- antylski
oraz kupione:
- Parys f1
- Ela f1
- Krak
Muszę znaleźć odmianę co u mnie się uda, bo albo to plamistość albo mączniak szybko atakuje w mojej okolicy.
W tym roku z ogórków będą:
- wężowy NN z akcji
- NN FX z akcji
- moje z zeszłego roku zebrane nasionka
- antylski
oraz kupione:
- Parys f1
- Ela f1
- Krak
Muszę znaleźć odmianę co u mnie się uda, bo albo to plamistość albo mączniak szybko atakuje w mojej okolicy.
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anabelka23-Ty całe paczuszki tych odmian wysiewasz?Ale bedziesz miała sadzonek.A jak je prowadzisz?
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Ja do jajek posiałem ALLIANZ F1. 120 nasionek, czyli 40 skorupek 

W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Jak wzejdą to fajnie byłoby zrobić fotkę.
- joggy
- 100p
Spróbuję, jak dorwę w miarę aparat. Na nowe telefony zawsze mam chętnych /dzieci/ a mój stary Eriksson to ma ze 100 lat.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Monika79, w ub. roku upchnęłam u siebie sadzonki z trzech opakowań. Tych sałatkowych- Akito i Olimp nie ma dużo( kilka i kilkanaście nasion), więc na pewno wszystkie wysieję. Julian, Krak i Izyd na pewno wysieję wszystkie, a Polana tylko kilka. Prowadzę je od ub. roku po sznurkach i jestem bardzo zadowolona z tego sposobu. Zajmują mało miejsca, a ogórków jest naprawdę dużo. Jak nigdy mi się nie udawały na ziemi, tak po sznurkach jest wysyp 

Mam na imię Ilona...
-
Anabelka23,mi tez na ziemi nigdy sie nie udawały.A w tym roku spróbuje na sznurach.Może właśnie sie doczekam ogórasków.
Siał ktos ogórka WISCONSIN SMR 58?Bo jak byle jaka to odmiana,to nie będę nią miejsca zajmować.
U mnie w ogródku są maleńkie robaczki ,żywoczerwone,wielkości łepka od szpilki.Wiecie może co to za osobniki?
Siał ktos ogórka WISCONSIN SMR 58?Bo jak byle jaka to odmiana,to nie będę nią miejsca zajmować.
U mnie w ogródku są maleńkie robaczki ,żywoczerwone,wielkości łepka od szpilki.Wiecie może co to za osobniki?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Moniko79, robaczki? A może pajączki?
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
Może i pajączki,a jak one sie nazywają?
Bo może to one mi w ogórkach siedzą i dlatego nigdy nie mam.
Bo może to one mi w ogórkach siedzą i dlatego nigdy nie mam.
To są prawdopodobnie samice przędziorka chmielowca przebudzone ze snu zimowego. Mogą namieszać w ogórkach, och, mogą 

-
Pomodo,to przez nie nigdy ogórków sie nie dochowałam
Jest na to jakiś oprysk?

Jest na to jakiś oprysk?
- joggy
- 100p
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Po lekturze wątku, dziś rano wywaliłam sadzonki ogórka Polan F1 - forumowicz nie polecał go do uprawy. A ja się zastanawiałam dlaczego od dwóch lat nie mam wcale ogórków.
Na to miejsce posiałam Kronos Skierniewicki i ogórek Anulka (uprawiałam go kiedyś i byłam zadowolona i ze zbiorów i ze zdrowotności roślin).
Proszę Was o informację na temat chorób dyniowatych.....(ogórków w szczególności) - czy patogeny chorobowe mogą przetrwać w ziemi, jeśli tak to jak długo w zależności od choroby? No i co można posadzić w miejscu gdzie rok wcześniej któraś z chorób wykończyła ogórki?

Na to miejsce posiałam Kronos Skierniewicki i ogórek Anulka (uprawiałam go kiedyś i byłam zadowolona i ze zbiorów i ze zdrowotności roślin).
Proszę Was o informację na temat chorób dyniowatych.....(ogórków w szczególności) - czy patogeny chorobowe mogą przetrwać w ziemi, jeśli tak to jak długo w zależności od choroby? No i co można posadzić w miejscu gdzie rok wcześniej któraś z chorób wykończyła ogórki?
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
W tym sezonie do posadzenia ogórków gruntowych jak i sałatkowego wykorzystałem brązową włókninę która w zeszłym roku posłużyła mi do ściółkowania truskawek. Mam nadzieję, że w ogórkach spełni swoje zadanie utrzymując wilgoć, temperaturę podłoża, no i powstrzyma wzrost chwastów.

Otwory co 20cm idealnie pasowały dla ogórków, gdzie w każdym dołeczku wylądowało 2-3 nasionek.
Ziemia pod taką uprawę, w zeszłym roku uprawiana była perkiem (rzepik brachina) który jest w/g mnie najlepszym poplonem pod ogórki. Następnie, dwa tygodnie przed wsianiem, stanowisko pod ogórki było nawiezione rzędowo przefermentowanym kurzeńcem.
Wszystko to oczywiście przykryte włókniną której nie zdejmuję aż ogórki zakwitną.

Ogórki rosną w towarzystwie perka, które uprawiam od lat, oraz na ziemi uprawionej perkiem, dlatego mączniaka rzekomego, kanciastej plamistości liści się obawiam najmniej.

Otwory co 20cm idealnie pasowały dla ogórków, gdzie w każdym dołeczku wylądowało 2-3 nasionek.
Ziemia pod taką uprawę, w zeszłym roku uprawiana była perkiem (rzepik brachina) który jest w/g mnie najlepszym poplonem pod ogórki. Następnie, dwa tygodnie przed wsianiem, stanowisko pod ogórki było nawiezione rzędowo przefermentowanym kurzeńcem.
Wszystko to oczywiście przykryte włókniną której nie zdejmuję aż ogórki zakwitną.

Ogórki rosną w towarzystwie perka, które uprawiam od lat, oraz na ziemi uprawionej perkiem, dlatego mączniaka rzekomego, kanciastej plamistości liści się obawiam najmniej.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj wysiałem ogórki Hermes Skierniewicki i Tessę. Oby wzeszły szybko.