Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Babatta77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Witam
Zamierzam w tym roku po raz pierwszy zmierzyć się z uprawą dalii, a w tym gronie nie trzeba pisać dlaczego- wszyscy wiedzą , że ich uroda jest niezwykła. Kupiłam dzisiaj karpy, teraz czytam Wasze wskazówki i nasuwa mi się pytanie świadczace o mojej totalnej ignoracji w kwestii sadzenia karp, ale, mimo że ogród mam od lat prawie 10 ( skalniak, iglaki, różaneczniki, hortensje, i cebulowe wiosenne), z karpami nie miałam do czynienia. A więc do rzeczy- czy te karpy sadzi się w całości , czy rozdziela na takie kartofelki? Do tej pory myślałam, że w całości, ale na fiszce był rysunek ręki z kilkoma kuleczkami, a na następnym rysunku- te "kuleczki" ułożone obok siebie w jednym dołku ...Więc jak to się robi :oops: JUż myślałam, że jestem niezłą ogrodniczką- a tu przyszło mi zadać takie pytanie...ale nic to- człowiek całe życie się uczy , a kto pyta nie błądzi... z góry dziękuję ...
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam bardzo ważne pytanie odnośnie dalii, zakupiłam wczesną wiosną sporo karp w opakowaniach. Niektóre jakby uschnięte powysadzałam do doniczek jak i te które już puszczały zielone. Rośliny niestety bardzo się powyciągały pomimo stania przy oknie, niektóre mają pączki kwiatowe. Teraz pytanie czy mogę to obciąć i czy dalie urosną na nowo po wsadzeniu do gruntu? Czy zakwitną? Bardzo proszę o pomoc.
sylwekw

Post »

Babatta77

Te kupne to na pewno wsadź w całości tak jak są. Dopiero jak ze dwa sezony u ciebie będą rosły to karpa powinna się na tyle powiększyć, że wtedy da się ją dzielić. Teoretycznie można by podzielić na porcje po jednym "kartofelku" ale czy chcesz czekać ze dwa sezony aż będzie z tego jako taki krzak?

Zobacz ja mam (miałem) takie karpy

Obrazek

i tylko tą największą podzieliłem ale za to krzaki ma duże i kwiatów też dużo.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Czasem z jednego kartofelka wyrasta piękny krzak i kwiatów też jest dużo ....Wszystko oczywiście zależy od odmiany ,a nie od ilości kartofli :D
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie :roll:
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zeberka4 pisze:Mam bardzo ważne pytanie odnośnie dalii, zakupiłam wczesną wiosną sporo karp w opakowaniach. Niektóre jakby uschnięte powysadzałam do doniczek jak i te które już puszczały zielone. Rośliny niestety bardzo się powyciągały pomimo stania przy oknie, niektóre mają pączki kwiatowe. Teraz pytanie czy mogę to obciąć i czy dalie urosną na nowo po wsadzeniu do gruntu? Czy zakwitną? Bardzo proszę o pomoc.
Ja bym nie obcinała ,chociaż nie miałam takiego przypadku to myślę ,że jak wysadzisz do gruntu to one nabiorą po jakimś czasie odpowiedniej formy . Możesz również uszczyknąć ok jednejtrzeciej łodygi i to chyba bedzie najlepsze wyjście . Jeszcze jedno dalie wysadź do gruntu jak już będzie ciepło przedtem je zahartuj.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chcę tak zrobić, niestety ale one są za bardzo wyciągnięte, wyglądają jak takie badyle....
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę ,źe warto spróbować uciąć bo jak zetniesz całkiem to mogą nie zdążyć zakwitnąć ,a tak po cześciowym przycieciu zaczną wypuszczać boczne pędy .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

2 dni z rzędu był mrozek. Przed chwilą zaczął padać malutki deszczyk, ale sam nie wiem, czy dzięki temu deszczu być może nie będzie mrozku. Nie przykrywałem nic w ogrodzie, nawet georginii i hortensji, myślę, że mrozek sobie dziś odpuści. Jak myślicie?
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Na tą noc są jeszcze przewidziane przymrozki w niektórych regionach: http://www.pogodynka.pl/ostrzezenia i to już będzie ostania noc wczesnych "zimnych ogrodników".
Pozdrawiam
Paweł
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Babatta77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 09:06

Post »

Sylwek, dzięki za odpowiedź Czy z takich karp, jakie pokazałeś na zdjęciu wyrasta już pełen, spory krzak?
I jeszcze jedno, czy te karpy z torebki wsadzić do ziemi takie , jak sąa, czy może trochę namoczyć, lub w ogóle "coś"z nimi zrobić przed posadzeniem?
sylwekw

Post »

Babatta77 .... nie wiem jak wyglądają Twoje kupione karpy ale z doświadczenie wiem, że najczęściej są one dość przesuszone. Ja bym sugerował przed posadzeniem namoczyć je w wodzie przez co najmniej kilka godzin (a nawet i dobę).

Tak z tych moich karp to już duże pełne krzaki rosną ale wcale nie trzeba czekać aż do takich rozmiarów bo one dawały spore krzaki już nawet ze dwa sezony wcześniej niż na tych zdjęciach a wtedy miały zaledwie po trzy cztery "kartofelki".

Tutaj jest kilka (tylko kilka) zdjęć moich dalii: Dalie

Być może jest też tak jak napisała alicjad31 ale ja piszę o swoich doświadczeniach i o odmianach, które mam (miałem) i wynika z tego, że niestety dopiero trochę bardziej rozbudowane karpy dawały duży krzak.
sylwekw

Post »

Chciałem jeszcze dodać a nie mogę już edytować poprzedniego wpisu, że mam nawet na zdjęciach udokumentowane jak powiększał się krzak w kolejnych sezonach.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na zachętę, dalia NN:
Obrazek
W donicy od połowy kwietnia :D
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii!
Myślę że "zimnych ogrodników" mamy już za sobą!Moje wcześniejsze posadzenie karp specjalnie nie ucierpiało :). Obecnie moje 46% karp (61 odmian) ma już listki wysokości od 2cm do 20cm.Reszta karp dalii przy sprzyjającej pogodzie co dziennie będzie pokazywała swoje oblicze ;:215 .
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”