Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Niestety producent Florovitu w br.wypuścił dużo nowości.Na niektórych nie ma nawet podanego NPK.Są to niby na składnikach naturalnych z dodatkiem słowa Pro NATURA. ;:306 ;:306
Przy zakupie trzeba bardzo uważać. ;:124
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To jaki musi być stosunek CH:M:B?? :) Taki jak N:P:K?
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

forumowicz pisze:Jeśli temperatura spadnie poniżej minimum termicznego,wszystko może się zdarzyć. Wszelkie interwencje nawozowe mogą się źle skończyć. Opryski dolistne są psu na budę, skoro niska temperatura wstrzymała metabolizm w roślinie. Co można zrobić ?
Zabezpieczyć rośliny przed przemarznięciem i zażyć coś na uspokojenie. :D
..forumowicz, przypadek sprawił, że przy okazji tego postu się do Ciebie uśmiechnę :)..
..jestem tutaj nową osobą, równie niedawno rozpoczęłam przygodę z uprawą warzyw, czerpię wiedzę z forum /często gęsto czytając wielokrotnie to samo i tak nic nie rozumiem, za dużo informacji jednocześnie;)/
Peany usunięto,w razie potrzeby proszę je kierować na PW zainteresowanego /KaRo
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49

Post »

Pani sprzedająca rozsady pomoidorów poradziła dać pod korzeń cięte pokrzywy i nawóz rosachumus.Co wy na to.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

EWA06!

Nie słuchaj takich porad!Mam na myśli tę Panią.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Im więcej kombinowania tym gorzej :) Ktoś już tu na forum zgłaszał problem z rozsadą, która właśnie miała w stopach pokrzywy. Najlepiej trzymać się prostego schematu, który był wałkowany tu na forum wiele razy. Czyli ziemia o zawartości nawózu 0.6kg/m3, wtedy stosujemy fertygacje nawozem w płynie florovit do pelargonii w ilości 3ml na litr i ot, to całe nawożenie rozsady :) Naprawdę nie ma potrzeby dawać pokrzywy, chleb czy skórki od bananów. Jeżeli do tej ziemi i pożywki, dorzuci się odpowiednią temperature i dostęp światła, to nie ma zmiłuj aby się cokolwiek złego działo z rozsadą. Większość chorób, niedoborów, nadmiaru itp jest spowodowane kombinatorstwem i słuchaniem, pani Kasi, wuja Zenka itp. Na każdy etap rozsady jest kilka warunków, które trzeba spełnić i wtedy można spać spokojnie :wit
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Można zrobić wg siebie jak np.zrobiłam ja : za wcześnie dałam sadzonki w doniczkach do szklarni bo nie miałam miejsca w domu więc kilka nocy ok 3 st potem w dzień upal do 30 st więc drastyczne wahania temp. Potem co tydzień podlałam bardzo rozrzedzonym plynnym kurzeńcem(nie mam dostępu do florovitu) no i.... Moje sadzonki wyglądają jakby przeszły aktywny pobyt w Oświęcimiu... Tyle jeśli chodzi o robienie po swojemu i teraz liczenie na cud, że może w ziemi wrócą do życia... Najgorsze, że połowie wsi obiecalam sadzonki...jedna pociecha, że oni się nie znają...
Za to 6 sadzonek eksperymentalnie zasadzonych na stałe na początku kwietnia cieszą oko masywnością, ciemno zieloną barwą, po co komu kwiaty no nie?... To tyle jeśli idzie o moje doświadczenie tegoroczne...

-- 6 maja 2014, o 22:13 --

aha wczoraj zasiałam kilka pomidorków na termin poźniejszy, biedne dla kontrastu nie dostaną żadnych witaminek:) ze strachu...:)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Mam dziś dostać nawóz-mieszankę (kurzy,króliczy i gołębi) w ilości jedna taczka. Odstawić go do jesiennego nawożenia rzędowego czy może jakoś wykorzystać wiosną i latem. Mam na uwadze tylko pomidory i dyniowate.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nawożenie rzędowe to na wiosnę, a nie na jesień. Co z takiego nawożenia , skoro deszcz i topniejący śnieg wymyją azot i potas z obornika ?.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

No to jeszcze ja. Wyczailam producenta mojej ulubionej ziemi do kwiatow i sadzonek. Ma ziemie ogrodowa:

Hage-Mix

Ziemia sklad piasek, torf i 30% kompostu z resztek jedzenia. Zawartosc Humus: 8-9 % (cos co utrzymuje wilgoc i pokarm w ziemi).
Anliza:
Gruby piasek 0,6-2,0 mm - 8 %
Piasek 0,2-0,6 mm - 53 %
Drobny piasek 0,06-0,2 mm - 16%
glina leire <0,002 mm - 3 %

Sucha masa % 69
P-Al - mg/100 g TS (sucha masa? moje tlumaczenie, chyba o to chodzi) - 25
K-AL - mg/100 g TS - 29
pH - 6,7
Mg-AL - mg/100 g TS - 16,8
Przewodzenie - mS/m 10
Ca-AL - mg/100 g TS 152
Total nitrogen (Azot) g/100 g TS - 0,14
Na-AL - mg/100 g TS - 4,1

Hage Jord
http://www.gronnvekst.no/novus/upload/t ... skogen.pdf

Ziemia sklad piasek, torf i 30% kompostu z resztek jedzenia. Zawartosc Humus: 12 %.
Anliza:
Gruby piasek 0,6-2,0 mm - 37 %
Piasek 0,2-0,6 mm - 19 %
Drobny piasek 0,06-0,2 mm - 7%
glina leire <0,002 mm - 4 %

Sucha masa % 76
P-Al - mg/100 g TS (sucha masa? moje tlumaczenie, chyba o to chodzi) - 21,5
K-AL - mg/100 g TS - 34,5
pH - 7,8
Mg-AL - mg/100 g TS - 19
Przewodzenie - mS/m - 31,5
Ca-AL - mg/100 g TS - 2700
Total nitrogen (Azot) g/100 g TS - 0,24
Na-AL - mg/100 g TS - 9,5

Osadza sie ok 25%
Ktora bedzie lepsza do pomidorow w donicach?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Czy nie za póżno przykopywać go teraz, tydzień, no dziesięć dni przed wysadzeniem?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Zostałam obdarowana 10 literowym pojemnikiem Biohumusu forte do wszelkich roślin,czy użyć go do pomidorów ,(nawożenie rzędowe obornikiem końskim)czy też użyć pod inne warzywa i kwiatki?
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Forte, to Ty już masz po nawożeniu rzędowym obornikiem końskim :D
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Proszę o podpowiedź, na kupionym przeze mnie nawozie jest podana dawka dla pomidorów 100 gram/10 m2, i tym nawozem chciałabym zaprawić dołki pod sadzonki pomidora- ile zatem gram powinnam użyć na jeden dołek? Albo chociaż inaczej-jak duży powierzchniowo dołek powinnam przyszykować pod pomidora. Czy wystarczy 25 cm x 25 cm ? a jeśli tak to czy powinnam użyć wobec tego 2,5 grama tego nawozu? Dobrze liczę? Żeby nie było- 14 lat temu z matury z matematyki dostałam 6 czyli tak tak-celującą ;:108 ale z chemii to już zawsze byłam noga ;:124 , także wybacz forumowicz i inni obeznani tak doskonale w temacie i pomóżcie mi
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

na 10m2 rośnie średnio 25 krzaków to sobie podziel, chodzi mi tylko o metode obliczeń a czy ogółnie koncepcja takiego nawożenia jest dobra to wątpie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”